Značaj i obaveza slijeđenja sunneta

0

Povezana slika

Pridržavanje sunneta Allahovog Poslanika, a.s., jeste nužnost i neupitna potreba svakog vjernika, odnosno njegova obaveza.

Brojni su ajeti u Kur'anu koji naređuju slijeđenje Poslanika, a.s., tj. njegov sunnet:

„O vjernici! Pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim“ (En-Nisa, 59)

Za života Poslanika, a.s., ova naredba je značila pokoravanje njegovim, a.s., naredbama, a poslje njegove smrti i preseljenja na bolji svijet, označava slijeđenje njegovog sunneta. Poznati komentator Kur'ana Taberi smatra da je to najispravnije mišljenje i tumačenje. (Džami'u l-Bejan, 3:239)

„O vjernici, pokoravajte se Allahu i Njegovom Poslaniku, i ne napuštajte ga…“ (El-Enfal,46) – tj. Ne napuštajte Poslanika, a.s. Smisao ovih riječi jeste naredba da se on (Poslanik, a.s) slijedi i zabrana da mu se oponira. Naredba o pokoravanju Poslaniku, a.s., došla je zajedno sa naredbom o pokoravanju Allahu kako bi se upozorilo da je „pokoravanje Allahu u pokoravanju Poslaniku“ (Bejdavi, Envaru't-Tenzil,2:13)

„Reci: Ako Allaha volite mene slijediti i vas će Allah voljeti…“ (Alu Imran, 31) – slijeđenje Vjerovjesnika, a.s., znak je ljubavi prema Uzvišenom Allahu, a ljubav čovjeka prema Allahu je uvjet da i Allah njega zavoli i grijehe mu oprosti. Navodi se da je ovaj ajet objavljen u vezi kršćana Nedžrana, a značenje mu je općenito i odnosi se na sve ljude.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.