(Zlo)upotreba islama u rusko-ukrajinskom ratu

0
1410

Piše: Muhamed Hajr Musa / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

”To je rat u kojem mi nemamo nikakvog udjela i nikakve koristi.” Ovako su to izrazili mnogi muslimani i mnogi islamski učenjaci u različitim dijelovima svijeta u vezi ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, muftije Rusije i Ukrajine u svojim fetvama izražavaju sasvim drugačije stavove i mišljenja. 

Fetve koje su učinile da se islam bori sâm sa sobom

Rusko-ukrajinski rat je na vidjelo iznio i (zlo)upotrebu vjere na najgrublji način. Naime, čim je izbio rat, izdate su fetve koje su obavezivale na borbu u ime Šerijata sa ovom ili onom stranom. 

ad

Rusko Vijeće za fetve je u svom saopćenju objavilo da je ”specijalna ruska operacija koju izvodi ruska vojska u Ukrajini zasnovana na odredbama Kur'ana”. 

Štaviše, u ovoj fetvi se otišlo toliko daleko da se njome opravdala upotreba nuklearnog i biološkog oružja. U saopćenju se navodi: ”Okolnosti upotrebe oružja za masovno uništenje, preventivni udar, je zakonski i moralno opravdan metod”, i muftije su isticali da se zapravo radi o odbrambenoj politici.

Vrhovni muftija Rusije Talgat Tadžudin izdao je fetvu da se ”u Ukrajini treba boriti protiv neonacista”, usvajajući tako Putinov narativ u opisu ovog rata.

Što se tiče čečenskog muftije Salaha Mežieva, on je opet izdao fetvu da je ”rat u Ukrajini džihad u ime Allaha”, što ide u prilog logici čečenskog predsjednika Kadirova, koji je podstakao hiljade muslimanskih boraca u rat pod Putinovom zastavom, dok je muftija Ingušetije, Ahmed Sagov, izdao fetvu u kojoj se traži “da se svi ruski građani okupe oko rukovodstva svoje zemlje”, mobilizirajući tako svojom fetvom muslimane Ingušetije da podrže Putina u ratu protiv Ukrajine.

Na suprotnoj strani, veliki muftija Ukrajine, šejh Said Ismailov, skinuo je ahmediju i džube, obukao vojničku uniformu i pridružio se ukrajinskoj vojsci, odnosno uključio se u odbranu svoje zemlje. Potez ukrajinskog muftije prihvatili su muslimani koji žive u ovoj zemlji, naročito Tatari koji su izbjegli sa Krima. On je pokrenuo inicijativu pod nazivom ”Krila pobjede” za prikupljanje pomoći i njenu distribuciju vojnicima i drugim sigurnosnim strukturama uključenim u rat.

Ukrajinski muftija je proglasio obaveznost borbe zajedno sa ukrajinskom vojskom i rekao da ga islam sprječava da pruži ruku spomenutim muftijama, rekavši: ”Nemoguće je da pružimo ruke vođama muslimana u Rusiji, moja vjera islam i moje ukrajinsko dostojanstvo i savjest to ne dozvoljavaju.”

Također je rekao: ”Oni su blagoslovili nepravedni rat Kremlja protiv naroda Ukrajine i njenih muslimana, pa su zaglibili u močvaru hipokrizije u ime Putina. Muslimani Rusije su čisti od njih, jer su svjesni šta se dešava, i odbijaju da proliju krv nevinih ljudi, muslimana i drugih.”

U ovome što smo iznijeli nedvosmisleno je vidljivo da ovo što se dešava predstavlja guranje islama u ovu bitku tako da izgleda kao da se bori sâm sa sobom.

Muftije koje su lojalne Putinu i koji su podložni njegovim željama i vizijama, koriste islam da opravdaju njegov rat i mobiliziraju muslimane da proliju svoju krv opisujući to kao džihad u ime Allaha. S druge strane, ukrajinski muftija ih suočava sa istim islamom i izjavljuje svoje neprijateljstvo njima također na osnovu islama.

Na osnovu toga, nameće se zaključak da ova zajednička metodologija između dvije zaraćene strane ne polazi od pozivanja na islam i njegovu arbitražu u životnim poslovima koliko od (zlo)upotrebe islama u sukobu i korištenje religije za služenje političkim i vojnim odlukama koje muslimani nemaju moć donijeti, i nemaju čak ni najmanjeg utjecaja na ovaj rat.

Zarađivanje novca u ime vjere i pod plaštom fetve

Rusko Vijeće za fetve je u svom saopćenju pozvalo ”muslimane Rusije i svijeta da se ujedine kako bi branili Rusiju”. Ovaj poziv u ovom obliku i u ovom trenutku znači formiranje globalnog džihadskog fronta koji se bori pod Putinovom komandom, i to je fetva za borce da dođu u Rusiju i da učestvuju u ovom ratu u ime islamskog šerijata.

S druge strane, predsjednik muslimanske zajednice u Ukrajini, Siran Arifov, pozvao je islamski svijet da podrži njegovu zemlju i muslimane Ukrajine svim raspoloživim sredstvima, te su shodno tome ukrajinske ambasade otvorile svoja vrata za prijem dobrovoljaca u rat u mnogim islamskim zemljama. 

Ovi stavovi predstavljaju jasnu manifestaciju bacanja islama u grotlo ovog rata i korištenja Šerijata u rješavanju pitanja dobrovoljaca, odnosno plaćenika, koje obje strane zaogrću odjećom vrline ako ratuju za nju, a ako su na suprotnoj strani onda se plaćenici zaogrću odjećom grijeha i poroka, i sve se to radi pod plaštom fetve i u ime islama.

Guranje islama u ovaj rat i njegovo korištenje da služi Putinovoj agendi ili agendi Zelenskog ne služi i ne koristi islamu ni u čemu, naprotiv, šteti imidžu islama i čini ga samo sredstvom za one koji žele da ostvare svoje političke i vojne ciljeve, uprkos činjenici da je islam u svojoj osnovi autoritet i izvor na temelju kojeg muslimani raspoznaju istinu od zablude i laži.

Ova autoritativnost i referentnost islama nalaže da stav muftija u Rusiji i Ukrajini o ovom ratu vidimo kao onaj koji je odvojen od pozicija lidera dviju država i nije povezan sa njihovim naredbama ili željama, niti sa uskim nacionalnim i regionalnim fanatizmima. 

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.