Živjeti u braku ili polovina vašeg imana

0
105

Koliko muškaraca i žena se priprema da žive kao par, kao porodica?

Pojedini misle o tome, drugi su se već obavezali. Čujemo priče… nekad nas dirnu očekivanja i nade nekih, a nekad nas rastuže bolna iskustva drugih. Možda se i vi, sestre i braćo, pripremate započeti ovo životno iskustvo braka, poznato kao pola imana. Ili ste pak već počeli dijeliti svoj život s nekim. U tom slučaju, vaša očekivanja su se možda, hvala Allahu, više nego ispunila, ali ponekad su se možda javile i sumnje. Ovo možda nije ono što ste očekivali..

Braćo i sestre, ništa ne treba idealizirati.

Savršen muž ili savršena supruga postoje samo u vašim snovima. Allah je dao vama, kao što je dao drugima, plemenite osobine i inteligenciju. Allah je dao vama, kao što je dao drugima, greške i nedostatke. Savršenstvo nije dato ni vama niti ijednom ljudskom biću.

ad

Nije dovoljno dijeliti istu vjeru, iste principe i iste nade, da bi bili idealan par. Koliko je mladih parova bilo u iluziji da će njihov budući život biti harmoničan, kao da je biti musliman dovoljno za uspješan brak? Kao da je njihova bračna zajednica bazirana isključivo na susretanju dva svijeta zasnovana na istim principima koje poštuju ili pravilima koje primjenju!

Ova iluzija, koja je jučer obećavala mali raj na zemlji, danas čini život teškom borbom. Koliko njih govori o “principima braka u islamu”, a zapravo žive razoren, pust i frustriran život?

Danas, više nego ikad, život u braku postao je pravi izazov. Oko nas, muškarci i žene se susreću i napuštaju jedno drugo u modernom društvu u kojem miješaju slobodu i odsustvo odgovornosti sa ljubavlju i fleksibilnošću.

Živjeti kao par nije bez izazova – pripremite se, učiti i stalno se trudite doprijeti do partnera uz strpljenje, mudrost i nježnost. Iako je tačno da vas principi islama spajaju, ili će vas spajati, morate imate na umu, svaki dan, da osoba s kojom dijelite život ima vlastitu prošlost, rane, osjetljivost i nade. Naučite slušati, razumjeti, opažati, pratiti.

Živjeti kao par je najveći test: test strpljenja, pažnje, sposobnosti da se slušaju neizgovorene riječi, samokontrole, ispravljanja grešaka, zacjeljivanja rana. U svakom od ovih testova, postoje dvije strane. Nije lahko. Mora se uložiti veliki trud zasnovan na najdubljem osjećanju za duhovnosti, džihada, u najjačem smislu rijeci. Džihad ljubavi koji nas podsjeća da moramo paziti na osjećanja. Osjećanja se održavaju, produbljuju, ukorijenjuju kroz zajednička iskušenja i strpljenje.

Strpljenje i pažnja na srca, kod para, odvest će ih ka svjetlu, inšAllah. Sjetite se, braćo i sestre, Poslanika, s.a.v.s., koji je bio primjer za vječnost, tako pažljiv, tako nježan, tako strpljiv. On nije samo podsjećao ummet na moralna načela, on nas je prosvijetlio svojim prisustvom, svojim slušanjem i svojom ljubavlju.

Prije nego što je postala majka njegove djece, njegova supruga bila je žena, njegov bračni drug, osoba koju je otkrivao svakim danom, osoba koja ga je pratila i koju je on pratio; predmet njegove pažnje, dokaz njegove ljubavi. On je znao značenje šutnje, snagu dodira, krivicu razmjenom pogleda, zadovoljstvo u osmijehu, i dobrotu u obraćanju pažnje.

Postoje oni koji idealiziraju druge toliko puno da zapravo nikad ne vide svoje partnere i oni koji napuste jedno drugo prebrzo da bi imali vremena za upoznavanje.
Mi se stalno podsjećamo na principe islama, njegovu dubinu, duhovnost, suštinu. Živjeti kao par, izgraditi ljubavnu vezu, biti strpljiv u nedaćama, voljeti do mjere podnošljivost, nastojeći da se promijenimo je inicijacija duhovnosti. Znajući da biti jedno pred Allahom osigurava veću  ugodnost da budemo zajedno kao dvoje. Iskušenje, test – što dalji od ideala, bliže stvarnosti.

Sestre i braćo, morate biti spremni da živite jedno od najljepših testova svog života. To zahtijeva sve od vas – vaše srce, vašu savijest i vaš trud. Put je dug. Morate naučiti zahtijevati, dijeliti, praštati…u nedogled.

Od stvari koje su dozvoljene u islamu, razvod je najmrža stvar Allahu. Živjeti kao par je teško: imajte na umu da je vaša supruga prvo žena, a onda majka vaše djece; imajte na umu da je vaš suprug prvo muškarac, a onda otac vaše djece. Naučite živjeti u paru, unutar svoje porodice…pred Allahom i pred svojom djecom.

Ovaj trud rezultirat će osjećanjem zaštite: One su vaša odjeća i vi ste njihova odjeća. Naučite biti strpljivi, biti nježni, ponuditi oprost, i postići ćete duhovnost zaštićenih, blizinu onih koji su bliski. Vjera tada postaje vaš izvor svjetlosti i “njegovo ili njeno” prisustvo postaje vaš  izvor zaštite; test za vaše srce, energija za vašu ljubav, polovina vašeg imana.

Molim Allaha da ova ljubav bude škola za vaš trud i svjetlost za vaše strpljenje.

 

Napisao: Tarik Ramadan
Prevod i izvor: islambosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.