Žena zbog koje je Allah prekorio Poslanika, s.a.v.s.

0
39

Žena zbog koje je Allah prekorio Poslanika, s.a.v.s.

Neki mladić, po imenu Humejd, je otišao Poslaniku, s.a.v.s., da se požali na svoju ženu i tada je čuo učača kako uči: “Doista će Džehenem biti mjesto sakupljanja sviju njih.” Dao se u plač i tako je došao kući plačući. Kada je nastupila noć, obavio je propisane namaze ali je i dalje plakao bez prestanka skrušeno doveći do sabaha…

Njegova žena je bila neposlušna i on se prethodnog dana žalio Poslaniku na nju, ali ga ona upita: Humejde, šta je razlog te cijele noći nisi spavao niti prestao s plačem? On joj reče: Čuo sam učača kako uči: Doista će Džehenem biti mjesto sakupljanja sviju njih.
Tada je Uzvišeni Allah u njeno srce ulio strah pa reče: Otići ću kod Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i zamoliti ga da moli za moj oprost.

On joj reče: Zar ćeš ići Poslaniku, a ja sam se jučer žalio njemu na tebe?
Ona je otišla kod Poslanika i stala pred njim kazavši: Allahov Poslaniče, došla sam kod tebe kajući se pa zamoli Allaha da mi oprosti grijehe.

Selman el-Farisi reče: Allahov Poslaniče, ovo je Humejdova žena, čovjeka koji se jučer žalio na nju. Tada se Poslanik, s.a.v.s., okrenu od nje i ne htjede s njom progovoriti ni riječi.

ad

Nakon toga, ona ode u medinska brda plačući i moleći Allaha: Allahu moj, došla sam kod Tvog vjerovjesnika kajući se, ali se on okrenuo od mene i nije progovorio niti jedne riječi. Dolazim ti, o Ti čija milost obuhvata i žive i mrtve, Ti koji primaš pokajanja Svojih robova i brišeš grijehe… Allahu moj, ja sam ogrezla u grijehu a Ti si pun milosti…

Tada je Džibril sišao Poslaniku, s.a.v.s., i rekao mu: Muhammede, El-Hakk ti šalje selam i kaže ti: Muhammede, jedna Moja robinja ti je došla kajući se, pa je ti nisi prihvatio i okrenuo si se od nje. Muhammede, ona je došla Nama pa smo je prihvatili, oprostili smo joj grijehe i zadovoljni smo njome. Obraduj je Našim zadovoljstvom.

Tada Poslanik, s.a.v.s., reče svojim ashabima: Ko će mi je od vas dovesti? Selman reče: Ja ću, Allahov Poslaniče. Našao je među medinskim brdima i rekao joj: Odazovi se Allahovom Poslaniku. Ona mu reče: Selmane, kako ću se odazvati njemu a on je srdit na mene, a Allah se srdi na onoga na koga je srdit Njegov Poslanik?
Selman joj reče: Raduj se, Allah ga je obavijestio da je zadovoljan tobom. Ona krenu ka Poslaniku, s.a.v.s., pa kad dođoše do njega Poslanik, s.a.v.s., joj reče: Raduj se ti, zbog koje me je prekorio moj Gospodar, raduj se, Allah ti je oprostio i zadovoljan je tobom.

Ona je od radosti pala na sedždu i na sedždi je ostala dugo. Nakon nekog vremena Poslanik, s.a.v.s., reče Selmanu: Reci joj nek ustane sa sedžde.

Kada je Selman prišao do nje, ona je bila mrtva.

Iz knjige: El- Mevaiz vel Medžalis od Ibn Dževzija

Izvor: IslamBosna.ba

 Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.