Želiš učiti Kur'an napamet? Iskoristi vrijeme prije zore…

0
30
Želiš učiti Kur'an napamet? Iskoristi vrijeme prije zore...
Za onog koji želi nešto raditi (pisati knjige i naučne radove, pronalaziti izume, rješavati probleme) najbolje je vrijeme prije pojave zore. …

Imam i književnik Ebu Ali el-Hasan ibn Rušejk el-Kajravani je u djelu o pisanju poezije ‘El-umde fi mehasini-š-šir ve adabihi ve nakdihi’, u poglavlju Babu ameli-š-šir ve šehzi-l-karihati leh (Pisanje stihova i umna priprema za pisanje stihova) naveo važne savjete o koristi stjecanja nauke i umnog rada u vremenu prije zore, a od kojih se može okoristiti svaki ljubitelj znanja, posebno svi oni koji uče Kur'an napamet.

Ebu Ali el-Hasan ibn Rušejk el-Kajravani naglašava važnost učenja u ranim jutarnjim satima: „Jedna od metoda postizanja koncentracije jeste ležanje na leđima (poleđice). Međutim, u kakvog god se tjelesnoj poziciji čovjek našao, ne može se pronaći bolji ključ za otključavanje mora znanja od ranog ustajanja i rada u vremenu prije pojave zore. Razlog tome jeste što je tada čovjekova misao sabrana i koncentrisana. Tada čovjekove misli ne lutaju u pravcima koji umaraju um, kao što su igra, sredstva za život, itd. U tom je vremenu tijelo odmorno i osvježeno.

Zaista se najljepši vazduh, najslađi povjetarac i najdragocjenije vrijeme u toku dana i noći nalaze upravo u vremenu prije nastupa zore. U vrijeme akšama, tmina se spušta na svjetlost, a pred zoru svjetlost pobjeđuje nad tminom. Takođe, u akšamsko vrijeme je čovjek umoran, iznemogao i iscrpljen jer je privređivao tokom dana. Insan tada osjeća želju za odmorom tako što će zaspati i odmah teži tome.

Za onog koji želi nešto raditi (pisati knjige i naučne radove, pronalaziti izume, rješavati probleme) najbolje je vrijeme prije pojave zore.

Za učenje Kur'ana i hadisa napamet i slične poslove najbolja je noć. Allah, subhanehu we te'ala, Koji samo istinu govori, kaže: „Ta ustajanje noću, zaista, jače djeluje i izgovara se jasnije…“ (Kur'an, El- Muzzemmil, 6.)“

ad

Za Akos.ba pripremio: Nedim Botić

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.