Zašto se žene međusobno natječu?

1
387

Tekst objavljen u  New York Times- u pod naslovom ‘Zašto se žene međusobno nadmeću’ pokušava da prodre u psihološke razloge dobro poznatog ženskog rivalstva i međusobnog podrivanja. U tekstu se govori o potencijalnim biološkim i društvenim faktorima koji naizgled čine imperativom da se žene međusobno natječu. Evoluciona psihološka perspektiva je da se žene natječu kako bi dobile najboljeg partnera, a samim time i najbolji život.
Ideja je da ukoliko imate najboljeg partnera onda ćete imati sretnu i zdravu djecu, lijep dom, dovoljno obezbjeđenog novca, itd, oni reklamiraju da je prirodno ili čak da se očekuje da se žene međusobno nadmeću kako bi sve ovo postigle.

Muslim family

Djelimično međusobno natjecanje žena je zbog činjenice da smo dovedene na ideju da postoji neka vrsta ‘ograničene robe’ koju sve pokušavamo dosegnuti. Bez obzira da li se radi o idealnom ocu za našu djecu, nekom savršenom standardu ljepote, nagradi za savršenu majku, ili spisak dostignuća, mi smo uvjerene da ukoliko jedna od nas to ima, onda je potrebno da ga neka druga nema. To se završava tako da žene počinju predstavljati prijetnju jedna drugoj, a društvo neprestano održava tu ideju huškajući nas jedne na druge. U većem obimu to vidimo kod poznatih osoba- Ko se ljepše obukao? Ko ga je osvojio? Ko je organskija mama?, itd.

dessert table

ad

U manjem obimu, svakodnevno to vidimo na izvorima naših društvenih medija. Trudimo se da jedne druge nadmašimo u broju prijatelja, pokazivanjem na fotografijama koliko je naša porodica savršena, ili koliko smo mršave ili kako nam odjeća lijepo stoji. Iako postavljanje na uvid svijetu ovih savršenih momenata možda nije otvoreni pokušaj sramoćenja drugih žena, većina žena gubi samopouzdanje i obezvređuje sebe. Ono što mi kao žene moramo shvatiti i time se ojačati jeste vjerovanje da nam zapravo nije potrebno idealno. Mi možemo ustati protiv svijeta konzumerizma i društvenih očekivanja, i možemo se boriti protiv njegovog konstantnog nastojanja da nas proguta.
Ovo je vrijeme kada se trebaju pokazati naša duhovnost i vjera. Ovaj dunjaluk može imati ograničenu količinu dobara, ali Allahova hazna je neograničena. Ovaj dunjaluk je možda frustrirajući teško zaustavljivi finansijski način života, ali Džennet nije.

Pogrešno samovrjednovanje
Istina je, da ova ideja da se žene međusobno natječu i potkopavaju, bez obzira da li je to svjesno ili nesvjesno, kako bi postale poželjnije muškarcima, počiva na pogrešno postavljenom samovrjednovanju. Naše društvo i naše zajednice prosuđuju i definišu vrijednost žena na osnovu velikog broja vanjskih faktora- od kojih mnogi nisu pod našom kontrolom. Kada se internalizira ovaj kriterij vanjskog oblika vrijednosti, borba za njegovim dosezanjem počinje. Jedan od najvećih oblika ovog pogrešnog samvrjednovanja jeste kada se on mjeri na osnovu nivoa nečije poželjnosti kod muškaraca. Konkretnije u muslimanskoj zajednici, ovo se često mjeri po tome da li je, ili nije, udata ili u kojem dobu. Muškarci ne bi bili izvor ‘natjecanja’ da žene nisu definirane svojim vezama (većina razgovora u našim mesdžidima o ženama se vodi o njihovim ulogama prema muškarcima) ili prisustvu prstena.

Nažalost, uobičajeno je vidjeti kako žene sebe ocjenjuju, svoju vrijednost kao žene, i svoj doprinos u društvu potpuno kroz prizmu koliko su poželjne muškarcima. Često se možemo uhvatiti  kako razmišljamo Da li mu se sviđam? , Da li ću se ikada udati? , Da li sam lijepa?Možda su na površinskom nivou ova pitanja bezopasna, ali u stvarnosti ona odražavaju dublju sliku kako mi zapravo mjerimo vlastitu vrijednost. Kao muslimanima, Allah nam je rekao da se međusobno razlikujemo samo po bogobojaznosti.

O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa. ( El- Hudžurat, 13)

Allah, s.v.t., nam kaže da naša čast, naša vrijednost dolazi iz naše bogobojaznosti, a ono što je dobro u vezi toga jeste da bogobojaznost svako ima mogućnost da stekne. Kada zamijenimo naše poimanje samovrijednosti sa onom koja vrijednuje bogobojaznost, onda prestajemo nastojati da pridobijemo pažnju muškaraca i okrećemo se pridobijanju Allahove pažnje. Mi mislimo, govorimo, djelujemo i živimo živote na način na koji ćemo steći Allahovo zadovoljstvo. I za razliku od dunjalučkog mentalnog sklopa ‘ograničene robe’, Allah ima više nego dovoljno milosti da podijeli. Umjesto da podrivamo druge žene u pridobijanju pažnje muškaraca, mi pomažemo našim sestrama u ime Allaha. Naša vjera nas je oslobodila od društvenih granica vrijednosti, oduzela je ovom dunjaluku moć nad nama i oslobodila nas njegovih okova.
Želite svojoj sestri ono što želite sebi
Ovo ne znači da je prebacivanje našeg koncepta samovrjednosti lagano, ono može biti teško! Živimo u društvu koje stalno huška žene jedne protiv drugih i koje nastoji učiniti normalnim da žene trebaju da zadobiju pažnju muškaraca. Ključno je željeti svojoj sestri ono što želiš sebi, a kada razmislite i primijetite da to nije slučaj, obnovite svoj nijete, učite dovu za sestru, i tražite uputu od Allaha. Kada se iskreno okrenemo Allahu i zatražimo od Njega da nam pomogne da to promijenimo, On, s.v.t, će to učiniti laganim.

Napisale: Šani Benks i Sumejja T.

Izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.