Zašto ne jednostavno vjenčanje?

0
120

Image result for wedding venue

Postali smo toliko privrženi svjetovnim udobnostima i raskoši da nam je, zaista, postalo teško da ispunimo vlastite potrebe bez oslanjanja na druge.

Svemogući Allah kaže u Časnom Kur'anu:

“O ljudi, bojte se Gospodara svoga, Koji vas od jednog čovjeka stvara, a od njega je i drugu njegovu stvorio, i od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao. I Allaha se bojte – s imenom čijim jedni druge molite – i rodbinske veze ne kidajte, jer Allah, zaista, stalno nad vama bdi. ” (En-Nisa,1)

“O vjernici, bojte se Allaha onako kako se treba bojati i umirite samo kao muslimani!” (Ali-Imran: 102)

ad

“O vjernici, bojte se Allaha i govorite samo istinu. On će vas za vaša dobra djela nagraditi i grijehe vam vaše oprostiti. A onaj ko se Allahu i Poslaniku Njegovu bude pokoravao – postići će ono što bude želio.” (El-Ahzab- 70-71)

Vjenčanje, odnosno brak,  je plemenit sunnet  časnog Poslanika, s.a.v.s. Jednostavnost je bilo obilježje svakog vjenčanja kojeg je izveo časni Poslanik, a.s.

U hadisu smo poučeni da kada se pronađe odgovarajući supružnik za djevojku, onda treba žuriti sa vjenčanjem. Glavni razlog za značajno povećanje broja neoženjenih u današnjem društvu uglavnom proizlazi iz zanemarivanja dobrih savjeta datih u ovom hadisu.

Danas se vjenčanje odlaže uprkos tome što imamo pogodnog bračnog partnera za sina ili kćerku. Radi lične udobnosti, kao što je odlazak na odmor ili čekanje dolaska nekog gosta, ili nekog drugog programa, nepotrebno odgađamo brak.

Svjestan sam da je ovaj trenutak radost i sreća. Ne želim da ga nipodaštavam. Ali također moram malo odstupiti od glavne teme braka i izraziti negodovanje svog srca u patnji drugih muslimana, dok se i dalje prepuštamo udobnosti i raskoši.

Kao što znate, Poslanik s.a.v.s i njegovi ashabi nisu koristili luksuz, iako su imali priliku da to učine.

Kada pogledamo u naše živote, vidimo sasvim suprotno. Postali smo toliko privrženi svjetovnim udobnostima i raskoši da nam je, zaista, postalo teško da ispunimo vlastite potrebe bez oslanjanja na druge.

Opuštenost u lahkoći i udobnosti je također značajan razlog za našu nesreću i stagnaciju. Kad bismo samo shvatili istinski koncept islamskog bratstva, onda bi nastavak ekstravagantnih proslava zaista pogodio našu svijest.

Danas, širom svijeta, stotine i hiljade drugih muslimana pate od ruku muslimana. Mnogi od njih su zarobljeni od strane Allahovih neprijatelja, a poštovanje i dostojanstvo mnogih drugih je pogaženo, i iznad svega, naša braća i sestre su bespomoćni u toj nepravdi.

O prijatelji, da li je ovo stvarno vrijeme da se prepustite ekstravagantnim slavljima, veselju i radosti?

Ovo je sigurno protiv trenda islamskog bratstva, a ja kažem, to je također protiv čovječnosti!

U ovom sadašnjem dobu, alarmi upozorenja opasnosti za našu vjeru mogu se čuti glasno. Iako je situacija bolja u nekim zemljama nasuprot drugima, ne možemo biti zadovoljni. Plima moralne i religijske degeneracije vlada na svim stranama. Redovno čujemo incidente kako je naše potomstvo izloženo pošastima koji preovlađuju u ovom društvu. Moramo, dakle, biti svjesni opasnosti.

Uprkos tome što su čuli za patnju i bijedu muslimana, čini se da naša osjećanja ostaju statična, i mi uglavnom ne reagujemo na njihovo stanje. Trebalo bi da pokušamo da izmjenimo ovu vrstu pogleda.

Što je najvažnije, trebali bismo pokušati razviti istinski osjećaj za našu braću i sestre.

Njihovu patnju treba smatrati svojom. Ne treba se ponašati apatično, nezaintersovani zbog onoga što im se događa. Ponašajmo se časno, dijelimo njihove jade i tuge gdje god se nalazili u svijetu.

Namjerno sam rasvijetlio ovu temu jer su danas naše vjenčanja postala takva da se troše ogromne sume novca i to sugerira neku vrstu ravnodušnosti prema patnji muslimana u cjelini.

U ovakvim situacijama samo želim da se preuzme veća odgovornost. Kao što sam već objasnio, toliko je muslimana širom svijeta u potrebi, toliko ugnjetavanih, toliko siromašnih i toliko u potrebi, ali naše unutrašnje oči ostaju zatvorene.

Obim našeg samozavaravanja shvatit ćemo kada napustimo ovaj prolazni svijet. Kako smo sami sebe prevarili. Tek tada ćemo uistinu cijeniti značaj pomaganja potrebnima i bespomoćnim muslimanima.

Ako nismo u stanju učiniti ništa drugo, onda bismo barem trebali razviti iskrenu brigu za naše bližnje muslimane i moliti se za njih. Čak ni ovo neće biti zanemareno od strane Svemogućeg Allaha, koji će, inšaallah, dati nam mnogo blagoslova i nagrade.

Vjenčanje je plemeniti sunnet Poslanika. Ovaj uzvišeni čin je takav da ne može primiti nijedan drugi običaj; jednostavnost je, kao što sam objasnio na početku, njen zaštitni znak.

U vrijeme Poslanika s.a.v.s, kad god je pronađen odgovarajući partner za momka ili djevojku, vjenčanje bi se organizovalo bez odlaganja.

Mi smo danas uveli nepotrebne formalnosti,  a učenje naše vjere impresionira jednostavnošću. Moramo promijeniti naš pristup i stav prema životu i usvojiti ove jednostavne i plemenite prakse.

Ponavljam da postoji potreba da promijenimo sadašnju praksu. Trebamo zamijeniti našu ravnodušnost i apatiju za patnju muslimana istinskim osjećajem ljubavi i obzirnosti. Tada ćemo zaslužiti oprost Allaha. Ovo bi trebala biti prirodna reakcija na vijesti o tragediji koja je zadesila muslimane. Nažalost, postoji velika potreba da se ponovo uspostavi istinsko islamsko bratstvo u ovom vremenu.

Na kraju molim Svemogućeg Allaha da nam da snagu i sposobnost da cijenimo doba u kojem živimo i da nas potpuno ispravi u svakom pogledu. Amin.

Piše: Yusuf Motala

Izvor: Haq Islam

Prijevod i izvor: Akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.