„Zašto naš brak nije kao što je bio na početku?“ Odgovor je jednostavan…

0
24

Image result for muslim husband and wife life

Osnovni faktor za uspostavljanje zdravih odnosa među ljudima je vrijeme. …

Da bi se uspostavili istinski i topli odnosi među supržnicima – potrebno je vrijeme. Nažalost, obaveze prema kući, djeci, radnom mjestu, mnogobrojni angažmani, sve to doprinosi da supružnici nemaju vremena koje mogu posvetiti sebi i svojim odnosima.

Mnogi današnji bračni parovi se pitaju, zašto njihova sadašnja veza nije kao što je bila nekad? Odgovor je jasan, Svi oni su “zauzeti raznim poslovima” i nemaju vremena jedno za drugo. Zato je veoma važno da supružnici jedno vrijeme u sedmici predvide i odrede isključivo za sebe.

Oni će, shodno svojim mogućnostima i prohtjevima, sami odlučiti gdje, kako i na koji način će to vrijeme provesti. Da li će to vrijeme provesti uz čaj u nekom restoranu, ljetnikovcu, planini ili moru, ili će ga pak provesti u svojoj kući, ali samo njih dvoje, oni će to sami odlučiti.

ad

Vrlo je bitno da u tom vremenu sebi ne nameću teška i komplikovana pitanja. Ako se ta pitanja spontano nametnu, neka ih odgodr za neko buduće vrijeme. Ovo vrijeme svoga odmora supružnici trebaju iskoristiti da se opuste i odmore, da se prisjete i pričaju o doživljajima iz svog djetinjstva i svoje mladosti, svojim snovima, knjigama, fimovima…

Supružnici koji su na ovaj način jedan dio vremena posvetili sebi svjedoče da im je to vrijeme poslužilo da istinski upoznaju sebe i da se jedni drugima približe. Ponekad im je draže da veče provedu kod kuće sami ne obazirući se na zvonjavu telefona, čavrljajući uz posebno spremljenu večeru. U ovakvim posebnim trenucima bolje je da ni jedno ne pokušava riješiti neki zamršeni problem ili donijeti važnu životnu odluku. To nije vrijeme za takve teme.

Ako se ipak javi neki problem koji bi bilo neprikladno u toj situaciji razmatriti, oni o tome mogu prestati govoriti uz dogovor da će u drugoj situaciji nastaviti. Važno je da oboje osjete da imaju mnogo vremena i mnogo prilika da o svemu prodiskutuju, ali u prikladno vrijeme i na prikladnom mjestu.

Međutim, ova posebna večera je posvećena opuštanju i tihom prijateljskom čavrljanju, uživanju u zajedničkom društvu i još većem zbližavanju. Na primjer, mogu razgovarati o stvarima koje su im se tog dana dogodile ili o uspomenama iz djetinjstva, o svojim planovima i snovima, ili o bilo čemu što su pročitali, vidjeli na televiziji, sanjali. . .

Bračni parovi koji praktikuju ovakve večere i razgovore tvrde da im je ovo mnogo pomoglo da se istinski upoznaju i zbliže sa svojim bračnim drugom i da ojačaju svoju ljubavnu vezu.

Autor: dr. Memun Mubejjed

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.