Zapad u strahu – 2050. sa 23% broj muslimana u svijetu će se popeti na 35%

0
117

WP Word Muslim

Religija, bez obzira što joj pada popularnost na zapadu, širi se širom sveta. Tako će do 2050. muslimani činiti 10 odsto evropske populacije, dok će ih do 2100. biti više nego hrišćana na cijelom svijetu. “Do 2100. oko jedan odsto više populacije će biti muslimani (35 odsto), nego hrišćani (34 odsto)”, napisali su autori iz “Pew” centra za istraživanje.

Iako mnogi možda ne misle tako, iz Pew centra su potvrdili da broj vjerski neopredeljenih ljudi, čime se misli na ateiste, agnostike i druge osobe koje se ne povezuju s religijom, značajno opada.

Na karti možete vidjeti detaljan prikaz tačnije procenat individualaca koji će do 2050. biti sledbenici islama, hrišćanstva, hinduizma, budizma ili neke druge religije, kao i onih koji neće biti religiozni.

Sve će vere, prema Pew centru, doživjeti povećanje broja sljedbenika osim budizma. Glavni razlog za to je što trenutno živi budisti imaju malo potomaka, pa će ostariti i izumreti.

Četvrtina svih hrišćana, tačnije njih 25.5 odsto 2010. godine je živjela u Evropi. 2050. tu će ih biti tek 15.6 odsto, dok će najmnogobrojniji biti u Africi.

“Očekuje se da će se do 2050. lista 10 zemalja s najviše hrišćanske populacije drastično izmijeniti. Dok će SAD i Brazil ostati na vrhu, Meksiko će pasti s trećeg na šesto mjesto, a Rusija s četvrtog na osmo. Nemačka i Kina se pak uopšte ne bi trebale naći na toj listi 2050.”, objavili su autori istraživanja.

Iako je opšte poznato da islam raste na globalnom nivou, uprkos tom porastu do 2050. godine samo će u još dvije zemlje (od ukupno 51) populacija muslimana činiti više od 50 odsto. Natalitet pomaže muslimanima

Do 2050. godine Pew izvještaj predviđa da će se 30 odsto (2,8 milijardi) stanovnika izjašnjavati kao muslimani, za razliku od 31 odsto (2,9 milijardi) hrišćana. U Evropi će verovatno do 2050. godine biti 10 odsto muslimana, a u SAD-u će to biti druga vjera po veličini. Pretpostavlja se da će rasti broj muslimana jer je sve više mlađih vjernika, pa je infantilni mortalitet u opadanju. Istovremeno, između 2010. i 2015. godine kod muslimana je zablježena najveća stopa nataliteta u svijetu, pa muslimani trenutno čine gotovo četvrtinu svjetske populacije (23.2 odsto).

Jevreja će ostati dva odsto, a većina će ih navodno živjeti u Izraelu. Treba napomenuti doduše da i trenutno osam od deset Jevreja živi u SAD-u ili Izraelu.

2010. se 16 odsto populacije izjasnilo kao vjerski neopredijeljeno, a ta brojka će do 2050. pasti na 13 odsto, većinom zato što je riječ o starijim osobama bez djece. Zemlje s najviše nevjernika su bile Kina, Japan i SAD, a za 35 godina će većina njih biti na zapadu.

Na kraju svog rada autori su naveli da se njihova analiza bazira na trendovima i trenutnim brojkama, ali upozoravaju da bi svaki od ovih događaja – “naučna otkrića, oružani sukobi, društveni pokreti, prirodne katastrofe i velike promjene ekonomskih uslova” – mogao izmijeniti njihova predviđanja.

(B92)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.