Zahvali se svom Gospodaru slijedeći najljepše osobine u ophođenju prema drugima

2
147

Fatiha-500x400

;U ime Allaha Svemilosnog Milostivog

Hvala Allahu Gospodaru svjetova[1]

Sa imenom Allahovim počinjemo svaki hajrli posao, i sa zahvalom Njemu, završavamo svaki posao!

Sva slava pripada Allahu i hvala iskrenih vjernika mu se upućuju zato što nam je poslao divan putokaz u našem životima!

“Allah dž.š. ima 99 imena i ko ih dostigne ući će u Džennet“[2]

Islamski učenjaci smatraju da „ko ih dostigne“ znači ko se potrudi maksimalno da ih primijeni u svom životu.

ad

Jedno od Allahovih, dž.š., imena sa kojim se ljudi u samom početku susreću je Rabb – Gospodar[3] Kada kažemo ‘gospodar’ prva asocijacija bude na robovlasnika ili nekoga ko posjeduje veliku poslugu, ljude koji su mu podčinjeni i sl.

Bogatstvo arapskog jezika nam otvara vrata da dublje zaplovima valovima prekrasnih značenja Allahovog imena Rabb. Šta kažu arapski lingvističari, šta znači Allahovo ime RABB? Kažu:

On je Malik – Onaj koji posjeduje – ima vlasništvo nad robovima koje je stvorio, među kojima smo i mi ljudi.

On je Asid – Onaj koji ima totalnu vlast – Ako on hoće svi bi mi u trenutku mogli da nestanemo!

On je Murabbi – Odgajatelj – Onaj koji odgaja svoje robove svojom Uputom, pokazujući im pravi put.

On je Kajjim – Čuvar – On hrani, oblači, zbrinjava i daje svu potrebnu nafaku za život svojim robovima. Osim toga, on robove svoje štiti od svakog zla i svake nesreće koja može da ih zadesi.

On je Mun'im – Onaj koji daje poklone – Obraduje svoje robove iznenađenjima i korisnim-dragocjenim poklonima, onim što robovi vole.[4]

Allah je imao, ima i imat će totalnu vlast nad svim generacijama i nad svim nacijama koje postoje.

Zatvori oči i zamisli sve što imaš u svom posjedu, počevši od tijela, oči, uši, jezika, mozga, ruku i nogu, zatim porodicu, novac i hranu koju svakodnevno jedeš, odjeću i sve drugo čime te Allah počastio, kao smartphone, kompjuter, automobil, kuća, bašte, puno novca itd. Sve je to Allahovo, dž.š. vlasništvo, a tebi je to dato samo na korištenje, da bi sebi sakupljao sevape na Dunjaluku! Prihvati ovu činjenicu čvrsto!

Ponovo zamisli sve ono što ti je Allah dao na korištenje, da li se prema njima odnosimo na najljepši način? Da li smo pošteni prema svom tijelu ili ga trujemo na razne načine? Da li savjetujemo svoje bližnje ili smo ih ostavili da pate? Da li održavamo uredno svoje tijelo, odjeću, automobil, kompjuter, mobilni, sobu/stan, avliju itd? Gdje god uhvatiš sebe da si bio nemaran prema onome što ti je Allah povjerio, donesi čvrstu odluku da ćeš od sada to da promijeniš! 

Ukoliko su nam povjereni na čuvanje žena, djeca, drugi članovi porodice ili pak radnici na poslu, da li ih odgovorno zbrinjavamo? Da li ženi i djeci obezbjeđujemo odjeću, hranu i ostale osnovne potrebe? Da li radnicima obezbjeđujemo osnovne uslove na poslu i da nismo slučajno nemarni kada je u pitanju isplata plate? U slučaju da budu ugroženi, da li si spreman da ih zaštitiš? Budimo zahvalni Allahu, dž.š., tako što ćemo se truditi da brinemo o onome što nam je povjerio, kao što On o nama brine!

Podređeni su nam brojni ljudi: mlađa braća i sestre, bračni drugovi, djeca, radnici na poslu, članovi nekog tima itd. Koliko često ih obradujemo pozitivnim iznenađenjima i koliko im često priređujemo poklone? Koliko nas puta svakodnevno obraduje Allah, dž.š.? Zahvalimo se Allahu, dž.š., tako što ćemo uvijek odvojiti dio zarade za naše potčinjene i častiti ih onim što će ih puno obradovati i od čega će korist imati!

Z.U. – Islam PRESS

………………………………………………..

[1] Kur'an, Fatiha 1-2

[2] Buhari (2736) Muslim (2677)

[3] Crkvena verzija glasi: Gospod

[4] Opširnije o značenju Allahovog imena RABB: Numan Ali Khan, Tefsir surah Fatiha, YoutubeIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Obaveza je svih nas da sami sebe preispitamo da li izvrsavamo sve farzove i Allahove propise, da li se odgovorno ophodimo prema emanetima….

    Aferim za ovakve tekstove koje tjeraju insana da sebe i svoje ponasanje poboljsa!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.