Zahtjev za međunarodnu intervenciju zbog upada u Al-Aqsu

0
18

Al-Aqsa, Jerusalem

Palestina – Jordanske asocijacije pozvale su na petak srdžbe u znak podrške džamiji Al-Aqsa, dok je Univerzitet Al Azhar pozvao na međunarodnu intervenciju. Generalni sekretarijat Vijeća viših islamskih učenjaka u Saudijskoj Arabiji osudio je izraelske upade u džamiju, opisujući ih kao „terorizam“.

Kuvajtsko Vijeće ministara također je osudilo upad izraelskih doseljenika u džamiju Al-Aqsa koji se dogodio u nedjelju.

Prema aktivistima, koji preko društvenih mreža pozivaju na dan srdžbe, planirano je da okupljanje započne nakon džuma-namaza [molitve petkom] ispred džamije Al-Husseini u centralnom dijelu Ammana, pod nazivom „Petak srdžbe za džamiju Al-Aqsa i pobjedu njenih čuvara“.

Jordanski član parlamenta Khamees Atieh kaže da „cionističke aktivnosti dokazuju da ovaj neprijatelj ne poštuje konvencije niti priznaje mir“.

Upad u dvorište

Atieh naglašava kako je aktiviranje po ovom pitanju arapska i islamska obaveza kako bi se svetinje zaštitile od, kako ga je opisao, „cionističkog skrnavljenja“.

Kraljevina Jordan osudila je upade u džamiju Al-Aqsa, tražeći od Izraela da, s obzirom na to da je okupatorska sila, preuzme na sebe odgovornost.

Zvanični glasnogovornik Vlade Mohamed al-Momani kaže kako „skrnavljenje svetosti blagoslovljene džamije Al-Aqsa i napad na njene čuvare i klanjače, predstavlja povredu osjećaja svih Arapa i muslimana, što će rezultirati intenziviranjem neprijateljskih osjećaja.“

Al Azhar oštro osuđuje upade izraelskih okupatorskih snaga u „dvorište džamije Al-Aqsa i zabranu vjernicima svih starosnih dobi da uđu u džamiju, kao i napade na muškarce, žene i djecu koji se nalaze unutar džamije.“

U Al Azahrovom saopćenju stoji kako je napad na vjernike u dvorištu džamije Al-Aqsa, prve kible muslimana [mjestom prema kojem se okreću molitvi] i trećim časnim haremom, ”u suprotnosti sa onim što naučavaju vjerozakoni nebeskih religija.“

Pozivi na hitnu intervenciju

Zatražili su hitnu intervenciju međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija za zaštitu džamije Al-Aqsa i svih vjerskih svetinja u gradu Jerusalemu, te da se zaustavi svaki oblik svetogrđa i neopravdanih provokacija.

Generalni sekretarijat Vijeća viših islamskih učenjaka u Saudijskoj Arabiji također je osudio upad u džamiju Al-Aqsa, opisujući ga kao „terorizam“.

U njihovom saopćenju stoji: “Sve ono što su učinile okupatorske snage uz pratnju radikalnih Jevreja od upada i skrnavljenja blagoslovljene džamije Al-Aqsa, zatvaranja ulaza u džamiju i napada na vjernike, smatra se provokacijom muslimanskih osjećaja, kršenjem svetosti džamije i ljudskih prava koje zagovara međunarodna zajednica.“

Kuvajtsko Vijeće ministara osudilo je supade u džamiju i napad na vjernike. Državni ministar za pitanja Vijeća Ministara šeik Mohamad Abdullah Al-Mubarak Al-Sabah kazao je u izjavi za medije da Vijeće „osuđuje ovakve provokativne akcije koje predstavljaju neprihvatljiv napad i veliku povredu nanesenu osjećajima svih muslimana.“

Čuvari džamije Al-Aqsa suprotstavili su se u nedjelju upadu izraelskih doseljenika, na čijem čelu se nalazio izraelski ministar poljoprivrede Uri Ariel.

Do upada je došlo na godišnjicu tzv. „uništenja Hrama“, što je rezultiralo sukobima u kojima su deseci čuvara i vjernika zadobili povrede gumenim mecima, a zabilježeni su i slučajevi gušenja suzavcem.

Direktor kompleksa džamije Al-Aqsa Omar Kiswani objasnio je da je Ariel učestvovao u napadu na džamiju Al-Aqsa u pratnji sa gotovo 120 doseljenika, te da su upadali u grupama uz zaštitu izraelske policije.

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.