Za šta je Omer, r.a., dovio?

0
258

Ukoliko vam je život postao pretežak da biste stajali- onda kleknite. Kleknite Allahu, spustite svoje čelo na zemlju. Rob je najbliži Allahu kada je na sedždi. Allahov Poslanik, s.a.v.s., je kazao: Rob je najbliži Allahu kada je na sedždi. (Muslim)

Ibn Kajjim je opisao našu sedždu kao tajnu dovu, najveći stup. On je kazao da sve druge radnje koje smo učinili ranije su samo uvod.
Ali na ovoj sedždi, kada smo bili djeca, učili smo dove koje su nas, na sreću ili nažalost, držale dugo vremena. Kažem nažalost jer mnoge od tih dova su bile nepromišljene ili mehaničke, učili smo ih ne znajući šta one znače i bez unošenja cijelog srca u njih.

Danas, želio bih da vam predstavim za šta je, na osnovu historijskih knjiga, drugi halifa Omer ibn el-Hatab, molio u svojim dovama, kako bismo u njima pronašli duboke pouke.

Allahu moj, ja sam grub, pa me učini blagim

ad

Kada je Omer, r.a., postao halifa on je često dovio: Allahu moj, ja sam grub, pa me učini blagim. Allahu moj, ja sam slab, pa me ojačaj. Allahu moj, ja sam škrt, pa me učini darežljivim.

Pouka:
Upoznajte sebe. Znajte sa čim se suočavate. Upoznajte svoje slabosti i neutralizirajte ih dovom i tražite pomoć od Allaha.
Poniznost. On nije kazao da je najveći. On je poznavao svoje mahane, ali se borio protiv njih.
On se družio sa ljudima koji su neutralizirali njegove slabosti.
Nemojte nalaziti izgovore. Činjenica da je osjećao da nije savršen nije ga zaustavila da uči dovu i da preuzme odgovornost.

Učini da preselim u Medini

Jedna od dova Omera, r.a., bila je da mu Allah podari šehadet (status koji se obično povezuje sa muslimanima koji su ubijeni tokom borbi) i da u isto vrijeme preseli u gradu Medini.
Allahu moj, opskrbi me šehadetom na Tvome putu, a učini da umrem u gradu Tvoga Poslanika

Problem je što u to vrijeme nije bilo borbi koje su se odvijale u Medini, borci se nisu borili u Medini.

Omerov sin Abdullah bi pitao svog oca: Kako možeš oboje željeti u isto vrijeme? Ipak, iako se ovo dvoje na izgled nije podudaralo, Omer je uvijek učio ovu dovu.
Zaista, on je ubijen tokom sabah- namaza dok je predvodio namaz u Poslanikovoj, s.a.v.s., džamiji u Medini. Allah je uslišio njegovu dovu.

Pouka:
U njegovom vodstvu, vidimo važnost fokusa. Kako? Vidite, Omer, r.a., se želio pridružiti muslimanskim borcima na bojnom polju, ali Omer,r.a., nije ostavio svoj administrativni položaj halife u Medini. On je znao gdje je ummetu najpotrebniji. On je usmjerio svoju energiju na svoj položaj halife i radio je to izvrsno dobro.
Druga duboka pouka koju naročito volim u ovoj njegovoj dovi je što je tražio naizgled dvije kontradiktorne stvari. Ali on sebe nije uvjeravao da to ne može biti ispunjeno, znao je da je sve moguće u Allahovim rukama.

 

Napisao: Muhammed eš-Šerif

Prijevod i izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.