Yildirim poručio turskim guvernerima: Morate disati za vratom teroristima

1
12

Yildirim poručio turskim guvernerima: Morate disati za vratom teroristima

Turska – Komentirajući i pojačane mjere sigurnosti i antiterorističke operacije na južnim i jugoistočnim granicama Turske, Yildirim je kazao da su svi prijelazi granice, osim zvaničnih graničnih prijelaza, neprijateljski i da će turske snage u času intervenirati

Premijer Turske Binali Yildirim obratio se guvernerima turskih provincija i poručio im da moraju dan i noć, ljeti i zimi biti predani borbi protiv terorizma.

Premijer Yildirim prisustvovao je sjednici guvernera koju je organiziralo Ministarstvo unutrašnjih polova u Ankari, a tom prilikom se obratio guvernerima svih 81 turske provincije i naglasio važnost stalnog kontakta i komunikacije tih regionalnih ureda sa Ankarom.

“Vi ste predstavnici Ankare u Anadoliji. Vi ste najbliži narodu i vidite sve njegove probleme. Svjesni smo da mi iz Ankare situaciju na terenu ne vidimo kao vi. Prioritet je da otklonimo različite aspekte gledanja na probleme. Hoću reći, mi u Ankari nešto pišemo, crtamo i izdajemo naredbe. Mislimo da sve ide kao po loju, međutim svjesni smo da nije tako i u to se uvjeravamo stalnim posjetama regijama“, kazao je Yildirim.

ad

Pozivajući guvernere na predan rad i odnos prema državi bez stalnih kritika prema vrhovnoj vlasti, Yildirim je kazao da se mora pronaći način efikasnog nadzora situacije i provedbe planova u svim dijelovima zemlje.

“Prijatelji, moramo stalno komunicirati međusobno. Ankara će vas stalno kontaktirati, a i vi ćete kontaktirati Ankaru. Samo dinamičnim i efikasnim rukovođenjem možemo rješavati probleme bez gubljenja vremena“, poručio je šef turske vlade čelnicima provincija.

Podsjetivši na riječi osnivača moderne turske države Kemala Ataturka da je izvršilac važniji od naredbodavca, Yildirim je kazao da je to tačno jer se na terenu projekti nikada ne mogu sto postotno izvršiti u skladu sa napisanim i da službenici na terenu svugdje u svijetu imaju dvojbe da li da slijepo slijede upute kada one nisu efikasne za neki posao, ili da budu kritikovani što nisu uradili posao.

“Prijatelji, kada radite državne i narodne poslove, možete praviti greške u odnosu na proceduru i pravilnike. Ne bojte se za to, ali konstantno strahujte ako radite za svoj ili nečiji drugo interes. Vi radite državni posao. Ne osvrćite se na manje greške i improvizacije koje činite. Ne zaboravite da se niti jedan posao na terenu ne može realizirati bez improviziranja i grešaka u odnosu na pravilnik. To vam govorim kao prijatelj koji je u izvršnoj vlasti. Ne možete ništa uraditi ako slijepo slijedite slovo na papiru. Morate odabrati, hoćete li raditi posao, ili ćete se samo držati propisa. Ako je riječ o interesu države, nacije i njihove budućnosti, činite greške, ali ne smijete činiti izdaju. Za greške ima mjesta, ali nema mjesta za izdaju“, kazao je Yildirim.

Yildirim je podsjetio i na julski izdajnički pokušaj vojnog udara u Turskoj koji je spriječen hrabrim stavom naroda i visprenošću predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Imamo dvije važne teme, a one su terorističke organizacije FETO i PKK. Turska nije sudbonosno predodređena da živi sa tim problemima, ne dozvolite da samo ti izdajnici budu na našem dnevnom redu jer život ide dalje. Naš narod ima pravo na dobre i pozitivne vijesti i mi im ne smijemo uskratiti to pravo“, kazao je Yildirim.

Osvrnuvši se i na procese istraga i suspenziju većeg broja državnih službenika u svim javnim sektorima, Yildirim je kazao kako je od ključne važnosti da sve instance rade svoj posao kako bi se istrage i procesuiranja provodili u skladu sa normama pravne države kakva Turska doista jeste.

“Od početka smo rekli da se nećemo rukovoditi osvetničkim namjerama, već pravdom i pravom. Mi moramo vjerovati svojim institucijama i vama“, kazao je Yildirim i dodao kako je teroristička organizacija FETO u decembru prošle godine donijela odluku da se obračuna sa Turskom i da se ne može žrtvom smatrati niko ko je ostao vezan i u saradnji sa tom organizacijom nakon toga.

Yildirim je najavio da će u svim turskim provincijama biti otvoreni svojevrsni “krizni centri“ u kojima će se prikupljati sve žalbe onih koji tvrde da su u procesu istrage i borbe protiv FETO-a obespravljeni i nepošteno oštećeni, te je dodao da će se svi dokazi ponovo razmatrati i svaka greška biti ispravljena na adekvatan način.

“Svjesni smo da je teško sve provesti bez greške jer se borimo protiv zatvorene grupe čije članstvo, veze i metode je teško utvrditi. Zato moramo biti apsolutno pažljivi i voditi računa da ne činimo greške“, poručio je Yildirim.

Komentirajući i pojačane mjere sigurnosti i antiterorističke operacije na južnim i jugoistočnim granicama Turske, Yildirim je kazao da su svi prijelazi granice, osim zvaničnih graničnih prijelaza, neprijateljski i da će turske snage u času intervenirati.

“Apsolutno moramo problem terorizma spustiti na najniže nivoe dnevnog reda u Turskoj. To nas usporava u našim projektima i ugrožava naše razvojne ciljeve“, zaključio je Yildirim.

(trt.net.tr)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.