Vođa Hamasa se iduće godine neće kandidovati na unutrašnjim Hamasovim izborima

0
45

Palestina – Šef Hamasovog Politbiroa Halid Miš’al je kazao da se neće kandidovati na izborima unutar ove palestinske organizacije koji se održavaju naredne godine.

“Halid Miš’al će iduće godine biti bivši šef Hamasovog Politbiroa”, kazao je on u subotu tokom svog govora u glavnom gradu Katara, Dohi.

Izvorno sa sjedištem u Jordanu, Miš’al se 1999. godine preselio u Siriju. Godine 2012. on je napustio ratom razorenu zemlju, a posljednje četiri godine živi u Kataru.

U izvješćima medija od ranije objavljeno je da njegov zamjenik Ismail Hanije planira da se kandiduje za vođu Hamasovog Politbiroa na predstojećim izborima unutar organizacije.

ad

“Unutrašnji Hamasovi izbori održat će se naredne godine i bit će izabran novi šef Hamasovog Politbiroa”, kazao je Miš’al.

“Kucali smo na svačija vrata…. Mi vjerujemo da Palestina treba biti nacionalno pitanje. Mi nismo dio regionalnih podjela”, naveo je on.

U međuvremenu, Miš’al je kazao da je Hamas pogriješio što je vladao sam Pojasom Gazze.

Govoreći o sastanku sa Fetahovim zvaničnikom u Damasku, Miš’al je kazao: “Rekao sam mu da smo ‘mi sigurno pogriješili kada smo mislili da je Fetahova era gotova i da smo mi zamjena. Ali vi ste jednako pogriješili kada ste negirali ulogu Hamasa’. Nijedna strana ne može upravljati samostalno. To nije jednostavan zadatak. Teorija zamjene je pogrešna. Partnerstvo i koncenzus su pravi put”, naglasio je on.

Hamas je preuzeo kontrolu nad Pojasom Gazze 2007. godine nakon smrtonosnih unutrašnjih sukoba između dvije suparničke organizacije. Ubrzo nakon što su preuzeli teritoriju, Izrael je pooštrio opsadu Pojasa Gazze što se loše odrazilo na život stanovnika ove priobalne enklave.

“Mi smo sigurno pravili greške, ali mi smo postigli nekoliko ciljeva i osigurali tipične modele otpora ratovima i blokadi”, kazao je on.

Miš’al je naveo dva modela, prvi je oružani otpor, a drugi je narodni ustanak.

Dijete koje se suočava sa tenkom je među primjerima koje je on naveo kao najbolje otjelotvorenje duha prkosa i otpora okupaciji koje je Hamas ulio narodu.

“Hamas je pokret nacionalnog otpora i nacionalnog oslobođenja. Nema sumnje da ima islamsku pozadinu”, naglasio je on.

“Vjerujem da bismo u ovoj fazi trebali biti precizni u razmatranju naše stvarnosti kako bismo sebe razvili duhovno, politički i organizacijski”, kazao je vođa Hamasa.

“Ipak, koliko god sam zagovornik samorazvoja, jednako se gadim pokoravanja i ismijavanju od drugih”, zaključio je Miš’al.

Miš’al je priznao da je Hamas izgubio veliku podršku jer je ‘stao na stranu naroda’.

“Hamas je pokret otpora i potreban mu je svaki komad oružja. Međutim, on je na strani svoga naroda i nije napustio svoj stav čak i kada je pokretu uskraćeno oružje”, kazao je on.

Miš’al je ponovio predanost Hamasa politici nemješanja u unutrašnje stvari drugih država nakon Arapskog proljeća.

“Zaista smo jako raditi da smanjimo sektašku polarizaciju. Ipak, mi smo sasvim svjesni tragedije koju je nanijela sektaška indokrinacija i strana intervencija”, dodao je on.

Vođa Hamasa je upozorio na ‘opasne’ posljedice kontrarevolucija toliko da su one ‘okrenule politički sukob u ubistvo, njegovale sektašku polarizaciju i suzbile demokratiju’.

“Faza kontrarevolucije je obilježena stranim intervencijama, pojavama šema podjele, i povratkom normalizacije odnosa sa Izraelom”, istaknuo je on.

On je upozorio na trenutne pokušaje da se palestinsko pitanje preokrene u faktor koji će se koristiti kao prednost u pregovorima i udarac na legitimitet Hamasa svim mogućim sredstvima.

Posmatrači navodi da iako se trenutni vođa Hamasa neće kandidovati na narednim izborima za još jedan mandat, njegova popularnost nikada nije dovedena u pitanje. Njegova otvorenost, harizma i snaga karaktera, koju jasno pokazuje u svojim televizijskim govorima, je uvijek dovodila do toga da bude jedan od najpoznatijih svjetskih lidera protiv okupacije.

IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.