Vjetrovi islamofobije u Kini

0
57

Kina, Muslimani, Islam, Islamofobija, Ali Abu Mrihal

Kina – Mnogi Kinezi ne kriju svoju zabrinutost zbog porasta islamofobije u više velikih kineskih gradova.

Piše: Ali Abu Mrihal

Mnogi Kinezi ne kriju svoju zabrinutost zbog porasta islamofobije u više velikih kineskih gradova. Takvi slučajevi ranije su bili prisutni samo u provincijama u kojima žive muslimanske manjine, poput regija Xinjiang i Ningxia, gdje je situacija eskalirala do te mjere da su pojedini zahtijevali da se kineski muslimani protjeraju iz zemlje i deportiraju u arapske države.

Kineski Univerzitet Anhui zatvorio je kupaonicu predviđenu za studente muslimane (kineske kupaonice su inače zajedničke i otvorene) nakon velikog pritiska kojeg su kineski studenti vršili na upravu univerziteta. Smatrali su to vidom diskriminacije i nelegitimnim pravom, jer se svi studenti moraju pridržavati pravila i zakona koji su na snazi u univerzitetskom kampusu. Administracija je donošenje ove odluke opravdala time da ne želi izazvati krizu među studentima.

ad

Na pojedinim kineskim univerzitetima vođene su rasprave o tome da li je potrebno napraviti posebne restorane sa halal hranom za studente muslimane. Također, prizor muslimana Šangaja dok obavljaju molitvu za Kurban-bajram na jednoj od gradskih ulica izazvao je žestoke polemike u kojima je bila primjetna panika i otvoreno neprijateljstvo prema muslimanima, što se širilo putem stranica kineskih društvenih mreža.

Lažna slika

Istraživač u oblasti arapsko-kineskih odnosa Liu Chen porast antiislamskih osjećaja u Kini pripisuje lažnoj slici o islamu i muslimanima koja postoji među velikim dijelom kineskog društva.

Liu kaže da pojedini Kinezi povezuju islam sa terorizmom i ekstremizmom, zbog čega smatraju da je prisustvo muslimana u njihovoj državi prijetnja za njihovu sigurnost i stabilnost.

Pojašnjava da glasovi protiv islama, koji se sve više čuju, ne predstavljaju usmjerenje kineske Vlade koja se pridržava principa ravnopravnosti među svim religijama. Ukazao je na podršku koju Vlada daje kineskim muslimanima u sezoni hadža i za vrijeme muslimanskih blagdana, te istakao njeno učešće u izgradnji i proširivanju džamija u brojnim pokrajinama i gradovima.

Sa druge strane, predsjednik arapske zajednice u Kini Ahmad Alyafie rekao je da ekstremistički glasovi koji pozivaju na protjerivanje muslimana ne predstavljaju stavove većine Kineza koje s Arapima spajaju dugi i snažni prijateljski odnosi još od Puta svile.

Alyafie je naglasio da, pored lokalnih vlada i uprava za vjerske poslove, veliki broj Kineza vodi računa o tome da čestitaju arapskoj muslimanskoj zajednici njihove praznike i nacionalne događaje.

U razgovoru za Al Jazeeru dodaje da „u protekle dvije decenije nismo osjetili da su smanjena neka naša prava ili dostojanstvo. Naprotiv, smatramo da je Kina nama i našoj djeci druga domovina u svjetlu kriza koje haraju našim arapskim domovinama.“

Šta kažu studenti

Khuloud, studentica iz Alžira koja studira na Univerzitetu za strane jezike u Pekingu, izrazila je svoje nezadovoljstvo zbog komentara kineskih studentica na njen hidžab, kao i toga da neke od njih takvo odijevanje smatraju simbolom vjerskog radikalizma, što se posebno dešava prilikom eskalacije nasilja ili samoubilačkih napada izvršenih u ime islama u stranim metropolama.“

Khuloud kaže: „Ponekad poželim da se vratim u svoju domovinu zbog brojnih komentara i pogleda s visine, zbog čega imam osjećaj da sam odgovorna za sva ubijanja i krvoproliće u svijetu.“

Što se tiče Ahmeda, Jordanca koji studira na Univerzitetu Jinan, on kaže: „Postalo je uobičajeno da, svaki put kada se u pokrajini Xinjiang sa muslimanskom većinom dese sukobi između kineskih vlasti i Ujgura, mi plaćamo cijenu takvih dešavanja. Nailazimo na prezir i omalovažavanje studenata koji su nacionalni fanatici.“

U razgovoru za Al Jazeeru, ‘krizu svijesti’ koju žive kineski studenti, Ahmed pripisuje uskim vidicima i nedostatku izvora informacija u svjetlu stroge kontrole koju vrše vlasti ove zemlje.

Posmatrači smatraju da je odsustvo arapskih medija koji bi se obraćali kineskom narodu, u vrijeme kada Kina svjedoči intenzivnom izraelskom prisustvu i aktivnostima na platformama društvenih mreža, dovelo do stvaranja novih trendova u kineskoj javnosti koji su neprijateljski usmjereni prema islamu i Arapima.

Izraelski web sajtovi koji se obraćaju kineskom narodu na njihovom jeziku namjerno povezuju islam sa terorizmom i ekstremizmom, te koriste incidente nasilja koji se dešavaju u pokrajini Xinjiang u cilju učvršćivanja takve slike o islamu.

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.