‘Vjerujem da svaka žena mora biti spremna u svakom trenutku da preuzme odgovornost za svoju porodicu ukoliko muž ne bude u stanju’

0
36

Bila sam jako mala kada je moj babo preselio. Moju braću i sestre je odgajala naša samohrana majka dok se nismo udale i oženile. Stvari su na početku bile dobre i moj muž je zarađivao dovoljno za nas i naše šestero djece.

Ali, vremenom je izgubio vid zbog svog posla i nije više mogao nastaviti da radi. Tada je došao moj red da se brinem za porodicu jer nismo imali nikoga kome bi se obratili za pomoć. Počela sam pakovati odjeću koju sam donosila s pijace i za svaki komad odjeće sam zarađivala 1 rupi. Djeca su mi pomagala tako da smo tokom dana mogli uraditi puno posla. Kasnije smo počeli izrađivati ogrlice od perli koje su nam bile plaćene.

Zdravlje mog muža se pogoršalo, ustanovljeni su mu srčani problemi i paralizovao se tako da nam novac kojeg sam zarađivala više nije bio dovoljan. Skupila sam hrabrost i izašla iz kuće kako bih zarađivala. Počela sam prati suđe i odjeću u nekoliko kuća. Tada sam naučila njegovateljstvo i počela sam raditi u klinikama i staračkim domovima. Naše okolnosti su postale puno bolje. Pronašla sam kuću gdje sam se brinula o starijim, paraliziranim osobama. Zbližila sam se toliko s njima da su mi postali druga porodica. Čak sam radila i u kući do kojem sam morala, u svakom pravcu, promijeniti po pet prevoznih sredstava da bih stigla.

Prošlo je 25 godina otkako radim i snosim odgovornost za svoju porodicu. Udala sam kćerke u dobre porodice, a moji sinovi dijele moje odgovornosti. Vjerujem da svaka žena mora biti spremna za ovakav život gdje u svakom trenutku može preuzeti odgovornost za svoju porodicu i izdržavati ih ukoliko muž ne bude u stanju. Raditi manje poslove je puno bolje od prosjačenja, a poštovanje koje sam stekla tokom ovih godina je dokaz toga. Danas sam ponosna majka i osjećam ogromnu sreću kada vidim svoju porodicu na okupu iako je nekad bila u bezizlaznim uslovima.

ad

Zišan Aziz Čugtai,
Pakistan

Izvor: islambosna/facebookIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.