Više ne postoji nešto što se zove ”Sirijska Arapska Armija”!

0
30

Bivši sirijski vojnici kažu da Iran i Hezbollah, uz podršku šiitskih milicija, čine većinu borbenih trupa.

Iranske i libanske snage imaju de facto kontrolu nad vojskom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, tvrde bivši sirijski vojnici.

Khaled al-Shami kazao je kolumnistici portala Middle East Eyeda su strane vojne milicije preuzele kontrolu nad sirijskom vojskom.

“Važno je shvatiti da više ne postoji sirijska vojska. Tu su samo milicije, uglavnom Iranci i Libanci”, kazao je Al-Shami.

ad

Prebjegao je iz sirijske vojske u redove opozicije u julu. Bio je vojnik devete oklopne divizije i služio je na jugu Sirije, gdje se Assadove snage bore protiv pobunjeničkih grupa.

Deveta divizija je najveća i najvažnija Assadova vojna sila u južnoj Siriji. Osim tenkovske jedinice, sastoji se i od gotovo četiri hiljade vojnika raspoređenih u četiri brigade.

Shami, koji sada živi u Jordanu, kaže da više od 70 posto vojnika njegove bivše divizije čine Libanci i Iranci, odnosno stranci.

On dodaje da samo dva do tri posto snaga u njegovoj bivšoj diviziji čine redovni sirijski vojnici. Osim Iranaca i Libanaca, u njihovim redovima se bore i Shabihe.

Shabihe su krvoločne alevitske paravojne jedinice poznate po brutalnostima u sektaškim sukobima.

“Iranci i Hezbollah nisu pod kontrolom sirijske vojske, upravo suprotno”, kaže on.

Ključni partneri

Iran i libanska milicija Hezbollah, uz Rusiju, ključni su partneri predsjednika Assada u njegovom ratu protiv pobunjeničkih grupa koje traže njegovo svrgavanje.

Nedavni izvještaji ukazuju na to da su se hiljade Iranaca pridružile velikoj ofanzivi na Halep, te da preuzimanje Halepa nebi bilo moguće bez kopnenih snaga iranskih, iračkih, afganistanskih i libanskih šiitskih milicija.

Hezbollah otvoreno podržava predsjednika Assada i defilira Sirijom, a prije par sedmica je održao veliku paradu u gradu Kusajru gdje je pokazao na desetine tenkova i artiljerijskih strojnica, što dovoljno govori o ukorjenjenom prisustvu ove terorističke grupe.

Hezbollah se nalazi na listi terorističkih grupa SAD-a, Evropske unije i Arapske lige. Rusija je u nedjelu saopćila da tu grupu, koja ima predstavnike u Parlamentu Libana, smatra “legitimnom društveno-političkom snagom”.

Bivši sirijski vojnik Al-Shami dodaje da visokorangirani iranski oficiri kontroliraju Devetu diviziju i planiraju operacije. “Samo Iranci ili pripadnici Hezbollaha imaju pristup prostorijama za planiranje. Sirijskim vojnicima pristup nije dozvoljen”, dodaje on.

Manja plata

Bivši sirijski vojnik Abu Osama al-Jolani, koji je sada komandir Slobodne sirijske vojske, rekao je: “Svi protiv kojih se borimo su stranci”.

Prema riječima još jednog bivšeg sirijskog oficira, položaj Sirijaca u armiji znatno je lošiji nego položaj Iranaca i Libanaca.

Shami tvrdi da je dobijao platu 60 dolara, a da su Hezbollahovi borci dobijali 400 dolara mjesečno.

Iran i saveznici: Bitka za opstanak u Siriji

Iransko vojno prisustvo u Siriji, uz podršku Hezbollaha i šiitskih lojalista, zapalilo je plamen rata zamaskiran sektaštvom. Teheran i njegovi saveznici uspjeli su očuvati Assadov režim u borbi koju posmatrači vide kao bitku za opstanak samog Irana.

Snage Iranske revolucionarne garde zvanično su saopćile kako su poslale jedan broj vojnih savjetnika u Siriju kao podršku Assadovom režimu. Iran ove snage naziva „braniteljima harema“, aludirajući na svetište Sayyidah Zaynab u blizini Damaska.

Britanski list The Financial Times objavio je izvještaj o stranim šiitskim borcima koji su došli u Siriju u proteklih pet godina kako bi pružili potporu vladavini Bashara al-Assada, rekavši da oni djeluju u sastavu velikih šiitskih milicija iza kojih stoji Iran i koje se bore u Siriji motivirane ideologijom uspostavljanja regionalne hegemonije nad rivalskim sunitskim državama.

The Financial Times procjenjuje da se broj šiitskih boraca u Siriji kreće između 15.500 i 25.000, te procjenjuje da se od tog broja više od 5.000 njih nalazi u gradu Halepu.

VELIKI GUBICI

Opozicijsko Nacionalno vijeće iranskog otpora kaže da je Iranska revolucionarna garda uspostavila glavni štab u blizini grada Halepa, kojeg Iranci nazivaju „vojni kamp Sayyidah Ruqayyah“.

Ovo Vijeće dalje kaže da je komandant snaga Iranske revolucionarne garde u Halepu, brigadni general Syed Javad al-Ghafari, supervizor ovog kampa. Al-Ghafari je bio jedan od komandanata koji su učestvovali u iračko-iranskom ratu, a vojnu komandu u Halepu i sjevernoj Siriji preuzeo je prije tri godine.

Više od hiljadu Iranaca je ubijeno u borbama koje se vode na teritoriji Sirije. Mohammad-Ali Shahidi Mahallati, predsjednik iranske fondacije „palih boraca i ratnih veterana“ potvrdio je da je broj poginulih Iranaca u Siriji premašio hiljadu, još od početka iranske vojne intervencije u borbama koje se vode u ovoj državi. S druge strane, sirijska opozicija tvrdi da je taj podatak minimiziran, te da se stvarna brojka poginulih iranaca kreće i do 5.000.

List The New York Times smatra da napade na Halep i druge sirijske regije predvode „tri destruktivne sile“, aludirajući na Rusiju, Iran i sirijski režim, dok The Financial Times smatra kako je Iran glavni pobjednik u borbi za Halep.

VOJNA PARADA

Prema procjenama The Financial Timesa, ranije su šiitski borci u Siriji pokušavali prikriti svoje aktivnosti, ali da sada odvažno pokazuju i ističu svoju ulogu u sirijskom sukobu.

Ovaj list je komentirao iransko saopćenje o pogibiji više od hiljadu njihovih boraca u Siriji, rekavši kako je to saopćenje „krajnje čudno te da skreće pažnju na vojnu ulogu koju je Iran držao u tajnosti.“

U izjavi lidera Iranske revolucionarne garde generala Mohammada Alija Falakija stoji da je Iran formirao „Šiitsku oslobodilačku vojsku“ i to prije nego što je sajt, blizak Iranskoj revolucionarnoj gardi, promijenio naziv u „Oslobodilačku vojsku“.

Falaki u intervjuu za iransku stranicu Mashreghnews pojašnjava da se ova vojska bori na tri fronta: u Siriji, Jemenu i Iraku pod zapovjedništvom major-generala Qasema Soleimanija, komandanta elitnih snaga Quds.

Naglasio je da će se ova vojska, u formacijskom smislu, oslanjati na lokalne snage, te da nije pametno uključivati iranske snage u sukobe izvan granica Irana.

Libanski Hezbollah je, također, održao vojnu paradu na periferiji Al-Qusayra u Siriji povodom Dana mučenika kojeg Hezbollah obilježava svake godine. U paradi su učestvovale stotine Hezbollahovih boraca, pored oklopne divizije koja je predstavila na desetine tenkova, vojnih vozila i topova.

Predsjednik Izvršnog odbora Hezbollaha Hashem Safi al-Din obratio se prisutnima na vojnoj paradi, koja se smatra prvom Hezbollahovom paradom takve vrste u Siriji.

Sigurnosni izvori u Libanu kažu da je, od ulaska Hezbollaha u rat u Siriji u znak podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, ubijeno približno 1.500 njihovih boraca, uključujući i 350 boraca koji su stradali ove godine.

OPSTRUIRANJE SPORAZUMA U HALEPU

Uloga Irana i njegovih saveznika nije bila ograničena samo na upravljanje borbama na terenu, nego i na nametanje uvjeta i zahtjeva u pregovorima koji su vođeni između sirijskog režima i oružane opozicije, kao što se dogodilo u Halepu.

Sirijska oružana opozicija naglašava da je Iran blokirao završetak evakuacije građana pod opsadom na istoku Halepa nakon što su postavili uvjete koji podrazumijevaju izlazak nekoliko stotina osoba lojalnih sirijskom režimu iz dva mjesta u okolini Idliba. To je dovelo do usložnjavanja pregovora i opstrukcije provođenja trećeg sporazuma ove vrste.

Ujedinjeni narodi i Washington optužili su Hezbollah da opstruira sporazum o evakuaciji opkoljenih građana iz istočnog Halepa. Američka ambasadorica u Vijeću sigurnosti Samantha Power kaže da su Hezbollah i milicije koje podržava Iran zaustavile evakuaciju civila, kao i da su civili izloženi užasnim zločinima ovih jedinica prilikom pokušaja napuštanja Halepa.

Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.