“Vi ćete uistinu žudjeti za vlašću a ona će na Sudnjem danu čovjeku donijeti samo kajanje ”

0
18

Image result for regret

Autor: Dr. Husejn Ali Šejh / Preveo i sažeo: Amir Durmić

Jedna od velikih opasnosti koje naročito u novije vrijeme prijete muslimanima jeste njihova opčinjenost ovosvjetskim dobrima i međusobno natjecanje u nastojanju da se što više obogate. U tom pogledu oni se ponašaju baš kao divlje zvijeri koje se namjere na svoj plijen ne prežući ni od čega da ga se dokopaju. Pri tome gotovo u potpunosti zaboravljaju na ahiret dajući tako prednost onome što je prolazno nad onim što je vječno.

Uzvišeni Allah nas upozorava na ovakvo ponašanje i kaže: “O ljudi, Allahova prijetnja je, zaista, istina, pa neka vas nikako život na ovome svijetu ne zaslijepi i neka vas šejtan u Allaha ne pokoleba.” (Fatir. 5) Istinski vjernici na ovaj svijet gledaju samo kao na njivu na kojoj sade sjeme čije će plodove ubirati na ahiretu. Njihova srca su istinski vezana za onaj vječni, a ne ovaj prolazni svijet. Pored toga, oni ne prežu od toga da od ovoga svijeta uzmu onoliko koliko im je potrebno i šerijatski dozvoljeno, nudeći se da rade i na halal način dođu do svoje opskrbe. Uzvišeni Allah savjetovao je i Svome odabraniku i miljeniku,

Muhammedu s.a.v.s., da ne zaboravi svoj udio u ovome svijetu: “I nastoj da time što ti je Allah dao stekneš onaj svijet, a ne zaboravi ni svoj udio na ovome svijetu i čini drugima dobro, kao što je Allah tebi dobro učinio, i ne čim nered po Zemlji…” (El-Kasas, 77.) Ukoliko istinski razmislimo o stvarnom razlogu koji veliki broj muslimana danas u svijetu baca u očaj i čini ih tužnim, depresivnim i anksioznim vidjet ćemo da se uglavnom radi o neograničenoj i ničim sputanoj lubavi prema dunjaluku i njegovim dobrima. Danas se zbog materije voli i mrzi, miruje i ratuje, što i jeste osnovni razlog međusobnog nepovjerenja među ludima, gubitka osjećaja sreće i istinskog uspjeha i zadovoljstva.

ad

Zbog toga Uzvišeni Alah nas savjetuje i upozorava na suštinu dunjaluka i podsjeća na ahiret: “Život na ovome svijetu nije ništa drugo do zabava i igra, a samo onaj svijet je – život, kad bi samo oni znali!” (El-Ankebut, 64) Jedne prilike Allahov Poslanik s.a.v.s. svojim ashabima je rekao: ‘Tako mi Allaha, ja se ne bojim da će vas snaći siromaštvo već se bojim da će vam ovosvjetska dobra u izobilju biti darovana kao što su bila darovana i onima prije vas, pa su se oko njih nadmetali i natjecali, pa da vas ona unište kao što su i njih uništila.” (Muttefekun alejhi) U drugoj predaji Poslanik s.a.v.s. rekao je: “Uistinu se za vas poslije moje smrti bojim toga da vam dunjahičke ljepote i ukrasi postanu lahko dostupni.” (Muttefekun alejhi).

Istinsku sreću i istinski spas nije moguće pronaći u ovosvjetskim stvarima, već se istinska sreće ostvaruje samo kroz iskreno vjerovanje i bogobojaznost i čuvanje od toga da se čovjek u potpunosti preda dunjaluku i njegovim nasladama, na što nas Uzvišen upozorava: “Onima koji ne očekuju da će pred Nas stati i koji su zadovoljni životom na ovome svijetu, koji su u njemu smireni, i onima koji su prema dokazima Našim ravnodušni – prebivalište njihovo biće Džehennem zbog onoga što su radili.” (Junus, 7-8)

Kao što se mora čuvati toga da mu dunjaluk postane primarna preokupacija na ovom svijetu, isto tako vjernik sebi ne smije dozvoliti da žudi za vlašću i visokim pozicijama. U tom konteskm Poslanik s.a.v.s. rekao je: “Vi ćete uistinu žudjeti za vlašću a ona će na Sudnjem danu čovjeku donijeti samo kajanje ”

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.