Vera, prva Ukrajinka koja je prihvatila islam i postala hafiza Kur’ana

0
48

Vera je Ukrajinka koja je prije 17 godina prihvatila islam. I od dana kada je prihvatila islam do danas, nekada Vera, a sada Iman, gajila je želju da nauči Kur’an napamet. I nakon 17 godina ustrajnosti, učenja i požrtvovanosti, ta želja joj se ostvarila. Postala je prva Ukrajinka koja je prihvatila islam i postala hafiz Kur’ana.

Vera, ili Iman, kako voli da je zovu, nije u početku namjeravala naučiti čitav Kur’an napamet. Smatrala je da i ako nauči pola Kur’ana to će biti nemjerljiv uspjeh. Uz sve to, bilo je nužno shvatiti jezičku barijeru, nerazumijevanje arapskog jezika, ali i nedostatak vremena za učenjem.

Iman (35) priča: “Moj suprug bi mi izgovarao ajet, a ja bih ga ponavljala sa velikim poteškoćama jer je izgovor arapskih glasova za mene bio jako težak, a uz to nisam znala arapski i nisam razumijevala ono što izgovaram.”

Prenosi nam svoju priču sa arapskim jezikom: “Počela sam učiti arapski jezik, te sam zapisivala ajete i prevodila ih, kako bih ih naučila sa razumijevanjem. Ovo je dugo trajalo, posebno jer sam tada bila studentica, onda sam se zaposlila, udala i postala majka.” Ona nastavlja svoju priču: “Učenje arapskog jezika mi je pomoglo, te sam brže razumijevala i pamtila kur’anske ajete. Nakon toga, Islamski kulturni centar u Kijevu mi je pripremio program za učenje Kur’ana napamet, koji je predviđao da učenje cijelog Kur’ana okončam u periodu od devet mjeseci. I hvala Allahu, to se i dogodilo nakon što sam ranije bila naučila manje dijelove Kur’ana.”

ad

Nakon što je naučila Kur’an napamet, ova Ukrajinka je izrazila želju da druge podučava Kur’anu, da ga citira i koristi u pozivanju u Allahovu vjeru. I na polju da’ve je jako aktivna. Od prvih dana prihvatanja islama, njenim sebebom islam su primili brat, majka i četiri sestre u prvom mahu iako su svi odrasli u katoličkoj porodici posvećenoj vjeri.

Džanna je djevojka koja je također prihvatila islam pred Iman. Ona priča: “Moje poznanstvo sa Iman učinilo je da počnem uvažavati muslimane kao ljude koji imaju principe. U druženju s njom zavoljela sam islam i prihvatila ga kao svoj životni put.”

Iman ističe svoju želju da upozna druge ljude sa islamom i islamskim principima, posebno kad je na ulici ili gradskom prevozu pitaju za hidžab. Također, radi i na podjeli i distribuciji islamske literature i održavanju predavanja.

Ona ističe, također, da je najbolja metoda da’ve čovjekovo ponašanje i njegov lijep odnos sa ljudima oko sebe. “U tom smislu i to što sam naučila Kur’an napamet mi je podsticaj da se bolje ophodim prema ljudima, jer je Kur’an plemenit moral, Kur’an je bio Poslanikov, s.a.v.s., plemeniti moral.”

Izvor: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.