Veliki projekti i planovi – Istina o Muhammedu bin Selmanu

0
27

Piši propalo. Jedan po jedan, svi veliki projekti Muhammeda bin Selmana nestaju u pustinji, a s njima i ambiciozne tvrdnje da će reformisati decenije korupcije, okončati ovisnost ekonomije o nafti te se pojavio kao čovjek Donalda Trumpa na Bliskom istoku.

Odbacimo riječi i uzbuđenje, i ostaje nam 32-godišnji princ, ljutita kraljevska porodica čvrsto riješena da se osveti zbog poniženja koja su pretrpjeli od njegovih ruku, kao i ekonomija koja je prilično ovisna o nafti i koja pokušava da zaustavi odliv novca iz zemlje. To nije recept za stabilnost, a kamoli reformu.

Faktor haosa

Ove sedmice, kamen temeljac njegovih projekata, propali su planovi da proda 5 posto akcija Saudi Aramca na berzi i time zaradi 100 milijardi dolara. Reuters je prenio da su finansijski savjetnici koji su radili na planiranoj prodaji raspušteni i da je prodaja povučena. Izvještaj navodi da je jedan od četiri izvora kazao da je čak i lokalna flotacija na berzi Tadavul povučena.

ad

Saudijski ministar energetike negirao je izvještaje tvrdeći da vlada ostaje posvećena inicijalnoj javnog ponudi (IPO) ‘u skadu sa odgovrajućim okolnostima i vremenom’, ali on nije nikoga zavarao. IPO se povukla uslijed zabrinutosti zbog pravni radnji porodica žrtava 11. septembra, nemogućnosti generisanja u vrijednosti od 2 triliona dolara koju je želio Bin Selman, i zabrinutosti da će strani investitori tražiti transparentnost i otkriti stupanj do kojeg je kraljevska porodica opljačkala svoje fondove.

Ovo je dovelo do toga da saudijski suvereni fond, Fond za javne investicije, se okrene međunarodnim bankama tražeći kredit od 11 milijardi dolara. Zapadni bankari se sada moraju usmjeritii na manje rasprodaje poput 70 milijardi dolara dionica u Sabicu, hemijskoj grupaciji.

Slamanje korupcije nije zaustavilo krvarenje, već ga je povećalo.

Energija i srodni proizvodi čine 87 posto državnog budžeta, što pokazuje koliko se prihodi vlade oslanjaju na međunarodno energetsko tržište.

Ranjivi Bin Selman

Hapšenja i unutrašnja represija se nastavljaju. Najnovije hapšenje je hapšenje jednog od imama Harema, šejha dr. Saliha Alu Taliba. Ovo je prvi put da je uhapšen imam, a i sudija, Mekke. Talibova hutba tokom džuma-namaza nije sadržavala direktnu kritiku saudijske kraljevske porodice. Njegov govor je namjerno bio nejasan. Govorio je o dužnosti islama da ospori javno činjenje zla. Međutim, njegovo hapšenje pokazuje koliko Bin Selman osjeća da je ranjiv.

Još jedan projekat koji oslikava Bin Selmana kao branioca ženskih prava i prava na vožnju, također iščezava. Amnesty je pokrenuo puni napad na kontinuirano pritvaranje bez optužnice osam žena i četvorice muškaraca, obračun sa braniocima ljudskih prava koji je počeo kratko prije nego što je proteklog juna podignuta zabrana vožnje ženama.

Još jedan mračan presedan je uspostavljen kada su tužioci zatražili smrtnu kaznu za Isru el-Gamgam, prvu ženu aktivisticu koja se sučava s pogubljenjom, njezinom mužu Musi el-Hašimu, i trojici drugih muškaraca. Njezin ‘zločin’ je što se pridružila masovnim protestima za prava šija i dokumentovala ih snimanjem te onda objavila na društvenim medijima.

Njezin slučaj je sada preuzeo premijer Kanade, Justin Trudeau. Prije dvije sedmice zvanična kanadska ambasada je objavila na arapskom jeziku poziv za oslobađanje Samar Bedavi, zagovornice za prava žena, što je izazvalo veliki diplomatski raskol sa Saudijskom Arabijom. Kraljevina je zamrznula sve trgovinske i investicione odnose te je odmah povukla sve svoje studente na medicinskim programima u Kanadi. Trudeauova reakcija je bila da je poveća svoje kritike.

Odluka obustave obuke saudijskih doktora u Kanadi je još jedan potez koji je pogodio saudijske bolnice znatno više nego kanadske, iako je vizni program obuke važan dio inostranih prihoda. Saudija je poslala 1.658 osoba u Kanadu da se obuče u medicini i hirurgiji, prenio je Lancet.

Godine obuke su iznenada prekinute, a potpuno je nejasno u koje škole će sada moći da se premjeste. Kanada je bila popularna jer su vizni programi obuke bili izdašni i nisu tražili od doktora da se registruju. To je samo jedan dio cjelokupnog mozaika, ali onaj koji puno govori.

Veliki problem

Bin Selmanov glavni sponzor iz inostranstva, Donald Trump, je također u nevolji. Ovo utječe na saudijskog prijestolonasljednika na dva načina. Prvo, insajderi, koje je koristio za pristup Trumpu, se rasipaju.

David Pecker, predsjednik American Media Inc, bliski prijatelj Trumpa i ključni svjedok istrage uplata koje su izvršene tokom predsjedničke kampanje da se ušutkaju dvije žene koje su imale aferu s Trumpom, je najnoviji u postizanju dogovora o imunitetu s tužiocima.

Vijesti o dogovoru su se pojavile kada je Hive, stranica Vanity Faira citirala Trumpovog prijatelja: “Do vraga, mislio sam da će Pecker biti posljednji koji će pokleknuti”.  Pecker se pridružio Michaelu Cohenu, bivšem Trumpovom advokatu, kao i savjetniku Bijele kuće Donu McGahnu u zamjeni strana i pružanju inkriminirajućih informacija državnim tužiocima. Imali su motive da to urade.

Peckerova kompanija je objavila magazin bliještećih stranica koji se misteriozno pojavio tokom posljednjeg putovanja Muhammeda bin Selmana u Sjedinjenje Države: “Upoznajte novog kralja”, “Naš najbliži saveznik na Bliskom istoku uništava terorizam’, “Kontrolisanje zapanjujuća 4 triliona dolara poslovnog bogatstva”, “Izgradnja Sci-Fi grada budućnosti u vrijednosti od 640 milijardi dolara”, “Poboljšanje života njegovog naroda i nade za mir”.

Pecker je poveo Kacy Grine, francuskog biznismena i savjetnika Bin Selmana, da posjeti Trumpa u Ovalnom uredu i Jareda Kushnera, njegovog zeta i izaslanika za Bliski istok, prenio je New York Times.

Ali, veći problem za Bin Selmana je sami Trump. Bin Selman se još na početku predsjedničke kampanje kladio na Trumpa i podupirao ga sklapanjem ugovora o naoružanju na iznose koji su nekoliko puta veći nego što mu je sada potrebno za kampanju privatizacije.

Za princa u usponu, to nije problem. Ovo je način na koji se uvijek posao odrađivao u Zaljevu. Ali, za princa čiji projekti sada krahiraju, koji je poslao inostrane radnike kući, i koji se sada opet mora ponovo vratiti domaćoj štednji, Trumpovo opadanje bogatstva i gubitak autoriteta su veliki problem.

Istina o Bin Selmanu počinje da izlazi na vidjelo. On je momak koji kocka i gubi.

Autor: David Hearst,

glavni i odgovorni urednik MiddleEastEye

Prijevod i obrada: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.