Upustvo o pomjeranju podne namaza za 5 min izazvalo veliku raspravu na internetu

0
72

maxresdefault

Preporod: Uputstvo o odavanju počasti žrtvama terorističkog napada

BiH, Francuska – Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović izdao je uputstvo muftijama na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u kojem stoji:

Koristeći se ustavnim ovlastima, reisu-l-ulema Husein ef. Kvazović donosi Uputstvo o postupanju.Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini priključuje se inicijativi evropskih lidera kojom se pozvaju svi Evropljani da, u ponedljeljak 16. 11. 2015. godine, odaju počast žrtvama terorističkog napada u Francuskoj.
S tim u vezi, tražim od svih imama na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovni (domovini, mešihata i džemata u bošnjačkoj dijaspori) da se tamo gdje se ezani uče tačno u 12 sati, u ponedjeljak 16. 11. 2015. godine, pomjere za pet minuta i uče u 12 sati u 5 minuta.
Izvor: Preporod

Dr. Zijad Ljakić: Propis odavanja počasti kjafirima ogađanjem ezana

Izdavanje ovog upustva imamima nije dozvoljeno, ono je djelo kufra i čista novotarija. Imamima nije dozvoljeno da mu budu pokorni u tome. Takođe, ovo je krajnji vid poniženja za islam i muslimane: da svojim ibadetom odaju počast kjafirima žrtvama zločina ili terorizma.

ad

Obrazloženje zašto je ovo djelo kufr:

U ovom djelu,  pomjeranju učenja ezana podne namaza za pet minuta radi odavanja počasti kjafirima žrtvama terorističkog napada u Francuskoj, je spojen ibadet (ezan) sa odavanjem počasti (tj. veličanjem) umrlog kjafira. A to je djelo kufra, jer veličanje umrlog kjafira sa odgađanjem ibadeta je kufr.

Šejh Mensur je naveo kao dokaz za ovo riječi Uzvišenog: „Zar oni da imaju bogove koji im propisuju ono što Allah nije dozvolio?“ (Eš-Šura, 21.) Onaj ko odgodi ezan radi odavanja počasti umrlom kjafiru propisao je u vjeri ono što Allah nije dozvolio.

Napomena: Ovo je opšti propis ovog djela, a njegovo spuštanje na pojedinca ima svoje šartove i zapreke.

Obrazloženje zašto je novotarija:

Ezan je ibadet koji je propisan da se uči radi obavještavanja vjernika da je nastupilo namasko vrijeme. Ezan je jedan od velikih obilježja islama, ima svoje propise i adabe koji su precizno pojašnjeni u šerijatskim tekstovima.

Prenose Buharija i Muslim u svoja dva Sahiha od Enesa, radijallahu anhu, da kada bi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, htio napasti neko mjesto, sačekao bi dok ne osvane zora. Pa ako čuje ezan, ne bi ih napao. A ako ne čuje ezan, napao bi ih. Znači, ezan je učinjen obilježjem islama nekog mjesta.

Spajanje odgađanja učenja ezana sa odavanjem počasti pobijenim muslimanima, žrtvama nekog zločina ili slično, je čista novotarija u vjeri. A odavanje počasti kjafirima žrtvama zločina ili terorističkog akta pomjeranjem učenja ezana je još veća i gnusnija novotarija.

Ovo je novotarija po tekstu hadisa mutefekun alejhi od Aiše, radijallahu anha, u kojem je došlo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko uvede u ovu našu stvar (vjeru) ono što nije od nje, to se odbacuje”.

A u vjerodostojnom hadisu kojeg bilježi Tirmizi od Irbada Sarije, radijallahu anhu, kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Čuvajte se novina (u vjeri), jer je svaka novina novotarija, a svaka novotarija je dalalet, a svaki dalalet vodi u Vatru”.

Ovi i mnogi drugi hadisi ukazuju na to da je uvođenje novina u vjeru strogo zabranjeno.

Izvor: Zijad-Ljakic.com

Abduselam Fetić, imam bošnjačkog džemata iz Pariza – Argumenti podrške činu odlaganja ezana

11760055_1149704138379405_7092833891463311075_n

Internetom pljušte osude (raznih kalibara) na račun uvaženog Reisul-uleme zbog odluke da se priključi inicijativi evropskih lidera o 5 minuta šutnje. Mudrost ove odluke je jasna, jer će u 12h početi šutnja sve do 12:05, pa ako bi u tom vremenu učili ezani time bi se prekinula šutnja i shvatilo bi se pogrešno.

Mnogi su pogrešno formulisali ovu vijest govoreći kako će ezan biti učen u 12:05h iz počasti prema žrtvama terorističkih napada.
Time su naveli i neke šejhove iz arapskog svijeta da donesu pogrešno mišljenje o ovome.

Neko će reći da je šutnja namjerno isplanirana u 12h zato što je tada ezan za podne namaz, međutim to nije tačno, jer vrijeme podne namaza u Parizu je 12:40h i u većini zapadne Evrope je od 12:15 pa do 12:45h. Jasno se vidi da nije namjera da se pomjeri ezan već je po srednjo-evropskom vremenu 12h tačno podne i centralni dio dana.

Većina zna (a posebno učeni ljudi) da vrijeme podne namaza kod nas nije u 12h već oko 11:45h i da se pomjeranjem nekoliko minuta kasnije se ne čini nikakav grijeh.

Božiji poslanik, s.a.v.s., je nekada radi određenih situacija i poteškoća pomjerao vrijeme podne namaza, a i donosio odluke kao na Hudejbiji da izostavi spominjanje Allaha i poslanika, te se vratio sa umre, i činio ustupke radi dobra svih muslimana.

Molio bih svu braću muslimane da ne učestvuju u ovoj smutnji, već da dobro provjere sve što čuju.

Izvor: Facebook profil Abduselam Fetić

————————————-

Islam PRESS, kao portal na bosanskom jeziku, koji aktivno izvještava o događajima u islamskom ummetu, objavom ove vijesti, ovom pitanju prilazi strogo informativno, bez prava na ocjenjivanje gore iznijetih mišljenja.

Donosioci ove odluke, ukoliko je neispravna, snosit će odgovornost kod Allaha, dž.š., ali ogovaranje i vrijedjanje Reisuleme, vrijedjanje hodža i degradiranje Islamkse zajednice je bez sumnje takodjer jako veliki grijeh.

Treba bit maksimalno umjeren i nalazit najbolje načine da se stvari rješavaju. Molimo Allaha, dž.š., da oprosti i ispravi sve koji su doprinijeli da nastane nova fitna i novo razilaženje među muslimanima, zbog izazivanja pogrda na račun reisuleme i IZ, zbog dovođenja u iskušenje neposlušnosti imama prema pretpostavljenima u IZ i zbog podsticanja nove podjele među muslimanima na Balkanu.

Zato puna podrška izjavi daije Fahreta Kadrića:

4554

 


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.