UN: Usvojena deklaracija o zaštiti izbjeglica

0
60

Izbjeglice, Migranti

Zapad, Šam – U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku održan Samit o izbjeglicama i migrantima na visokom nivou.

Na Samitu svjetskih lidera u Ujedinjenih naroda o izbjeglicama i migrantima usvojena je deklaracija o zaštiti njihovih ljudskih prava bez obzira na status.

To je prvi put da Generalna skupština UN-a organizira samit lidera o velikom kretanju migranata i izbjeglica širom svijeta.

Na skupu učestvuju šefovi država i vlada, ministri, lideri iz UN-a, civilnog društva, privatnog sektora, međunarodnih sigurnosnih agencija i akademija.

ad

Sutra će na marginama Generalne skupštine američki predsjednik Barack Obama biti domaćin Samita.

U UN-u kažu da samit predstavlja napredak u pokušaju rješavanja ovog gorućeg pitanja današnjice.

„Više ljudi nego ikad je u masovnom kretanju… Neki bježe od rata, drugi traže priliku za bolji život van svojih zemalja. Moramo staviti ljudska prava svih izbjeglica i migranata u centar naših obaveza. Današnja deklaracija okuplja upravo partnere oko tih kolektivnih obaveza, da štitimo prava izbjeglica i migranata, bez obzira na njihov status. Da povećamo podršku teško pogođenim zemljama kako bismo pomogli one koji su u dugotrajnim kriznim situacijama”, rekao je generalni sekretar UN-a Ban ki-Moon.

„Nažalost, neke zemlje neproporcionalno nose težinu ove zajedničke globalne odgovornosti. Moramo ispraviti tu nepravdu. Tražimo veće političko angažovanje za finansiranje, za tehničku podršku, za konkretna djela u podršci onima koji je trebaju”, kazao je Filippo Grandi, šef UNHCR-a.

‘Doći do žrtava i svjedoka’

Sa UN-ovog panela za ratne zločine pozvane su evropske zemlje da UN-ovim djelatnicima omoguće razgovore sa sirijskim izbjeglicama.

“Kako su sirijske izbjeglice napuštale regiju, postalo je teže doći do žrtava i svjedoka. Apelujemo na evropske zemlje koje su ih prihvatile da nam omoguće pristup i uklone prepreke koje ometaju naš rad. Vrijeme je ključno, posebno ako želimo da komisija, umjesto historijskih izvještaja, priprema dokumentovane izvještaje o trenutnoj situaciji u Siriji”, rekao je Paulo Pinheiro, predsjedavajući Komisije UN-a za Siriju.

Dok će se Samit lidera fokusirati na izbjeglice, a ne migrante, u središtu Samita Generalne skupštine na visokom nivou bit će velika kretanja migranata i izbjeglica, dodaje se u saopćenju.

Generalna debata u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, u kojoj učestvuju šefovi država i vlada članica UN-a, traje od 20. do 26. septembra.

Izvor: AgencijeIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.