UN odgodio glasanje o ilegalnim jevrejskim naseljima

0
45

Izrael, Palestina, Gradnja, Naselja

Zapad, Palestina, Amerika, Egipat – Egipat zatražilo odgodu glasanja o nacrtu UN-ove rezolucije kojom se traži zaustavljanje gradnje ilegalnih naselja.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak navečer je odgodilo glasovanje o nacrtu rezolucije kojim se traži da Izrael zaustavi izgradnu ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu.

Egipatsko izaslanstvo je, na zahtjev predsjednika Abdel-Fattaha al-Sisija, zatražilo od Vijeća sigurnosti UN-a da se glasovanje odgodi.

“Ostat ćemo u kontaktu sa diplomatskim izvorima kako bismo utvrdili iz kojih razloga je tražena odgoda. To je zanimljivo, naročito ako se zna da je upravo Egipat jučer predložio taj nacrt. Od tog trenutka smo svjedoci žestokih reakcija izraelske strane kada je u pitanju sadržaj te rezolucije”, javio je iz New Yorka reporter Al Jazeere Raid Faqih.

ad

Prije ovog zahtjeva, novoizabrani američki predsjednik Donald Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak su zatražili od administracije Baracka Obame da uloži veto na nacrt rezolucije.

Netanyahu je objavio poruku na Twitteru kako bi uputio apel, u nagovještaju zabrinutosti da bi predsjednik Obama mogao blokirati politiku kojoj se dugo vremena protivi i napore desničarskog čelnika s kojim ima loše odnose.
Nekoliko sati kasnije, Trump je postavio poruku na Facebooku i Twitteru u kojoj se navodi: “Na rezoluciju koja se trenutno razmatra u Vijeću sigurnosti UN-a treba uložiti veto”, javlja Fena.

Trump: Nepovoljno i nepošteno za Izrael

Trump navodi da “kako Sjedinjene Države dugo tvrde, mir između Izraelaca i Palestinaca može se postići samo putem izravnih pregovora između strana, a ne nametnutim rješenjima Ujedinjenih naroda”.

“To stavlja Izrael u vrlo lošu pregovaračku poziciju i ekstremno je nepošteno prema svim Izraelcima”, piše on.

Egipat je podnio nacrt rezolucije koji je kružio među 15-članim Vijećem i o njemu se trebalo glasovati u četvrtak, a nejasno je bilo, rekli su diplomati, kako bi glasovao SAD.

Rezolucija bi zahtijevala od Izraela “trenutačni i cjelokupni prekid svih aktivnosti na širenju naselja na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući i istočni Jeruzalem”.

Bijela kuća odbila je komentirati, a neki diplomati tvrde da će Obama omogućiti akciju Vijeću sigurnosti suzdržavanjem od glasovanja.

Bishara: Još jedan šamar

Politički analitičar Marwan Bishara smatra kako ne postoji volja u međunarodnoj zajednici da se riješi palestinsko pitanje. Smatra da Obamina administracija nema ni volje ni želje da na kraju mandata učini više za Palestinu.

“Veoma je teško povjeriti ovce na čuvanje vuku. Između novog američkog predsjednika Trumpa, izraelskog premijera Netanyahua i diktatora, generala Abdel Fattaha al-Sisija, veoma je teško zaključiti i riješiti išta fer i pravedno kada je u pitanju okupirana Palestina”, kaže Bishara.

“Na kraju, to je još jedan šamar, jer nije jasno hoće li Obamina administracija uložiti veto ili će se suzdržati,odnosno glasovti za prijedlog rezolucije. Bit ću veoma otvoren – već je prošlo šest godina kako je slična rezolucija dobila podršku. Od nekoliko stotina doseljenika koliko ih je bilo 1979. došli smo do broja od pola milijuna doseljenika. Čak i ako rezolucija dobije podršku u Vijeću sigurnosti, neće biti provedena. Zamislite kako je tek sada, kada se sve ove regionalne i međunarodne sile protive i samom usvajanju rezolucije. Ne postoji volja, niti želja da se uradi bilo što. Nažalost, nakon osam godina od Obaminog pompeznog govora u Kairu, kada je uporedio palestinsku borbu sa borbom Južne Afrike protiv aparthejda ili borbu Indijaca protiv britanskog kolonijalizma, vidi se da za tih osam godina nije uradio gotovo ništa za palestinsko pitanje. Tako ni sada, na kraju svoga mandata, neće uraditi ništa.”

Izvor: Al Jazeeera i agencijeIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.