Ukoliko Assad preuzme Haleb ‘dogodit će se masakr po cijelom gradu’

0
27

Šam – Stanovnici istočnog Haleba navode kako se pribojavaju da će se dogoditi masakr ukoliko snage lojalne predsjedniku Bešaru el-Assadu i njegovi ruski saveznici, uspiju da slome otpor posljednje glavne urbane utvrde koju drže opozicionari.

Sirijska vojska je tokom vikenda počela vojnu ofanzivu na dijelove grada pod kontrolom opozicionara, dok je Rusija također pojačala svoje zračne napade ciljajući bolnice, pijace i objekte za vodosnabdijevanje.

Prema izvorima unutar grada više od 300 osoba, uključujući veliki broj žena i djece, ubijeno je za samo nekoliko dana, te je ova ofanziva jedna od najbrutalnijih koje su se dogodile u Siriji od početka ustanka protiv vlade.

“Ukoliko režim bude uspio da preuzme cijeli istočni Haleb, dogodit će se masakr po cijelom gradu”, kazao je Murad Džabule (38), profesor hemije koji već tri godine sa svojom mladom porodicom živi u ovom gradu.

ad

000_gf3gr-635x357

Bedr Muhammed, drugi stanovnik istočnog Haleba, kaže da ukoliko istočni Haleb padne bit će samo ‘više krvoprolića i razaranja’ jer vlada i njeni saveznici će početi napadati civile iz osvete pod izgovorom slamanja terorizma.

Međutim, uprkos rizicima, Džabule i Muhammed kažu da osjećaju da su opozicionari u stanju da zadrže barem neke dijelove istočnog Haleba odbacujući ideju da će Haleb pasti pod kontrolu režima.

“Ne mogu zamisliti da se takva stvar (da Assad potpuno preuzme kontrolu) dogodi nakon gotovo šest godina borbe”, kaže Džabule.

Scenarij, koji se dogodio sa ostalim opkoljenim dijelovima Sirije gdje je postignut dogovor da civili napuste grad a borci ostanu, je malo vjerovatan, dodao je on, naglašavajući da se situacija na terenu prebrzo mijenja da bi se imala jasna ideja o onome šta ih zapravo očekuje.
Muhammed je u međuvremenu kazao dok je vjerovao da će grad ‘pasti sada’ on još uvijek ne vjeruje da je Haleb izgubljen. Umjesto toga, on je predvidio beskonačni rat uz vladin lagani napredak uz obostrane velike gubitke.

“Mislim da će se opsada nastaviti i da će režim nastaviti sa svakodnevnim napadima na istočni Haleb”, kazao je Muhammed za Middle East Eye.

“No, dok se može dogoditi da sada ili u budućnosti Assad preuzme pojedina područja, on neće moći preuzeti cijeli grad. Opozicionari će ostati na položajima kako bi branili dijelove grada, i urbana priroda Haleba (gdje je veliki broj zgrada u neposrednoj blizini) znači da će moći lakše braniti grad nego što smo vidjeli u manje urbanim područjima poput Deraje”.

Rwaa Džemal (29), humanitarni radnik iz istočnog Haleba, navodi da želi otići što je prije moguće čim bude postojao siguran izlaz iz grada.
“Jako sam uplašena zbog ludačkog bombardiranja. Nikada ranije nisam vidjela takvo intenzivno bombardiranje niti to mogu podnijeti”, kazala je ona. “Bojim se izaći vani i otići po hranu ili vodu koje u istočnim dijelovima grada nema već gotovo sedmicu dana, ali nemam drugog izbora”.

U posljednjih nekoliko dana, vlada i njeni saveznici su počeli bacati letke u istočnom Halebu govoreći ljudima da napuste grad, ali Džemal misli da je to samo varka.

_91441790_gettyimages-610637504

“Posmatram te letke kao prijetnju koja nam kaže da odemo iz grada”, kazala je ona. “To nije lijep poziv od naše vlade koja nam kaže da im se vratimo. Jednostavno ne nasjedam na to. To su sve gluposti. Da su stvarno ozbiljni, oni bi prestali sa granatiranjem i otvorili nam humanitarni koridor da izađemo i odemo gdje god želimo. Umjesto toga, oni se pretvaraju da su otvorili cestu za civile, a usto vrijeme nas bombardiraju”.
U avgustu, Rusija i sirijska vlada su objavile privremeni prekid vatre i kazale su da će otvoriti humanitarne koridore za civile kako bi otišli iz grada, međutim obećanje nisu ispunili i izvješća navode da su svi putevi iz opozicionog dijela Haleba ili blokirani ili bombardirani. Ponovo, vlada i Rusija okrivljuju opoziciju, dok opozicija okrivljuje vladu.

Od tada, vladina opsada Haleba se samo pojačala, čak je i bombardiranje postalo intenzivnije.

Džabule kaže da čak i kad se rat oduljio i situacija pogoršala, on je izabrao da ostane u Halebu jer nikada nigdje drugo nije živio.

“Ovo je mjesto kojem pripadam. Ovdje sam rođen”, kazao je on. “Ali situacija postaje intenzivnija iz dana u dan i ukoliko se ovako nastavi mislim da ću radije otići i vratiti se kada se rat završi”.

Šade Derar (41) vlasnik radnje iz ez-Zebdija četvrti koja je u posljednjih nekoliko dana pod intenzivnim bombardiranjem, također kaže da je postao imun na letke i vladine pozive da odu iz istočnog Haleba u zapadni dio koji je pod kontrolom vlade.

“Režim to radi već više od dvije godine i traži od nas da odemo na njihovu stranu ili se suočimo s posljedicama bombardiranja koje će biti po svima onima koji ostanu”, kazao je on. “Ali granatiraju nas već više od četiri godine. Prije smo imali izbor, a onda je nametnuta opsada i nismo imali nikakav izlaz.

Čak i da smo imali, nisam siguran da bi život tamo bio bolji. Ne mislim da bi me stavili u zatvor, ali ne bi ispunili svoje obećanje da nam pruže dobar život ili odgovarajući dom i uslovi bi bili jednako loši kao što su ovdje. Jedan od mojih rođaka se preselio prije opsade na područje pod vladinom kontrolom i kazao mi je da su im na početku dali neke osnovne stvari ali od tada ništa više nisu dobili, te da nemaju vode, hrane ili lijekova u kampu u kojem se nalaze”.

IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.