Ujgurska aktivistkinja: Ako svijet ne zaustavi Kinu, dijelit će našu sudbinu

0
357

Ujgurska aktivistkinja: Ako svijet ne zaustavi Kinu, dijelit će našu sudbinu | Vidiportal - Regionalni info portal!

“Mnogi od nas bi voljeli vjerovati da je svijet naučio iz najcrnjeg dijela svoje historije, ali to nije tako… Trinaest tona ljudske kose je pronađeno u jednoj kineskoj pošiljci koju je zaplijenila američka carina. Oni čak i profitiraju od genocida… A ja sam se danima pitala da li je tu i kosa moje sestre…”

Ovo su riječi Rushan Abbas, aktivistice i izvršne direktorice Kampanje za Ujgure, sa sjedištem u Washingtonu, Ujgurke rođene u Urumquiju, u Istočnom Turkistanu, kako ga zovu Ujguri, ili Xinjiangu, kako ga zovu Kinezi, žene čiji je aktivizam, kako tvrdi, kineski režim kaznio otmicom sestre, o kojoj niti danas, 28 mjeseci poslije njenog odvođenja, nema nikakvu informaciju. No, uprkos tome, Abbas nastavlja širiti glas o dešavanjima u Kini, gdje se, kako izvještavaju brojni svjetski mediji i organizacije, vrši planski genocid nad ujgurskim muslimanima.

Abbas je za Al Jazeeru govorila o korijenima i uzrocima kineske represije nad ujgurskim muslimanima, ciljevima komunističkih vlasti iz Pekinga, koje su “velika opasnost za čitavu planetu”, uz zaključke da će svijet, ako ne zaustavi Kinu, uskoro “dijeliti sudbinu Ujgura” te da mu pandemija korona virusa treba predstavljati “posljednji poziv na buđenje”.

“Ako pitate šta je najgore što čujem, to su svjedočenja iz prve ruke, koja nam govore da se noćne more pretvaraju u stvarnost, o tome šta su ljudska bića sposobna učiniti, ali i ignorirati. Koncentracioni logori, prisilni brakovi, grupna silovanja, nadzor, prisilni abortusi, kontrola rađanja, prisilna sterilizacija, hapšenja, psihička i fizička tortura, otimanje djece, ispiranje mozga, oduzimanje organa, kremiranje, genocid. Svijet ne može osporiti vapaje toliko svjedoka, realnost onoga što piše u procurjelim kineskim podacima i dokumentima. Tu smo, u modernom vremenu, i upoznajemo najbrutalniju stranu ljudske prirode, koja se manifestira u novom, tehnološki ojačanom obliku.

 • Stiče se dojam da Kina općenito nema problem s muslimanima u svijetu, ali izvještaji govore da ga ne želi na svom tlu. Zašto?

– Historija kineskog neprijateljstva prema islamu je jako duga, od kako su kineski komunisti okupirali Istočni Turkistan 1949. godine. Razlog je što je komunizam, sam po sebi, protiv bilo kakve religije, ne samo islama. Kina je neprijatelj islama, a komunisti ga pokušavaju iskorijeniti, iako javno propagiraju da muslimanima daju vjerske slobode, navodeći da je strateška saradnja s arapskim i islamskim zemljama dobra za muslimane.  Od 2016. godine Kina terorizira i ubija muslimane u kampovima u Istočnom Turkistanu, pali Časni Kur’an i uništava džamije. Muslimani se prisiljavaju jesti svinjetinu. Kineski genocid vrši se najviše zbog toga što su Ujguri turkijski narod, ali i zato što je to narod koji se ne može lako asimilirati. Identitet Ugura je neodvojiv od islama, pa Kinezi sada pokušavaju iskorijeniti islam iz Kine tako to će iskorijeniti Ujgure.

 • Je li se sve to što spominjete dešavalo i prije, kada ste bili mlađi i živjeli u toj regiji?

– Učenje religije nije bilo dozvoljeno niti u 80-tim godinama. Dok sam bila u školi, učili su nas ateizmu. Darvinistička doktrina i ideja komunizma nametala nam je da su ljudi nastali iz jabuke. Svu religioznu naobrazbu dobijali smo u tajnosti. U SAD sam otišla 1989. godine, a koliko znam, od tada je islam u Istočnom Turkistanu pod još većim pritiskom. Danas je na rubu izumiranja.

 • Šta se danas dešava u Istočnom Turkistanu? Kakve informacije imate?

– Iz Istočnog Turkistana dolazi sve više informacija, pošto raste i međunarodni interes za genocid koji se odvija tamo. Organizacije poput Human Rights Watcha izdaju nove izvještaje, poput Aksu liste, u kojoj su imena 2.000 pritvorenika. Postoje nove informacije, da su Huawei i njegovi partneri razvili softver za prepoznavanje lica, koji može otkriti turkijska lica i označiti ih, što vodi ka njihovom proizvoljnom pritvaranju. Prema svim informacijama iz regije, imamo jasnu sliku o masovnom pritvaranju, prisilnom radu i genocidu. Podaci govore da Ujguri bilježe veliki pad nataliteta, dok se nad njima i turkijskom populacijom vrši kontrola brojnosti. O torturi režima govore aktivisti, ali njima se prijeti, a njihovi bližnji se čak drže kao taoci u Kini.

 • Šta se dogodilo Vašoj sestri?

– U septembru 2018. godine sam govorila na panelu Instituta Hudson o koncentracionim kampovima u kojima Ujguri nestaju i o kompletnoj situaciji u kojoj se nalaze. Šest dana poslije moja sestra i tetka su odvedene bez objašnjenja. Tetka je oslobođena nakon nekoliko mjeseci. Očajnički pokušavam doći do informacija o sestri, ali bez uspjeha. Gledam kako njene kćerke, obje američke državljanke, žive u slobodi SAD-a, ali u emotivnoj agoniji. A zbog čega? Sve zato što je Kina odlučila da istrijebi etnički identitet Ujgura. Ono što smo običavali zvati kulturnim genocidom zapravo je jednostavno – genocid.

Zašto je moja sestra, umirovljeni ljekar, mogla biti odvedena, ako ne zato što ja govorim istinu o tome šta se dešava Ujgurima? Moja priča nije izolirani slučaj, ali je jedinstvena po tome što dokazuje da se Ujguri ne odvode zato što su ekstremisti, kao što Kina tvrdi. Odvode se da bi režim mogao ratovati s religijom i neovisnim mislima, dok ima mogućnost da koristi bogate prirodne resurse u Istočnom Turkistanu, a sve u okviru kineske inicijative “Pojas i put”, koja Pekingu utire put za svjetsku dominaciju.

 • Plašite li se Vi za svoju sigurnost?

– Naravno da se plašim. Moju sestru drži kineska vlada. Brinem za njenu sigurnost, no dok ona pati u zatvoru više od dvije godine, moj bijes i frustracija prema kineskom režimu rastu, a odlučnost da se borim protiv Kine je sve jača, jer znam da moja sestra nije jedina koja pati. Pate milioni Ujgura i moram se boriti za njih. Moj aktivizam pogoni ljubav i nikada neću odustati.

 • Kako je biti Ujgur u Kini? Ima li Ujgur ikakvog izbora, osim da prihvati šta mu vlasti narede i šta se dešava ako to odbije?

– Ujguri u Istočnom Turkistanu se obično tretiraju kao građani drugog reda. Preskače ih se u zapošljavanju i diskriminirani su. Biti Ujgur u Istočnom Turkistanu, okupiranom od kineskog režima, jako je teško. Ujguri obično nemaju izbora nego da se povinuju naredbama koje utječu na njihov svakodnevni život. Ako to ne urade, a u velikom broju slučajeva i ako urade, pritvaraju se, hapse, muče ili ubijaju.

 • Imate li podatak koliko je džamija u Istočnom Turkistanu uništeno?

– Dok se Kina hvali izgradnjom najveće džamije u Nigeriji i organizira međunarodne konferencije poput Foruma o islamu i civilizaciji u Kini, od 2017. godine su u Istočnom Turkistanu srušili hiljade džamija. Trećina džamija u regiji je značajno oštećena, a i ako to nije slučaj, Ujgurima se ne dozvoljava da ulaze u njih. Služe samo za turizam. U Istočnom Turkistanu bilo je oko 30.000 džamija, a od 2016. godine ih je srušeno oko 15.000. Uporedo s tim, uništavaju se i muslimanska groblja. Džamije se zamjenjuju marketima, tržnim centrima i barovima.

 • Zapitate li se kako se takve stvari mogu dešavati u civiliziranom svijetu i pred njegovim očima? Nakon genocida počinjenog u Bosni i Hercegovini, koji je potvrdilo međunarodno pravosuđe, govorilo se ‘nikad više'…

– Svijet je vidio užasne zločine protiv čovječnosti od diktatora u prošlosti i nakon Drugog svjetskog rata i govorio je “nikad više”. No, to “nikad više” dešava se i danas, u 21. stoljeću. Ponekad je teško shvatiti kako nešto toliko zlo može postojati. To je velika borba za nas, koja nas treba ujediniti. Ovo nije američki, ujgurski ili muslimanski problem, ovo je test duše i savjesti čuvječanstva. Kažem svima – ne morate biti musliman, Ujgur, ne morate biti niti aktivist, već trebate biti jedan ujedinjeni glas koji će braniti savjest čovječanstva od ponavljanja tog “nikad više”. No, vjerovatno je lakše pretvarati se da se to ne dešava u svijetu reality programa, u kojima sve možemo vidjeti svojim očima. Možda svijet čeka da tako vidi slike nagomilanih tijela da bi nešto preduzeo?

 • Tokom pandemije korona virusa neki mediji sa Zapada izvještavali su da se Ujguri koriste za testiranje vakcina i ostalih lijekova. Je li to tačno?

– Da, prema informacijama koje dobijamo, kineski režim testira vakcine i lijekove na Ujgurima, kao da su ljudski zamorci, dok laže svijet o COVID-19 i zadržavanju pandemije, kao i o tome da vrši genocid. Kineski komunistički režim je globalna prijetnja, a ova pandemija svijetu je posljednji poziv na buđenje.

 • Svjedoci smo da su muslimani u svijetu sve češće meta desničara i rasista, čak i u Evropi. Kakva je muslimanska realnost i kuda ih vodi?

– Iako se u svijetu dešava jako mnogo užasnih stvari, mi mislimo da je ovo problem koji najviše treba razbjesniti muslimanski svijet. Kina otvoreno objavljuje svijetu da prepravlja Časni Kur'an, kako bi islam bio kompatibilan komunističkoj ideologiji. Kako islam ili bilo koja religija, i po kojem pitanju, mogu biti kompatibilni s komunističkim ateističkim ideologijama? Jedna od razloga za označavanje Ujgura ekstremistima odnosi se na inicijativu “Pojas i put”, kojom [kineski predsjednik] Xi Jinging želi razviti i kontrolirati trgovačke puteve oko svijeta. Naša domovina je pristupna tačka tim vitalnim trgovačkim rutama kroz centralnu Aziju. Također, ima velike rezerve nafte i prirodnog plina. Zato je Peking odobrio strategiju kompletne kontrole i istrebljenja ujgurskog naroda, što je njegova verzija konačnog rješenja za imperijalističke snove Kine o svjetskoj dominaciji.

 • Kako komentirate stav muslimanskog svijeta prema situaciji u kojoj su se našli Ujguri?

– U ovakvim situacijama, mogli bismo od međunarodnih organizacija ili muslimanske braće i sestara u islamskom svijetu tražiti pomoć, no, recimo da je Organizacija za islamsku saradnju zanemarila svoju dužnost i podržala rezoluciju kojom se Kini dozvoljava da nastavi svoje aktivnosti. Većinski muslimanske zemlje su u krizi sopstevene autentičnosti, a teško je zamisliti veću izdaju. Užasno je vidjeti da je 45 zemalja ove godine potpisalo izjavu kojom Ujedinjeni narodi podržavaju brutalni genocid nad Ujgurima. Sudbina Ujgura je sudbina svih nas. Islamske zemlje, koje su izabrale krvavi kineski novac nauštrb života svoje braće i sestara, otvoreno pitam – kada vaš narod postane svjestan šta ste uradili, šta će biti s vašom reputacijom? Kako ćete stati pred Allaha i braniti svoj izbor? Kina vodi rat protiv islama. Zapamtite naše upozorenje – Kina će kolonizirati svaku od vaših država prije nego što počne kolonizirati Zapad.

 • Šta bi trebao učiniti muslimanski svijet u odnosima prema Kini?

– Kineski režim je pokazao da ima interes u držanju muslimanskih zemalja uz sebe u projektu “Pojas i put”. Islamska organizacija za saradnju ima veliki utjecaj i moć nad kineskim akcijama i trebao bi to iskoristiti da pomogne Ujgurima da postanu slobodni. No, ove muslimanske zemlje imaju i jak ekonomski interes od tog projekta i dok imaju benefite od Kine, zatvarat će oči pred genocidom.

 • Ako svijet ne promijeni nešto i ne stane odlučnije u zaštitu Ujgura, kakve bi mogle biti posljedice?

– Situacija u kojoj se nalazimo je strašna, u najvećoj mjeri zbog kompliciranosti odnosa muslimanskih zemalja koje podržavaju Kinu i upadaju u režimski lažni narativ o genocidu. Kineske vlasti čak tvrde da je ujgurska religija zaraza, koju treba liječiti. Jedan kineski zvaničnik je u intervjuu čak rekao da Ujguri nemaju ljudska prava, zbog čega, u očima kineskih vlasti, ne postoji niti njihovo kršenje. Ono što se dešava Ujgurima reflektira opasnost ideologije koja neće stati, već će se širiti i terorizirati sve više ljudi. Ono što se događa u Istočnom Turkistanu neće ostati tamo, jer Kina širi svoju ideologiju i utjecaj po svijetu. Svijet se mora spasiti kineske kolonijalizacije i zato mu kažem – svi ćete dijeliti našu sudbinu ako ne zaustavite kineski režim.

Piše: Muamer Tanović

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.