Učitelj koji je unaprijed dao pitanja za test, ali je dobar broj studenata pao na ispitu

0
204

Učitelj koji je unaprijed dao pitanja za test, ali je dobar broj studenata pao na ispitu

Prije početka ispita, učitelj je podijelio svojim učenicima pitanja i rekao im da se dobro spreme, jer će im ova pitanja u potpuno istoj formi biti za vrijeme ispita. Ispit je podijelio na dva ispitna roka, a ukupno pitanja je bilo sedam. U prvom krugu, bit će samo tri pitanja a u drugom četiri.

Međutim, nakon što im je učitelj otrkio pitanja, studenti se podijeliše na dvije grupe. Prva grupa mu nije povjerovala, kazali su da laže a druga grupa mu je povjerovala i kazala da istinu govori. Takođe, grupa koja mu je povjerovala, podijeliše se na dvije podgrupe. Prva podgrupa je spremila pitanja za prvi krug, naučili i položili uspješno te čekali drugi krug pitanja, dok je druga podgrupa kazala da će sačekati vrijeme pred ispit i da će se tada spremiti i položiti ga. Međutim, kad je došlo vrijeme ispita, bili su nespremni.

Vrijeme je da vam otkrijemo tih sedam pitanja kao i ime učitelja. To je učitelj svih vremena, najbolji odgajatelj i pedagog, to je Muhamed, s.a.v.s. On je svima nama (studentima), zadao sedam pitanja na koja ćemo morati odgovorit tokom dva ispitna roka. Dakle, prenosi se od Poslanika, s.a.v.s da će svaki čovjek imati dva ispitna roka, odnosno sedam pitanja, tri u kaburu i četiri na Sudnjem danu. Pošto on svakom čovjeku želi samo dobro, da bi nam olakšao sve te ispite, unaprijed nam je dao pitanja.

Prvi ispitni rok je u kaburu i tada ćemo imati samo tri pitanja: Ko ti je Gospodar, ko ti je poslanik i koja ti je vjera? Pitanje koja su na zemlji lahka a ispod zemlje teška. Na zemlji odgovor zna svako, pa čak i većina nemuslimana, međutim, ispod zemlje, gdje je kabur pun tmine i mraka, gdje je prostor tijesan, gdje si napušten od svakoga, stanje je drugačije.

ad

Onda dolazi neko ko će najaviti drugi ispitni rok. Melek Israfil. Allahovom dozvolom ispit će najaviti kad puhne u rog. Vidjet će se tada kolone i kolone onih koji trebaju da polažu drugi ispitni rok, ostala četiri pitanja. Ali taj dan nije kao ostali dani, to je dan užasne panike, straha, dan kada će majka dojenče zaboraviti, dan kad će sin od oca, brat od brata bježati… Dan koji će da traje 50 hiljada godina

Tog dana Allah, dž.š., će sve ljude sakupiti, od prvog do zadnjeg. Svi će biti u iščekivanju velikog i završnog testa. Polaganje će biti usmeno!

Tada će Uzvišeni Gospodar da pita četiri pitanja svakog čovjeka, a ta pitanja nam je unaprijed otkrio Poslanik, s.a.v.s., kako bi se spremili za ovaj test. Rekao je Poslanik, s.a.v.s: “Neće se pomaknuti noge roba na Sudnjem danu, dok ne bude pitan za četiri stvari:

– Životnu dob – u šta je život potrošio;

– Mladost – kako ju je proveo;

– Novac – kako ga je zaradio i u šta ga je potrošio;

– Znanje – kako ga je upotrijebio.“ (El-Bezar i Et-Taberani)

Veoma teška pitanja, puna tereta, a bit ćeš pitan ova pitanja pred Gospodarem nebesa i zemlje. Pitanja će ti biti postavljena pred svim ljudima i svi ljudi će čuti odgovor. Na dunjaluku ispit možeš odgoditi, možeš pasti pa ponovo izaći i tako nekoliko puta dok ne položiš, ali na Sudnjem danu, nema popravnog, imaš dva ispita i sedam pitanja. Zapitaj se da li ćeš biti spreman odgovoriti na svih sedam pitanja.

Onome ko ne položi ovih sedam pitanja, Allah mu poručuje u časnom ajetu koji glasi: “Stradat će uistinu, oni koji na Sudnjem danu izgube sebe i porodice svoje. Eto, to je pravo stradanje.“ (Ez-Zumer, 15).

Piše: Saudin Cokoja

Izvor: Akos.bA Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.