UAE- Tokom predavanja dr. Zakira Naika osam osoba prešlo na islam

0
48

Arabija – Više od 15.000 osoba, muškaraca i žena, raznih nacionalnosti prisustvovalo je predavanju dr. Zakir Naika u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Tokom gotovo dva sata predavanja osam osoba, pet muškaraca i tri žene, porijeklom iz Indije, Filipina, Ugande i Nigerije, je svojevoljno primilo islam.

U prvom predavanju ‘Medji i islam’, dr. Naik je pokazao da je maksimalna šteta učinjena imidžu islama od strane međunarodnih medija koji danonoćno bombarduju zabludama koristeći niz strategija.

“Međunarodni mediji, bez obzira da li se radi o printanim, video ili audio, koriste brojne strategije da ocrne islam uzimajući crnu ovcu iz muslimanske zajednice i prikazujući je kao uzornog muslimana”.

ad

“Mediji su najvažniji alat, a najopasnije oružje na svijetu. Oni pretvaraju crno u bijelo i zlikovca u junaka”, dodao je on. “Dakle, dužnost muslimana je da otklanjaju ove zablude i šire poruku islama”.

Na stotine filmova je napravljeno u Hollywoodu kako bi ocrnili sliku islama i da bi se nemuslimani uplašili kada čuju da musliman kaže ‘Allahu ekber’ i pomisle da će ga ubiti, pojasnio je dr. Naik. “Hitler, koji nije bio musliman, je najveći terorista na svijetu i ubio je milione Jevreja”.

Ukoliko neko zaista želi da zna koliko je islam dobar, onda treba proučavati autentične izvore, Kur’an i hadis, umjesto da gleda na sljedbenike islama jer je to isto kao da krivite najnoviji Merecedes za izazivanje nesreće umjesto vozača koji je bezobzirno vozio. “Najbolji primjer muslimana je posljednji i zadnji poslanik- Muhammed, s.a.v.s.”

Mediji također biraju ajete iz Kur’ana ili određene hadise i citiraju ih van konteksta kako bi označili islam kao vjeru koja promoviše nasilje i ubijanje, pojasnio je dr. Naik.

“Kritičari islama navode ajet – ubijajte mnogobošce gdje god ih stignete (Et-Tevba, 5) dok kontekst ovog ajeta se tiče bojnog polja a islam uvijek promoviše mir kao bolju opciju od rata”.

Treća strategija koju su usvojili međunarodni mediji je da odaberu ajet iz Kur’ana ili sunneta i pogrešno ga prevedu. “Najlošije prevedena i pogrešno protumačena riječ o islamu od strane nemuslimana, pa čak i pojedinih muslimana je džihad, koji nema nikakve veze s ‘svetim ratom’ koji se nikada nije koristio u Kur’anu i sunnetu i kojeg su prvi koristili krstaši koji su ubili na milione osoba u ime kršćanstva”.

Riječ džihad zapravo znači težiti ili boriti se protiv vlastitih zlih sklonosti, kako bi društvo bilo bolje, u samoodbrani na bojnom polju i protiv ugnjetavanja, pojasnio je dr. Naik.

Mediji također koriste četvrtu strategiju u ocrnjavanju islama navodeći nešto što mu ne pripada, kazao je on. “Oni kažu da islam ne daje pravo ženama i da je nelogična vjera. Oni prikazuju islam kao problem čovječanstva iako je islam rješenje za sve čovjekove probleme”.

Isto vrijedi i za pogrešno protumačene riječi ‘fundamentalist’ i ‘ekstremist’ koje su u osnovi zapadne riječi, kazao je on. “Pravi musliman mora biti ekstremista- ekstremista u pravdi, ekstremno ljubazan, pun ljubavi, tolerantan, pošten, iskren i pravedan”.

Dok su se Hindusi borili za svoju slobodu, britanska vlada ih je označavala kao teroriste, isto djelovanje, isti ljudi, ali dvije različite oznake. “Isto se dešava sa muslimanima koji su u medijima označeni kao teroristi, stoga bismo trebali pogledati u pozadinu i razloge za djelovanje prije nego što etiketiramo ljude”.
Da li je, ili nije, ispravno reći IDIŠ ili Islamska država ubija nevine Sirijce ili Iračane. “Trebali bismo reći antiislamska država ubija jer kao što Kur’an navodi ko god ubije nevinu osobu kao da je ubio cijelo čovječanstvo i onaj ko spasi jednu osobu, bez obzira na njegovu vjeru, kao da je spasio cijelo čovječanstvo”.

Britanska vlada je nazvala predsjednika George Washingtona teroristom broj jedan kada je on vladao SAD-om, kazao je dr. Naik. “Isto se dogodilo sa Nelson Mandelom koji je postao predsjednik Južne Afrike i dobio Nobelovu nagradu za mir iako je smatran teroristom od tadašnje aparthejdske vlade”.

Islam je također označen kao netolerantan, a on to zaista jeste, ali netolerantan prema korupciji, diskriminaciji, nepravdi, preljubi, alkoholizmu, i svim zlima, istakao je on. “Islam je najtolerantnija vjera što se tiče promovisanja ljudskih vrijednosti”.

Mediji također usvajaju dvostruke standarde kako bi ocrnili islam, istakao je dr. Naik. “Ukoliko muslimanka nosi hidžab ili nikab ona je označena kao žena koja se potčinjava, ali ukoliko to radi časna sestra onda to postaje znak poštovanja i skromnosti”.

Ukoliko pedesetogodišnji musliman oženi šesnaestogodišnju djevojčicu, uz njen pristanak, to postaje udarni naslov u svim medijima, ali ukoliko pedesetogodišnji nemusliman siluje šestogodišnju djevojčicu onda se to pojavi kao kratka vijest. “Isto se dešava sa čovjekom koji nema ništa s islamom osim po imenu i koji je ubio više od 50 homoseksualaca u Orlandu”.

Vijesti postaju viralne a muslimanska zajednica trpi iako je počinilac sam bio homoseksualac. “Napadač nikada nije praktikovao islam, međutim, naglasak je stavljen na njegovu vjeru, a da je to isto uradio nemusliman, mediji bi selektivno kazali ‘luđak ubio 50 homoseksualaca'”.

Mediji također biraju muslimane koji kritikuju islam poput Selmana Rušdija i nagrađuju ih. “Ukoliko musliman uradi nešto veliko, možda će mu pripisati zasluge ali će zanemariti njegovu vjeru ili promijeniti njegovo muslimansko ime poput Avicene čije pravo ime je zapravo Ali Ibn Sina”.

Zbog toga dužnost svakog muslimana je da prenese poruku islama i tolerantno poziva ljude u Istinu na najbolji mogući način.

“Mi bismo trebali koristiti iste medije kako bismo otklonili zablude, pogrešne navode, kriva tumačenja i pogrešna tumačenja islama”.

Odgovarajući na pitanja nemuslimana dr. Naik je pojasnio brojne zablude o islamu.

“Osamdeset posto kur’anskih ajeta je naučno potvrđeno kao tačno dok se preostalih 20 posto odnosi na meleke, džine, Ahiret i dušu što je u suprotnosti s naukom”.

IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.