U susret novoj akademskoj godini: Zašto nam je škola najvažnija?

0
48
Slikovni rezultat za love reading
Prvi imperativ s kojim je (i) počela posljednja Božija objava ljudima na Zemlji glasio je: ”Uči, čitaj!” Da je učenje i obrazovanje stroga obaveza svakog muslimana i muslimanke nedvosmisleno govore i hadisi Muhammeda, a.s., ali i praksa prvih generacija muslimana (ashaba i tabi'ina)….

Iz tog razloga muslimani trebaju poticati svoju djecu da se obrazuju, te da roditelji dječiji odgoj i obrazovanje stave kao prioritet ”svih prioriteta.”

Historija islama nas uči da su muslimani bili prvaci u izgradnji škola i da su u tim školama izučavali širok spektar naučnih disciplini.

Medicina, matematika, geografija, biologija, hemija, fizika, astronomija, zoologija, optika, mehanika i jezici, samo su neke od disciplina koje su se razvijale u gradovima i domovima muslimana i potanko izučavale u novonastalim školama.

Napisani su tomovi knjiga koji do u detalje govore o tome kako su se razvijale navedene discipline u muslimanskim sredinama, te koji su to islamski znanstvenici i naučnici zaslužni za razvoj i širenje pomenutih oblasti.

U doba Emevija, Abasija, ali i kasnije, svi značajniji gradovi imali su velike biblioteke koje su sadržavale na hiljade korisnih naučnih djela, a ista su se služila i izučavala u poznatim školama i univerzitetima diljem ogromnog muslimanskog carstva.

ad

Vladari, kadije, ali i običan muslimanski svijet, svi su dobrano bili upoznati sa značajem i važnosti učenje i obrazovanja omladine, te su svi pomenuti, zajedničkim snagama, davali sve od sebe da odgoje i obrazuju svoju omladinu koja će sutra biti okosnica i nosilac svih bitnih društvenih dešavanja i aktivnosti u gradovima, naseljima i selima širom zemlje.

Mi se moramo konačno trgnuti iz ove letargije i shvatiti da nam odgoj i obrazovanje moraju biti na prvom mjestu i da je potrebno da puno više sredstava ulažemo u školstvo. To će nam se zasigurno, kao društvenoj zajednici, neminovno vratiti i nećemo zbog tog uloga biti na gubitku. Čak štaviše. Sa obrazovanom i odgojenom omladinom dobićemo puno više nego smo to mogli i pretpostaviti.

Svi naši učitelji, nastavnici i profesori, ali i roditelji učenika, trebaju znati da su nam svi predmeti skoro pa ”podjednako” važni i bitni, jer nam trebaju svestrane i sposobne generacije koje nikada više neće dozvoliti da u njihovim selima, naseljima i gradovima, bude nepismenih i neobrazovanih.

Informatika, strani jezici, maternji jezik, matematika, vjeronauka, tjelesni i zdravstveni odgoj, geografija, fizika, biologija, hemija, kultura življenja i svi drugi predmeti zastupljeni u školi, svi su nam bitni i značajni. Zato nemojmo nijedan od njih smatrati manje bitnim već se trudimo da nam djeca uspješno savladaju svaki, shodno svojim sposobnostima i mogućnostima.

Kada otkrijemo prema kojim predmetima naša djeca imaju posebne sklonosti i afinitete onda nastojmo zajedno sa njihovim nastavnicima da djecu usmjeravamo da se u tim oblastima što više educiraju i dodatno osposobljavaju.

Trebamo imati sluha za takav vid saradnje. Samo zajedničkim snagama možemo uspjeti i od naše djece dobiti maksimum i usmjeriti ih na ona zanimanja i poslove u kojima će u svojoj budućnosti i najviše istinski uživati i iste raditi s ljubavlju. To je jako bitno.

Našoj djeci škola treba da bude najvažnija i najbitnija dnevna preokupacija. Stoga, potrudimo se da im blagovremeno i na lijep način ukažemo na koristi i važnost škole i redovnog učenja, kako bi se sutra i mi i oni ponosili postignutim rezultatima i kako bi, kao šira društvena zajednica, imali vrijednu, odgojenu i obrazovanu omladinu kojoj ćemo sutra povjeriti emanete koje mi danas nosimo na svojim plećima.
Dragi moji učenici, roditelji i nastavnici, sretan Vam početak nove školske 2016/17. godine, uz dovu dragom Bogu da nam je učini berićetnom, uz puno zdravlja, radosti i životnog uspjeha.
Autor: Admir Iković

Izvor: Akos.ba

 Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.