U Njemačkoj danas zvanično otvorena prva islamska banka

0
216

Njemačka, dom za četiri miliona muslimana, upravo je dobila svoju prvu banku koja se pridržava šerijatskog zakona, a vodeći stručnjaci navode da su islamske banke sigurnije od uobičajenih.

Kuvajtsko- turska banka Kuveyt Turk je prva islamska finansijska institucija u Njemačkoj koja je danas počela zvanično da posluje. Banka koja je dobila dozvolu od njemačkih vlasti će imati svoje poslovnice u Frankfurtu, Berlinu i Manhajmu. Banka je ranije otvorila svoju filijalu u Manhajmu ali je imala ograničenu dozvolu za bankovno poslovanje. Banka planira otvoriti čak deset filijala u Njemačkoj do kraja 2015. godine. Ona je počela svoj rad u Njemačkoj kao filijala a punu dozvolu dobila je u martu ove godine.

Hamed el-Merzuk, predsjedavajući Kuvajtske finansijske kuće (KFB) koja ima 62 posto udjela u banci je kazao: “Veoma smo ponosni što smo dobili ovu dozvolu za poslovanje u skladu sa šerijatom što nije samo važno za njemačku stranu koja nastoji poboljšati svoj finansijski položaj, već i za četiri miliona klijenata koji žele da koriste bankovne usluge naše banke u tri njemačka grada“.

“Kuveyt Turk nastoji postaći ‘četiri miliona muslimana Njemačke da koriste naše usluge. Banka će također privući klijente nemuslimane koji su privučeni moralom islamskog poslovanja“, dodaje el-Merzuk.

El-Marzuk je kazao da banka neće ulagati u poslovanje oružjem, cigaretama, alkoholom ili drugim oblastima koje nisu po šerijatu.

Direktor banke “Kuveyt Turk”, Kemal Ozan, kazao je da je potražnja za uslugama u ovom bankovnom sektoru trenutno u porastu.
„Raditi na ovakvom takmičarskom tržištu je veliki izazov“,

“Proveli smo istraživanje tržišta koje je pokazalo da bi 21 posto muslimana u ovoj zemlji željelo svoja sredstva polagati u jednoj islamskoj banci.”

Iz banke ističu da očekuju godišnji prihod do 1,6 milijardi eura.

“Islamsko bankarstvo je ne samo vjerski, nego i održiv i društveno odgovoran financijski model”, ističe Kemal Ozan.

IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.