U Berlinu promovirana izložba o islamu u Austriji

0
24

Njemačka, Austrija – Izložba o islamu, religiji koja je u Austriji priznata prije više od sto godina, bit će otvorena u dvorcu Schallaburg.

Štand za promoviranje izložbe o islamu, koja će biti otvorena u Austriji ovog mjeseca, zabilježio je veliku posjećenost za vrijeme Međunarodne turističke burze u Berlinu. Cilj ove izložbe je predstaviti islam na objektivan način i približiti ga posjetiteljima iz različitih zemalja, koji se očekuju u velikom broju.

Izložba o islamu bit će otvorena u renesansnom dvorcu Schallaburgu u Donjoj Austriji od 18. marta do 5. novembra.

Harald Pichlbauer, jedan od promotora ove izložbe, kaže kako će historijski dvorac Schallaburg, koji je već četrdeset godina mjesto održavanja godišnjih izložbi, organizirati ovu kulturnu manifestaciju u saradnji s Odjelom za kulturu pokrajine Donja Austrija. Prema njegovim riječima, vlasti pomenute pokrajine i uprava dvorca dogovorili su se prije četiri godine da islam bude ovogodišnja tema izložbe.

ad

Sto godina islama u Austriji

Pichlbauer kaže kako je prosječan broj posjetitelja tokom ranijih izložbi u ovom austrijskom dvorcu iznosio 180.000. Ove godine se očekuje da će taj broj preći četvrt miliona zbog velikog značaja teme koja se predstavlja ove godine i sve veće zainteresiranosti za islam širom svijeta.

Skrenuo je pažnju da su posjetitelji Međunarodne turističke burze u Berlinu pokazali veliki interes za ovu izložbu i njenu ovogodišnju temu, te da je jednaku zainteresiranost primijetio i po drugim evropskim gradovima prilikom promocije ove izložbe.

Organizatori kažu da će se izložba održati u 24 odaje različitog arhitektonskog stila. U svakoj od prostorija bit će predstavljena određena tema, poput upoznavanja s Kur'anom, poslanikom Muhammedom, glavnim ličnostima u islamskoj historiji, dodirnim tačkama između tri monoteističke religije, razlikama između islama i obrazaca koji se danas svijetu prezentiraju kao islam, tačkama podudaranja i razilaženja između islamskog svijeta i Evrope u prošlosti i sadašnjosti.

Izložbom o islamu se, prije svega, žele predstaviti odnosi između ove religije i Austrije koji datiraju još iz devetnaestog stoljeća. Islam je u Austriji priznat kao religija više od stotinu godina. Izložba se, također, bavi i trenutnim stanjem muslimana u austrijskom društvu.

Objektivno upoznavanje

Pichlbauer je istakao da će vlada pokrajine Donja Austrija finansirati dio troškova izložbe, dok će se drugi dio pokriti prihodima od ulaznica. Dodaje da su se organizatori ove manifestacije konsultirali s timom učenjaka različitih nacionalnosti, uključujući i muslimanske učenjake, kao i da su se vodili mišljenjima islamskih centara i institucija kada je riječ o različitim ideološkim pravcima i pokretima.

Promotor izložbe kaže kako je ovo odlična prilika da se posjetitelji upoznaju s islamom na objektivan način. Istakao je da će dijalog s posjetiteljima, seminari i diskusije biti osnova izložbe ove godine, pored historijskih, kulturnih i naučnih eksponata na ovu temu.

Prema njegovim riječima, diskusije će biti fokusirane na pitanja mirnog suživota u Austriji i evropskim društvima, prilike i izazove sa kojima se suočavaju muslimani u zvaničnim institucijama u tim društvima te odnos između razumijevanja Kur'ana među nemuslimanima i njihovog boljeg upoznavanja sa islamom.

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.