U 2016. godini izveden najveći broj terorističkih napada u historiji Turske

0
57

U 2016. godini izveden najveći broj terorističkih napada u historiji Turske

Turska – U 2016. godini prvi teroristički napad u Turskoj izvela je tzv. Islamska država, na trgu Sultanahmet. Napadi Kurdske radničke partije posebno su se povećali u Avgustu. U nastavku vam donosimo kratki pregled svih napada u Turskoj u 2016. godini.

Pripremila: Emina Suljević

12. januar 2016. – Istanbul, Sultanahmet

U napadu bombaša samoubice ,a za koji je odgovornost preuzeo IDIŠ, poginulo je 13 njemačkih turista. U eksploziji je ranjeno 11 stranih i 3 turska državljana.

ad

14. januar 2016. – Diyarbakır, Čınar

U Turskom gradu Diyarbakiru, opština Ćinar izveden je napad na policijsku stanicu  i smještaj u kojem policija boravi. U ovom napadu korištena je autobomba, a odgovornost je preuzela je Kurdska radnička partija. U napadu je poginulo 6 osoba. Među ranjenima je i 38 osoba od kojih 6 policajaca i 8 članova njihovih porodica.

17. februar 2016. – Ankara

U napadu na  autobus koji je prevozio policajce u Ankari život je izgubilo ukupno 29 osoba dok je 61 osoba ranjena. Tadašnji premjer Turske Ahmet Davatoğlu rekao je da je napad izvršila YPG iz Sirije, a koji su poznati i kao dio turskog PKK-a. Međutim, nakon toga odgovornost za napad je preuzeo TAK, također ogranak PKK-a.

3. mart 2016. – Ankara, Kızılay

U ovom napadu koji se dogodio u Ankari u Kizilayu poginulo je 37 a ranjena 71 osoba. Odgovornost za napad preuzela je PKK.

19. mart 2016. – Istanbul, Istiklal Caddesi

U jednoj od  najprometnijih ulica članovi IDIŠ-a izveli su još jedan teroristički napad. U ovom napadu poginulo je 5 osoba uključujući i napadača. 37 osoba je ranjeno. Od 37 ranjenih, 12 osoba su strani državljani.

31. mart 2016. – Diyarbakır

U gradu Diyarbakiru u blizini autobusne stanice desio se napad na policijsku stanicu. Poginulo je 7 policajaca. Ranjeno je 13 policajaca i 14 civila. Odgovornost za napad preuzela je Kurska radnička partija.

27. april 2016. – Bursa

U Bursi desio se napad u blizini Ulu džamije, u napadu je poginula jedna osoba, a 13 je ranjeno. Odgovornost za napad preuzeo je TAK, ogranak PKK. Ministra unutrašnjih poslova Turske Efkan Al izjavio je da je napadač 24-godišnja Eser Cali član PKK.

1.maja 2016. – Gaziantep

Napad autobombom na zgradu policije rezultirao je smrću 2 policajca, dok ih je 19 ranjeno. Ukupan broj ranjenih je 23. Odgovornost za napad preuzelo je IDIŠ.

10. maj 2016. – Diyarbakır

U centralnom dijelu Diyarbakira, opština Bağlar, odigrao se napad na auto koje je prevozilo uhapšene u Tužilaštvo. Odgovornost za ovaj napad preuzela je PKK. U napadu su poginula tri člana PKK, ranjeno je ukupno 44 osobe od čega 12 policajaca i 32 civila.

12.maj 2016. – Diyarbakır

U Diyarbakerskoj  Sur opštini izveden je napad kamionom napunjenim eksplozivom. U napadu je poginulo 16 a ranjene 23 osobe. Odgovornost za napad preuzeo je PKK.

7.juni 2016. – Istanbul, Vezneciler

U istanbulskoj opštini Vezneciler izveden je napad autobombom. U napadu koji je izveo TAK poginulo je 6 policajaca i 5 civila. Teško su ranjene 3 osobe dok je ukupan broj ranjenih 36.

8. juni 2016. – Mardin, Midyat

U Mardinu, opština Midjat u napadu na policijsku stanicu, za koju je odgovornost  preuzeo PKK, poginule su 4 osobe od kojih su dva policajca. Broj ranjenih je 34.

28 juni 2016. – Istanbul

Napad na Ataturk aerodrom u Istanbulu izveo je IDIŠ.  U napadu je poginulo 45 osoba dok je 239 osoba ranjeno.

1. avgust 2016. – Bingol

U Bingolu je izveden napad na minibus koji je prevozio policajce. Poginulo je 7 policajaca dok su dva policajca ranjena. Odgovornost za napad preuzeo je PKK.

10. avgust 2016. – Diyarbakır

Na putu Diyarbakir-Mardin odigrao se napad na policijsko vozilo. Pored vozila eksplodirala je autobomba. U napadu je poginulo pet civila dok je 12 ranjeno od čega 5 policajaca. Napad je izveo PKK.

10. avgust 2016. – Mardin, Kızıltepe

U Mardinu, opština Kiziltepe eksplodirala je autobomba. Autobomba je eksplodirala dok je vozilo koje je prevozilo policajce prolazilo pored nje. U napadu je poginulo 5 policajaca i 2 civila. Ranjeno je 30 osoba.napad je izveo PKK.

6. avgust 2016 – Diyarbakır, Cınar

Diyarbakir, opština Cinar PKK je izveo napad na područnu zgradu policije. U napadu je poginulo 5 policajaca, poginulo je i 5 civila od čega jedno dijete.

17. avgust 2016. – Van

U centralnom dijelu grada Van izveden je napad na policijsku stanicu autobombom.u napadu su poginula 2 policajaca i dva civila.Ranjeno je ukupno 72 osobe od čega 20 policajaca.Odgovornost za napad je preuzeo PKK.

18. avgust 2016 – Elazığ.

Napad na policijsku stanicu u Elazigu izveo je PKK. Poginulo je 5 članova sigurnosnih snaga dok je 217 ranjeno.

20. avgust 2016. – Gaziantep

U Gaziantepu se desio napad dok je u toku bila djevojačka večer. U samoubilačkom napadu poginule su 52 osobe dok je 94 ranjeno. Odgovornost za napad preuzeo je IDIŠ.

26. avgust 2016. – Šırnak, Cizre

U gradu Širnak opština Cizre desio se napad na policijsku stanicu. U napadu je poginulo 11 policajaca dok je 78 ranjeno. Odgovornost je preuzeo PKK.

2. septembar 2016. – Van

U gradu Van PKK je izveo napad prvi dan Kurban bajrama. Napad se desio na policijskom kontrolnom punktu ispred mjesnog ureda AK partije. Povrijeđeno su 53 osobe. Od toga 7 teško. Napad je izveo PKK

6. oktobar 2016. – Istanbul, Yenibosna

U Istanbulskoj opštini Yenibosna eksplodirao je motor koji je bio parkiran ispred policijske stanice. U napadu je povrijeđeno 10 osoba. Jedan dan poslije u Sastaju uhapšen je član PKK koji se dovodi u sumnju u izvršenje ovog napada.

4. novembar 2016. – Diyarbakır, Bağlar

U Diyarbakirskoj opštini Bağlar izveden je napad na policijsku stanicu koja je odgovorna za istraživanje terorizma i borbe protiv istog, napad je izveden autobombom. Poginula su 2 policajca i 9 civila, napad je izvršio TAK.

24. novembar 2016 – Adana

Ispred ureda guvernera Adane eksplodirala je autobomba. Život su izgubile 2 osobe dok je 33 ranjeno. Napad je preuzeo TAK.

10. decembar 2016. – Istanbul

Napad koji je izveden autobombom nakon utakmiceBeşiktaş-Bursaspor ispred Vodafone arene u Istanbulu, 45 sekundi nakon te eksplozije u Mačka parku izveden je napad bombaša samoubice.

Napad je bio usmjeren na policiju. U napadu je poginulo najmanje 38 osoba od čega najviše policajaca. Preko 150 osoba je ranjeno. Način i vrsta napada podsjećaju na napade koje izvršava PKK.

17. decembar 2016. – Kayseri

U Kajseriju je izveden napad na civilni autobus u kojem su se nalazili vojnici na dopustu. Napad je izvršen autobombom. Poginulo je 13 vojnika. Ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu je rekao da je ukupno 55 ranjenih od čega 6 teško.

Infografika: Historijski pregled teorističkih napada u Turskoj do 2015.godine

(saff.ba)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.