Turski projekti na polju namjenske industrije 04

0
54

Turski projekti na polju namjenske industrije 04

Nacionalna odbrana i sateliti / Tarkan Zengin

Države u namjensku industriju puno ulažu kako bi zaštitile svoje zemlje i svoj narod. Jedna od važnijih država u svijetu koja puno ulaže uz svoju namjensku industriju je i Turska.

2014. godine, Turska je usla među prvih 15 zemalja sa najvećim ulaganjima u namjensku industriju. U 2017.godini Turska je u te svrhe potrošila 29 milijardi lira što iznosi 4,62% u centralnom budžetu. Iz razloga što se nalazi na specifičnom geografskom položaju, na Tursku utiču rizici iz regije, a ova zemlja se direktno bori i protiv terorističkih organizacija poput PKK, PYD/YPG, ISIL, DHKP-C i drugih. S obzirom na borbu protiv pomenutih terorističkih organizacija, Turska je primorana da koristi tehnološke napretke i sisteme u razvoju namjenske industrije. Turska koja zadnjih godina bilježi velike uspijehe u proizvodnji odbrambenih jedinica, kako vrijeme prolazi biva sve uspješnija.

 

ad

U namjenskoj industriji procenat domaćih proizvoda koji se koriste u Turskoj je 2004.godine iznosio 20% dok dana staj procenat iznosi preko 65%. U strateškim proizvodima poput bespilotnih letjelica ovaj procenat je dostigao čak preko90%. Npr, Turska zauzima mjesto među prve tri svetske firme koje proizvode bespilotne letjelice kamikaza (Alpagu i Kargu). Turska je takođe zauzela mjesto među prvih 6 država na svijetu po proizvodnji avionskih platformi i sistema kao i pametnih bombi i naoružanih bespilotnih letjelica, Turska ne proizvodi u namjenskoj industriji samo za svoje potrebe već i za potrebe zemalja prijatelja i saveznika. Danas je Turska zemlja koja izvozi domaće brodove, helikoptere, oklopna vozila, bespilotne letjelice, rakete, sisteme za vojnu komunikaciju i kontrolne sisteme.

Turska koja je 2002.godine sprovela 66 projekata sa budžetom od 5,5 milijardi dolara je povećala budžet za 11 puta na 60 milijardi dolara i projekre za 9 puta na preko 600 projekata. Npr nacionalna pešadijska puška se sada serijski proizvodi i koristi se u žandarmeriji, Turskim oružanim snagama i policiji kao i u obezbjeđenjima najviših zvaničnika. Samo u posljednje 4 godine je 46 Bayraktar TB2 bespilotnih letjelicau borbi protiv terora provelo 60 000 sati u vazduhu.

 

NACİONALNİ SATELİTİ

Turska je preko satelita stekla iskustvo u svemiru. Satelit turskih inžinjera koji su lansirani u svemir su RASAT 2011, 2012.Gokturk-2, 2016. Gokturk-1 i oni i dalje obavljaju svoje dužnosti. Bitna uloga ovih satelita je to što Turske oružane snage preko njih imaju podršku u borbi protiv terora. Turska je pored svega toga i oformila Satelitski sistem za integraciju i testiranje koji će 2020.biti smješten u orbiti gdje se pravi Turksat 6, prvi turski satelit za komunikaciju. Prethodno lansiranje Gokturk 1 satelita je odloženo zbog izraelskog pritiska na francusku firmu. Gokturk 1 je lansiran u svemir 4 godine nakon lansiranja Gokturka 2. Pošto Izrael ne želi uspijeh Turske na ovim poljima je izvršio pritisak na francusku firmu te na taj način sprečio lansiranje satelita u svemir. Izrael je zahtjevao da satelit Gokturk 1 ne vrši snimanje pri prelasku preko njegove teritorije dok je Turska zahtjevala garanciju da neće biti ograničenja u snimku. Nakon što je odbijen zahtjev Turske, Turska je obustavila isplatu. Turska je 2012.godine iz Kine lansirala Gokturk 2, proizvod turskih inžinjera sto je dovelo do toga da se firma povuče.

Ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank je rekao da če se ove godine oformiti Turska Svemirska Agencija koja će koordinirati svemirskim projektima i u kojoj će se obučavati kadar koji će biti sposoban da radi na ovim vrstama projekata i koja će raditi na temama turskih astronauta. Ministar Varank je rekao da će Turska Svemirska Agencija na polju svemirske tehnologije ostvariti koordinaciju projekata na međunarodnom nivou i da će ostvariti međunarodne kontakte. Ova Agencija je od velikog značaja zbog toga što koordinacije projekata koji će se raditi na ovom polju.

(trt.net.tr)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.