Trump bi u svakom trenutku mogao zaplijeniti arapske fondove

0
27

Dok američki predsjednik Donald Trump traži nove šeme smanjenja vanjskotrgovinskog deficita i državnog duga vođenjem ekonomskog rata nad drugim državama nametanjem nepravednih tarifa pod izgovorom kampanje ‘Amerika na prvom mjestu’, pojavila su se izvješća da su njegova naredna meta arapske zemlje.

Arapske zemlje, na prvom mjestu Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Kuvajt i Bahren, trenutno u američkim i britanskim bankama imaju 4 triliona dolara.

Veliki dio ovih fondova pripada Saudiji i Emiratima, dok se prihodi od benzina i prirodnog gasa direktno prebacuju američkim bankama.

Stručnjaci su procjenili situaciju i tvrde da Trump, koji vodi ekonomski rat protiv mnogih zemalja, uključujući Kinu, Tursku i Iran, sada planira uzeti petrodolare zemalja Zaljeva.

ad

Trump bi mogao ‘lahko zaplijeniti arapski novac’

Govoreći za turski list Jeni Šefek, predsjednik Arapsko-turskog udruženja privrednika, Džemalettin Kerim je kazao da se saudijski prihodi od nafte direktno deponuju u američke banke.

“Od konfiskacije je mnogo gore kad ne možete koristiti novac. Nažalost, saudijske vlasti prihode od nafte, koje bi trebali da se troše na sirotinju u zemlji, čuvaju u američkim bankama. Trump bi lahko mogao zaplijeniti ovaj novac. Tok događaja ukazuje na to”, naglasio je on.

Depoziti nisu dovedeni u pitanje

Predsjednik Upravnog odbora Cevahir Holdinga, Jusuf Dževahir je naglasio: “SAD ne dovodi u pitanje izvor novca koji dolazi iz zemalja Zaljeva a koji je deponovan u američkim bankama. Međutim, kada kompanije zaljevskih zemalja žele da povuku novac iz američkih banaka, odmah se suočavaju s pitanjima vezanim za ‘izvor novca'”. Ova situacija traje od napada 11. septembra. Nema problema sve dok su prihodi od nafte u Sjedinjenim Državama. Oni dozvoljavaju gotovinski protok samo u slučaju kupovine zaliha i opreme iz Sjedinjenih Država. Veliki broj saudijskih kompanija trenutno ima hitpoteke jer SAD ne dozvoljava povlačenje gotovine. Zbog toga je obustavljenveliki broj projekata u Saudijskoj Arabiji uslijed zbog problema sa kojima se ove kompanije suočavaju. On je također naglasio da se kompanije u saudijskom projektu mega grada NEOM, vrijednog 500 milijardi dolara, također suočavaju sa istim poteškoćama.

Ova situacija pokazuje da zemlje poput Saudijske Arabije, UAE, Kuvajta i Bahreina rade zajedno sa Sjedinjenim Državama u komandnom lancu”.

Trump u svakom trenutku može narediti zapljenu

Direktor Bankarskog istraživačkog centra pri Univerzitetu u Istanbulu, Kadir Tuna kaže da preuzimanje arapskih fondova nikada ranije nije bilo toliko vjerovatno.

“Ekonomske veze između SAD-a i Saudijske Arabije i UAE su daleko veće od uobičajenih odnosa investitora i bankara. U međunarodnom bankarstvu, neuobičajena je činjenica je da se tako velike sume novca godinama čuvaju u američkim bankama .

“Ova situacija se ne može definisati međunarodnim pravom. Saudijska Arabija ima izvanrednu vezu sa SAD-om. Trump, u svakom trenutku, može zvanično objaviti da je zaplijenio novac”, kazao je on.

Kompenzacija

Prema izvješćima, veliki broj saudijske aktive i fondacija će se suočiti sa velikim kompenzacijskim tužbama osiguravajućih kompanija porodica žrtava napada 11. septembra pod izgovorom podrške El-Kaidi.

Već se govori da Washington koristi odluku suda u vezi 11. septembra u pokušaju da preuzme saudijsku imovinu u SAD-u što bi dovelo u rizik investicije Kraljevine u ovoj zemlji.

Otkazane inicijalne prodaje dionica Aramco-a

Saudijska Arabija je također opozvala planove za prodaju domaćih i međunarodnih dionica državnog naftnog giganta Aramca, što je prikazano kao najveća svjetska flotacija jedne kompanije u historiji, kako su u srijedu, prema Reutersu, saopćila četiri visoka izvora iz naftne industrije.

Ovo se protumačilo kao pokušaj da se zaštite saudijske dionice od američkog preuzimanja.

Međutim, saudijska vlada je rano u četvrtak objavila saopćenje u kojima je negirala izvješća.

“Vlada ostaje posvećena inicijalnoj prodaji dionica Saudi Aramca i to u vremenu koje sami odaberemo, odnosno kada uslovi budu optimalni”, kazao je ministar energetike Halid el-Falih u saopćenju kojeg je objavila Saudijska novinska agencija.

Trump kaže da Zaljev nema ništa osim novca

Trump se usmjerio na arapske fondove prije njegovog izbora. U govoru na Floridi tokom predizborne kampanje 2016., on je izjavio da Zaljev ‘nema ništa osim novca’.

“Želimo da uspostavimo sigurne zone u Siriji. Neka to urade zemlje Zaljeva, koje ionako ne rade mnogo, vjerujte mi. Zemlje Zaljeva nemaju ništa osim novca. Natjerati ću ih da to plate. Dugujemo 19 triliona, mi nećemo platiti za to. Nemojte zaboraviti, bez nas, države Zaljeva neće postojati”, kazao je on.

Izvor: Jeni Šefek

Prijevod i obrada: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.