Tri savjeta kako da povećate svoju ljubav prema Allahu

0
39
Svakodnevno smo u situaciji da moramo donijeti odluke koje će nam pomoći ili da ostvarimo ugodan život na dunjaluku, ili blagodati na ahiretu i Allahovo zadovoljstvo. …

Ove dileme mogu predstavljati veliki problem za muslimane.

Navodimo samo neke od primjera tih dilema:

–          Da li se probuditi ranije da klanjate noćni namaz ili sabah, ali pritom rizikovati da tokom dana budete pospani i umorni?

–          Da li postiti jedan dan nafile radi Allaha, azze we dželle, ali pritom riskirati da se ne možete skoncentrisati na posao ili školu?

–          Da li dati poveći iznos novca kao sadaku, ali šta ako vam možda „zafali“ za kupovinu neke dunjalučke stvari?

ad

Svi mi znamo kakve bi trebali odgovore dati, ali priznajmo da su te odluke ponekad uistinu teške.

Imajući to na umu, donosimo vam 3 savjeta koja vam mogu pomoći da vaše odluke budu više usmjerene ka ahiretu i Allahovom zadovoljstvu:

  1. Upamtite koja je svrha vašeg života, a to je ibadet Allahu.

Kada se opredijelite za izbor koji koristi vašem ahiretu, vi ste tada u skladu s vašim glavnim ciljem u životu, a to je ibadet Allahu. Naprimjer, kada se probudite i klanjate noćni namaz i sabah, time više izvršavate svoju životnu misiju, nego da ste umjesto toga brinuli o poslijepodnevnom sastanku koji vam možda nimalo neće koristiti.

                2. Dilema postoji samo u vašoj glavi:

Mnogo puta mi sami formiramo u našim umovima strah da ćemo nešto izgubiti ako se posvetimo vjeri. U stvarnosti, to se samo šejtan poigrava s vašim umom, kao što kaže Allah, azze we dželle,: Šejtan vas plaši neimaštinom i navraća vas da budete škrti, a Allah vam obećava oprost i nagradu Svoju; Allah je neizmjerno dobar i zna sve.“ Kur'an, El-Bekare, 268.

             3. Dunjaluk je mjesto ispita. Da, tačno je da je teško uvijek davati prednost ahiretu, ali to je jedan dio borbe kroz koju moramo proći u ovom prolaznom životu, kako bismo na kraju zaradili zadovoljstvo Allaha, azze we dželle.

Blagodati života na dunjaluku su neusporedive s ahiretskim uživanjima, pa donesimo odluku da ćemo svaki dan donositi pametne odluke i fokusirati se na naš konačni cilj.

Piše: Muhammed Faris

Za Akos.ba preveo i obradio: Nedim Botić

Izvor: akos.ba

 Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.