Treća Intifada iz dana u dan: Od početka novembra 2 400 osoba zatvoreno, 50% djeca

0
15

Treća Intifada iz dana u dan: Od početka novembra 2 400 osoba zatvoreno, 50% djeca

Palestina – Redakcija i saradnici portala Akos.ba pokreću stalnu rubriku Treća Intifada iz dana u dan kroz koju ćemo pratiti dešavanja u Palestini preko naših prijevoda i materijala drugih medija.

Izrael blokirao kontakte s EU koji se odnose na mirovni proces u regiji

Odlukom premijera Benjamina Netanyahua Izrael je suspendirao ulogu Evropske unije u mirovnom procesu za rješavanje izraelsko-palestinskog konflikta i naredio blokadu svih diplomatskih kontakata dok se ne donese nova odluka o ovom pitanju, javlja Anadolu Agency (AA).

„Direktivom premijera smo blokirali sve kontakte sa Evropskom unijom koji se odnose na mirovni proces u regiji. Ovaj potez je posljedica poteza EU koji se odnosi na etiketiranje izraelskih proizvoda“, navodi se u pisanom saopćenju portparola izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Emmanuela Nahshona.

ad

Evropska unija je 11. novembra donijela odluku kojom zabranjuje stavljanje etikete „izraelski proizvod“ na proizvode koji dolaze sa okupirane palestinske teritorije. EU i Izrael imaju potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, ali on ne uključuje okupirane teritorije Istočnog Jerusalema, Zapadne Obale i Golana.

Prema podacima palestinskog Ministarstva ekonomije, na okupiranoj palestinskoj teritoriji postoji 250 izraelskih fabrika i oko 3.000 privrednih subjekata iz različitih sektora.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova ranije je osudilo odluku EU koja se odnosi na zabranu etiketiranja proizvoda koje izraelske kompanije proizvode na palestinskoj zemlji.

Glasnogovornik Nahshon je upozorio da bi takvi politički potezi Brisela s ciljem bojkotiranja izraelskih proizvoda mogli imati nesagledive posljedice po odnose između Izraela i EU.

 

Izrael razmatra da protjera porodice palestinskih boraca u Gazzu

Izraelski Kanal 10 je prenio u petak da premijer Benjamin Netanyahu podržava prijedlog protjerivanja porodica palestinskih boraca sa Zapadne obale u Pojas Gazze. Prema internet portalu vijesti Sawa, program tvrdi da je ideja došla od izraelskog ministra odbrane Moshe Ya’alona, kao odgovor na napade koje je sprovode borci u pokušaju otpora vojnoj okupaciji njihove zemlje.
Tokom posjete ilegalnim izraelskim naseljima u Gosh Etzionu na okupiranoj Zapadnoj obali, Netanyahu i Ya’alon su tražili od vojnih zapovjednika na terenu da prouče izvodivost takvog prijedloga. Sugerira se da bi se protjerivanje sprovelo uz rušenje porodičnih kuća.
U izvještaju televizije se navodi da nekoliko vladinih pravnih savjetnika je dalo prigovor na predloženo protjerivanje jer kolektivno kažnjavanje je zabranjeno međunarodnim zakonom. Veliki broj izraelskih bezbjedonosnih zvaničnika se također protivi, kao što se protive i rušenju kuća, ne samo što predstavlja kolektivno kažnjavanje, već zbog činjenice da je nefikasno.

IslamBosna.ba

 

29.11.2015.

Hanijje: Intifada još nije dala ono što može dati. Kerry je terorista koji podržava okupatore;

Palestinski ambasador u Bruxellesu: Više nema smisla pregovarati, našem narodu se osporava pravo na samoopredjeljenje;

Izraelski ministar saobraćaja zahtijeva opsadu palestinskih općina i oduzimanje radnih dozvola Palestincima;

Komitet za brigu o zatvorenicima: Od početka novembra do danas 2400 osoba zatvoreno, pola od tog broja su djeca;

Organizacije za ljudska prava: Sirijski režim do sada zatvorio oko 1000 palestinskih izbjeglica.

***

Nekoliko povrijeđenih u sukobima izraelskih vojnika i palestinskih mladića

RAMALLAH – Na Zapadnoj Obali ponovo su izbili sukobi između izraelskih snaga sigurnosti i palestinskih mladića, javlja Anadolu Agency (AA).

Mladići su se okupili na kontrolnom punktu Beit El u Ramallahu protestujući protiv izraelske Vlade i nasilja koje Izrael sprovodi u kompleksu džamije Al-Aksa.

Hitna pomoć intervenisala je više puta uslijed okršaja dviju strana. Dok su Palestinci na vojnike bacali kamenje, sa vojnog punkta su uzvraćali gumenim mecima i suzavcima u pokušaju da rastjeraju demonstrante.

Nekoliko osoba, većinom Palestinaca, povrijeđeno je i hospitalizovano.

Gaza: Palestinski mališani protestirali zbog izraelskih hapšenja i torture

  Nekoliko stotina palestinske djece danas se okupilo ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Gazi kako bi protestirali protiv operacija izraelskih snaga sigurnosti koje neosnovano hapse i provode torturu nad njihovim porodicama, javlja Anadolu Agency (AA).

Palestinski mališani pozivaju palestinske resorne vlasti da se suprotstave izraelskim hapšenjima Palestinaca i učine konkretne pomake kako bi narod Palestine bio slobodan i siguran na svojoj zemlji.

“Izraelske snage sve više hapse i palestinsku djecu. Kao i djeca u ostatku svijeta, a mi želimo živjeti u slobodi i miru”, kazao je jedan od mališana Mohammed Ebu Sisi.

Uporedo s tim, vršilac dužnosti palestinskog ministra za pitanje zarobljenika Bahauddin al-Medhun je izjavio da izraelske snage u pritvoru drže petero palestinske djece koja su ranjena prilikom hapšenja.

“Maloljetnici u izraelskim zatvorima su lišeni svih prava i žrtve su zlostavljanja, mučenja glađu i nemaju medicinsku usluge. U zatvorima borave zajedno sa izraelskim osuđenicima”, tvrdi Medhun.

Medhun je pozvao sve nadležne međunarodne organizacije da izvrše pritisak na Izrael kako bi se oslobodili neosnovano uhapšeni Palestinci, posebno maloljetnici i da izraelske snage sigurnosti okončaju takva hapšenja.

Unija palestinskih zarobljenika je objavila da su izraelske snage od početka oktobra uhapsile najmanje 800 palestinskih maloljetnika uzrasta od 11 do 14 godina.

Prema podacima Unije, u izraelskim zatvorima se trenutno nalazi 6.500 Palestinaca.

 

 

Izrael: Borci za ljudska prava od Netanyahua traže da zaustavi ubijanje Palestinaca

Izraelska grupa koja se bori za zaštitu ljudskih prava B'Tselem zahtjeva od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da zaustavi ubijanje Palestinaca bez sudskog procesa, prenosi Anadolu Agency (AA).

B'Tselam u saopćenju navodi kako izraelska vlada dopušta, pa čak i podstiče policiju i naoružane civile da se ponašaju kao suci i ekzekutori. Naglašeno je kako treba zaustaviti smaknuća Palestinaca bez suđenja.

“Ovakva situacija rezultat je ohrabrujućih izjava odabranih predstavnika u vladi Netanyahuove koalicije, koji snagu dobijaju šutnjom premijera”, piše u saopćenju.

B'Tselam također navodi kako postoje dokumenti koju dokazuju da su izraelski vojnici otvorili vatru i ubijali Palestince.

Naveden je i slučaj 16-godišnje Nurhan Avvad na koju je pucala izraelska policija. Nakon što je pala na zemlju pokušao joj je prići njen 14-godišjni rođak Hedil, na kojeg je policija također otvorila vatru te ga ranila. Policija je i nakon njegovog ranjavanja i dalje pucala kako bi bio ubijen.

B'Tselam podvlači kako policija otvara vatru na djecu, te nakon što ih rane i ona bivaju nepokretna, oni nastavljaju pucati na njih. Ova organizacija smatra da je za smrt Palestinaca odgovoran izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Podsjetimo da su od početka oktobra ubijena najmanje 102 Palestinca, među kojima 22 djece.

 

Vijesti za 26.11.2012.

– Zvaničnici Palestinske samouprave: Kerry povezuje mogućnost napretka na političkom planu, nakon uspostavljanja primirja na terenu;
– U južnom Hebronu ubijen jedan Palestinac nakon njegovog pokušaja napada nožem;
– Natanjahu odbio preporuku vojske za uvođenje „olakšica“, tvrdeći da će one samo doprinjeti ugrožavanju sigurnosti;
– Dešava se upravo u okupiranoj Palestini: Izraelski parlament- Knesset donio odluku o suđenju i zatvaranju djece mlađe od 14 godina.

Erdoan: Palestinci vode plemenitu i časnu borbu

Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je kazao u srijedu ujutro da se Palestinci vode plemenitu i časnu borbu kako bi odbranili Mesdžidu-l-Aksu i sveta mjesta.

U svom govoru na godišnjem zasjedanju Stalnog komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju Organizacije islamske kooperacije (COMCEC) u Istanbulu, Erdoan je naglasio činjenicu da je nametnuta blokada pretvorila Gazzu u otvoreni zatvor, naglašavajući potrebu da se ne dozvoli da se ova situacija nastavi.

Od eskalacije sukoba početkom oktobra na palestinskim teritorijama 97 Palestinaca je ubijeno a na hiljade su ranjene. U međuvremenu, Palestinci u Gazzi pate zbog blokade od strane Izraela, a Refah, granični prijelaz sa Egiptom, je zatvoren već tri mjeseca.

IslamBosna.ba

 

Vijesti 24. 11. 2015. godine

– Na jugu Nabulsa ozlijeđena četiri izraelska vojnika, među njima visoki oficir, u napadu automobilom.
– Abbas uručio Kerry-u 5 dokumenata: Stabilnost i mir će početi kada dvije države budu na granicama iz 1967. godine.
– Natanjahu poručio Kerry-ju: Izrael nije i neće zamrznuti izgradnju naselja;
– „Mosad“ izgradio tajnu mrežu za promovisanje izraelskog oružja u više od 50 zemalja;
– Kerry osuđuje palestinski „terorizam“: Izrael ima pravo da se brani.

 

Zapadna obala: Od oktobra do danas privedeno najmanje 500 Palestinaca 

Izraelski vojnici su od oktobra do danas priveli najmanje 500 Palestinaca na Zapadnoj obali, javlja Anadolu Agency (AA).

Kadura Faris, predsjednik Udruženja palestinskih zatvorenika potvrdio je za AA da su izraelski vojnici od oktobra do danas priveli najmanje 500 Palestinaca te da je najviše akcija privođenja bilo u El-Halilu, Jerusalemu i Ramallahu.

S druge strane, izraelska vojska u pisanom saopćenju navodi da su vojnici sinoć u akciji na Zapadnoj obali priveli 24 Palestinca.

Izraelske snage veoma često, posebno u večernjim satima upadaju u kuće Palestinaca na Zapadnoj obali i u Jerusalemu uzimajući kao razloge i opravdanja različite zločine. Upretresima uglavnom privode Palestince po koje i dolaze.

Zvanični podaci govore da se u izraelskim zatvorima nalazi oko 6.500 Palestinaca.

 

Vijesti 24. 11. 2015. godine

Ubijen palestinski mladić i djevojka, dok je poginuo jedan izraelski vojnik, a tri jevrejska naseljenika su ranjena u jučerašnjim sukobima na Zapadnoj obali i Kudsu.
– Halil Al Haje, jedan od vođa Hamasa: Pokret otpora neće stati sve dok svi zatvorenici ne budu oslobođeni;
– Natanjahu objavio da Izrael otvara nove mjere sigurnosti kako bi se država zaštitila od napada Palestinaca na ulicama Zapadne obale;
– Izraelski ministar odbrane donio 4 odluke usmjerene ka gušenju nove intifade;
– Novi planovi za ulazak jevrejskih doseljenika u kompleks Al Aksa;
– Organizacije za ljudska prava podsjetile Međunarodni kazneni sud o izraelskim ratnim zločinima nad palestinskim narodom.

***

Palestina u centru pažnje

Mesdžidul-Aksa, prva kibla muslimana, odnosno mesdžid svih poslanika i mjesto odakle je Muhammed a.s. uzdignut na nebo. Upravo to mjesto već desetljećima trpi izraelsko-cionističku opsadu. Spaljivan je, bio je izložen vatrenom oružju, pa čak su i šehidi padali unutar njega. Ni to nije bilo dovoljno cionističkim nasilnicima pa su odlučili da ispod njega kopaju tunele, kao bi našli historijski dokaz koji će im pomoći da izbrišu činjenicu koju živimo i koju su živjeli naši preci više od 1400 godina, da je Quds islamski. Napali su na još jednu istinu koju živimo i koju su živjeli naši preci više od 3000 godina, a to je da je Palestina arapska.

Nakon kopanja desetina, pa čak i stotina tunela cionisti nisu našli niti jedan dokaz koji će pobiti navedene činjenice, što čini da jedna druga istina dolazi do izražaja, a to je da su sva ta nastojanja učinjena kako bi se ubrzalo potpuno rušenje te svetinje muslimanskog umeta.

Ulaskom Arijela Šarona, bivšeg premijera Izraela, zajedno sa stotinama naoružanih vojnika, u sami objekat Akse, cionistička politika je otišla na slijedeću stepenicu neprijateljstva. To je ujedno bio i povod za intifadu u kojoj je palo 4000 šehida i nekoliko desetina hiljada ranjenih i zarobljenih. Nakon toga izraelske vlasti su nastavile da pritiskaju tako što su stanovnicima Qudsa uveli naskuplje poreze, visočije nego igdje na svijetu, zatim su počeli da im na silu otimaju domove, te da im nameću izraelske nastavne planove i programe, da im zabranjuju namaz u Mesdžidul Aksa itd.

Sve to je postajalo svakodnevnica, što je bio preduslov za prezalak u slijedeći nivo nasilja i neprijateljstva. On se ogleda u nametanju vremenskih i prostornih podjela u Aksi, na koji nikada nisu polagali niti najmanje pravo, osim velike želje za preuzimanjem ovog simbola muslimana i ideje za iskorjenjivanjem muslimana sa njihove zemlje. Međutim, goloruki palestinski narod je više volio smrt nego da posmatra skrnjavljenje Mesdžidul Aksa.

Ovih dana grad Quds i Mesdžidul Aksa, ponovno su u centru pažnje.

Naime, nakon što je zapaljena porodična kuća palestinske porodice Al Devabiše, od strane jevrejskih doseljenika, u kojoj je izgorjelo nekoliko članova njihove porodice, i nakon sistematskih napada i provociranja u Mesdžidul Aksa, bilo je pitanje kakve posljedice će izazvati ta djela. Tako je palestinski narod reagovao i izrazio svoje negodovanja izlaskom na ulice. To je rezultiralo šehadetom 90 Palestinaca. Oko 200 osoba je ranjeno, a privedeno je na desetine ljudi. Sa druge strane ubijeno je 15 Izraelaca, a 135 je ranjeno u napadima noževima i automobilima koje su izvršili Palestinci.

Sve to je bio razlog da američki državni sekreta John Kerry posjeti ovu regiju kako bi pokušao uvjeriti izraelske vlasti da preispitaju svoju politiku prema Mesdžidul Aksa, i na taj način zaustavili bijes palestinskog naroda. Kerry je pokušao da okupi sve tri strane, izraelsku, palestinsku i jordansku kako bi zajednički prevazišli ovu krizu. Nažalost, izraelske vlasti nisu učinile ništa, te su pojačale vojno prisustvo i pritisak u gradu Hebronu. Također, zabranili su djelovanje islamskih pokreta na područjima koja su okupirala 1947 (Izrael), što bi moglo dodatno povećati napetost u danima koji dolaze.

 

Hamas kritikovao šutnju Ban Ki Moona

Islamski pokret Hamas je optužio generalnog sekretara UN-a, Ban Ki-Moona da prikriva i šuti na izraelske ratne zločine nad Palestincima.
U saopćenju objavljenom u nedjelju, glasnogovornik Hamasa, Sami Ebu Zuhri je pozvao Ki-moona da poštuje međunarodno pravo i njegove odgovornosti i preduzme korake u zaustavljanju izraelskog terorizma nad Palestincima.
Ebu Zuhri je naglasio da će izraelska upornost u zločinima nad Palestincima samo dovesti do nastavka intifade kako bi se odbranili.
Glasnogovornik je osudio nedavno ubijanje palestinske djevojke od strane jevrejskog naseljenika i vojske na kontrolnom punktu Havarra, jugoistočno od Nabulusa, koje je opisao kao ozbiljan zločin.
Podsjećamo, šesnaestogodišnja Ešrakat Taha Katnai je ubijena u nedjelju ujutro kada je bivši vođa Regionalnog Samarija vijeća, vijeća naseljenika sjeverne Zapadne obale, Geršon Mesika, je udario automobilom u blizini kontrolnog punkta Havarra.
Izraelski mediji su naveli da je istaknuti izraelski doseljenik pregazio šesnaestogodišnju djevojku a zatim je ubio jer je vjerovao da namjerava da izvrši napad na kontrolni punkt. Nakon što je pregazio djevojku automobilom i sletio u jarak, Mesika je izašao iz svog automobila i pucao u djevojku, zajedno sa izraelskim snagama, prenose dalje mediji. Nedaleko od tijela ubijene djevojke je pronađen nož, po svemu sudeći podmetnut./IslamBosna.ba

Akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.