Tako me je naučio Kur'an

0
951

Download premium image of Muslim woman reading from the quran 425812 |  Muslim women, Woman reading, Quran

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

– ”Mi smo Davudu Našu milost ukazali – ‘O brda, ponavljajte zajedno s njim hvalu, i vi ptice!’ – i učinili da mu mekahno gvožđe bude.” (Saba, 10.) Ovaj ajet naučio me je da, kad je Allah na tvojoj strani i kad je On tvoj zaštitnik i pomagač, onda ti On potčini sva stvorenja, makar se to tebi činilo nemogućim.

– ”Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život.” (En-Nahl, 97.) Ovaj ajet naučio me je da, kad god ti se poveća bliskost sa Allahom, Allah ti podari slast, užitak i zadovoljstvo koje kušaš u snu i na javi, u porodici, u poslu, u jelu i piću i u cjelokupnom životu.

– ”Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. – Allah zna, a vi ne znate.” (El-Bekara, 216.) Ovaj ajet naučio me je da su neka ”kašnjenja” u našem životu posljedica velike mudrosti koju samo Allah zna. Stoga, povjeri svoj život Allahu i budi ubijeđen u Njegovu pomoć. Nipošto ne očajavaj ako ”zakasni” nešto što ti želiš i misliš da je dobro za tebe u tom trenutku, i znaj  da je svaka stvar, makoliko bila neznatna, u Allahovoj ruci.

– ”Reci: ‘Kakvu god nagradu da zatražim od vas, nek’ ostane vama, mene će nagraditi Allah, On nad svim bdi.'” (Saba, 47.) Ponavljaj ovaj ajet u sebi poslije svakog dobrog djela koje učiniš i ne čekaj da ti se iko oduži i da ti zahvali za dobro djelo. Veži svoje srce samo za Allaha i On će te nagraditi najboljom nagradom.

– Uzvišeni Allah, rekao je: ”I On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za nj ne zna.” (El-En'am, 59.) Pa, kako onda da On ne zna za tvoje stanje, za tvoje suze i za bol u tvome srcu?!

– ”I kad se tog Dana primakne Džehennem; tada će se čovjek sjetiti – a na što mu je sjećanje?! – i reći: ‘Kamo sreće da sam se za ovaj život pripremio!'” (El-Fedžr, 23.-24.) Ovo su želje stanovnika kaburova koje ti imaš priliku ispravljati sve dok ti je duša u tijelu i dok tvoj zagrobni život još nije započeo. Pa, ne propusti tu priliku.

– ”I rekao je: ‘Gospodaru moj, kosti su mi oronule i glava osijedjela, a nikada nisam, kad sam Ti, Gospodaru moj, molbu uputio, nesretan ostao.”’ (Merjem, 4.) Ovaj ajet naučio me je da svoje žalbe, bol, slabost, slomljenost i tugu iznosim samo Allahu, i onaj ko tako učini ubrzo će kušati slast olakšanja i pobjede.

– ”A čovjek ne zna šta će sutra zaraditi i ne zna čovjek u kojoj će zemlji umrijeti…” (Lukman, 34.) Svi koji te plaše budućnošću ne znaju šta će se sutra dogoditi ni sa njima samima, pa kako da znaju kakva budućnost čeka tebe i ostale ljude?! Stoga, pouzdaj se u Allaha i živi smireno i bezbrižno.

– Allah je oprostio Vjerovjesniku, i muhadžirima i ensarijama, koji su ga u teškom času slijedili.” (Et-Tevba, 117.) Ovaj ajet naučio me je da najteža iskušenja i nesreće traju samo jedan čas i da brzo prođu. Stoga, budi strpljiv na udarcima sudbine i očekuj nagradu od Allaha, u suprotnom, sudbinu nećeš moći izbjeći, a ostat ćeš bez Allahove nagrade, pa ćeš tako izgubiti i dunjaluk i Ahiret.

– ”I u Allaha se pouzdaj, Allah je zaštitinik dovoljan!” (El-Ahzab, 3.) Ovaj ajet naučio me je da, ko se u Allaha pouzda, On mu je dosta, ko kod Allah utočište i pomoć traži, On će ga pomoći i spasiti, i ko svoje poslove povjeri Allahu, On će ga uputiti na ono što je za njega najbolje.

Allaha molimo da nas učini od onih koje je opisao u ajetu: ”Neka lica bit će toga Dana blistava, nasmijana, radosna.” (Abese, 38.-39.)

 

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.