Svjetska unija islamskih učenjaka osuđuje nepravedna pogubljenja mladića u Egiptu

0
66

Svjetska unija islamskih učenjaka osuđuje nepravednu egzekuciju mladića u Egiptu, potvrđuje da su gubitak nevinih života i prolijevanje nevine krvi jedan od najvećih grijeha.

Unija upozorava da devijantnost vjerskih institucija se smatra partnerom u prolijevanju nedužne krvi i širenju ateizma i smutnje. Također, traži od sudija da ne učestvuju u nepravednim i tiranskim presudama, smatrajući ih direktnim učesnicima ubistva nevinih ljudi. Unija cijeni napore organizacija za ljudska prava, koje su osudile pogubljenje.

Hvala pripada Allahu, i salavat i selam na Poslanika, porodici, ashabe i one koji ga slijede, a zatim…

Svjetska unija islamskih učenjaka je sa velikom tugom i žalošću primila vijest o pogubljenju devet nedužnih egipatskih mladića, koje su egipatske vlasti pogubile nakon što su ih prisilile, pod bičem torture i elektro-šokova, da priznaju ubistvo.  Oni su to i izjavili na sudu, a prije njih, pogubili su i druge ljude. Režim, prema organizacijama za ljudska prava, je izrekao 2532 smrtnih kazni u krivičnim i političkim predmetima od 2013. godine. Više od 170 osoba je pogubljeno u periodu 2013-2018. I u ovoj 2019.godini svjedoci smo opasne eskalacije pogubljenjem devet mladih Egipćana u srijedu 20. februara 2019. I šest prije njih. Ova politička i represivna pogubljenja ovog režima najveća su u historiji Egipta.

ad

Unija potvrđuje da je gubitak nevinih života i prolijevanje nevine krvi jedan od najvećih grijeha. Uzvišeni Allah kaže: Onome ko hotimično ubije vjernika kazna će biti – Džehennem, u kome će vječno ostati; Allah će na njega gnjev Svoj spustiti i prokleće ga i patnju mu veliku pripremiti. (en-Nisa, 93)

... ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao. (el-Maide, 32)

Također kaže: I ne ubijajte nikoga koga je Allah zabranio, osim kad pravda zahtijeva! A ako je neko, ni kriv ni dužan, ubijen, onda njegovom nasljedniku dajemo vlast, ali neka ni on ne prekoračuje granicu u ubijanju, ta njemu je data vlast. (el-Isra, 33)

Unija upozorava vjerska institucije da njihov trud u podršci nepravde i ugnjetavanja je devijacija i udar na njihovu svetu misiju, te širenje smutnje u vjeri. Takvim postupkom uključili su se prolijevanju krvi i odgovorni su za ove živote.

Unija cijeni  stavove međunarodnih i lokalnih organizacija za ljudska prava , koje su osudile i odbacile ova pogubljenja, kao što je stav Visokog komesara UN-a  za ljudska prava, organizacije Human Rights Watch-a, udruženja Sudije Tunisa i drugih. Unija smatra ove stavove stavovima istine, pravde i pobjede ljudskih prava i njhove zaštite.

A ti nikako ne misli da Allah ne motri na ono što rade nevjernici! On im samo pušta do Dana kada će im oči ostati otvorene.(Ibrahim, 42)

A nasilnici će, sigurno, saznati u kakvu će se muku uvaliti. (eš-Šu’ara’, 227)

Predsjednik Unije

Prof. Dr. Ahmed er-Rejsuni

Generalni sekretar

Prof. Dr. Ali Karadagi

Prijevod i obrada: IslamBosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.