Švicarska: Učenica s mahramom se izborila za povratak u školske klupe

0
60

vicarska-uenica-s-mahramom-se-izborila-za-pov

Švicarska – Učenica makedonskog porijekla Lejla G. (14), koja pohađa deveti razred škole u Švicarskoj, a kojoj je bilo zabranjeno prisustvovanje nastavi zbog toga što nosi mahramu, nakon dvije sedmice pauziranja je ponovo vraćena u školske klupe.

Direktor škole joj je kazao da u školu ne može dolaziti s mahramom na glavi, jer je to, navodno, suprotno školskim propisima. Dodala je kako je nakon toga na internetu saznala da u školama u Bernu, gdje živi s roditeljima, ne postoje pravila koje se odnose na odjeću u kojoj učenici mogu pohađati nastavu.

“Nakon što sam saznala da mahrama uopšte nije zabranjena u školi, naredni dan sam, naravno, s mahramom, otišla u školu. Kada me direktor vidio tvrdio je da ga time želim isprovocirati. Iako sam kazala da to nije moj cilj, rekao je da idem kući i da će zvati moje roditelje. Od njega sam tražila da mi da pisani dokument u kojem će navesti da me poslao kući i da će razgovarati s mojim roditeljima. Odbio je da mi potpiše takav dokument, dok mi je nastavnik koji se nalazio u blizini rekao da moram napustiti školu ili će pozvati policiju”, rekla je ova učenica.

Nakon rasprave sa  direktorom odlučila je da, ipak, ode kući jer se u jednom momentu prepala i osjetila da se nad njom vrši pritisak.

ad

“Otišla sam kući i mami ispričala šta se sve desilo. Odlučili smo da čekamo oca da vidimo šta ćemo dalje. Navečer je direktor škole nazvao oca i rekao da ne mogu dolaziti u školu sve dok nosim mahramu. Otac mi je rekao da ću naredni dan ići u školu s mahramom. Sutradan sam noseći maramu kao i ranije, otišla u školu, ali je nastavnik tražio da se vratim kući, što sam i učinila”, ispričala je Lejla.

Dodala je kako je zajedno sa roditeljima zatražila pomoć i podršku Islamskog vijeća Švicarske, koje je javnost upoznalo sa ovim problemom.

“Direktor škole je nakon toga s mojim roditeljima ponovo uspostavio kontakt i rekao kako, zbog toga što još nemam 18 godina, trebam donijeti dokument u kojem će moj otac navesti da sam njegovom dozvolom stavila mahramu. Moj otac to nije prihvatio i odgovorio im je da sam ja svojom voljom i željom stavila mahramu, što su u školi prihvatili kao dovoljan argument. Znam svoja prava i dobila sam ovu bitku nakon koje sam se vratila u školu”, istakla je ova učenica.

Naglasila je kako je veoma zahvalna kolegama i kolegicama iz razreda koji su joj bili velika podrška, dok su joj pomagali i oko domaće zadaće u periodu dok nije bila prisutna na nastavi.

Na kraju razgovora Lejla je kazala kako u budućnosti želi biti arhitekta i doprinijeti izgradnji boljeg, sretnijeg i pravednijeg svijeta za sve ljude.

(Anadolu Agency)Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.