Sura čije učenje stvara osjećaj sigurnosti, Božanske zaštite i podrške vjernicima

0
159

Surah Al-Hijr: Ayah 2-5 (Pursuit of Materialism) – Musings of a Muslim

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Sura El-Hidžr je sura čije sâmo čitanje i učenje stvara osjećaj sigurnosti kod vjernika, jer to je sura koja govori o čuvanju i Božanskoj podršci i pomoći vjernicima.

Ova sura sadrži, simboličnih, 99 ajeta i dok je budeš učio, kod svakog ajeta ćeš osjetiti smirenost i sigurnost u srcu za svoju nafaku, za vjeru, za Kur'an. Jer je njezina poruka jednostavna: Allah je čuvar ove vjere i ove Knjige – Kur'ana, a ne samo ljudi. Stoga, dozivaj skrušeno svoga Gospodara u dovama, iskreno Ga obožavaj i ibadet Mu čini, i ne obraćaj pažnju na one koji se ismijavaju sa islamom i koji ga mrze i odbacuju.

U suri El-Hidžr spominju se sljedeće vrste čuvanja:

– Čuvanje Kur'ana

U devetom ajetu ove sure, dolazi: ”Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!”

– Čuvanje nebesa od prokletih šejtana

Uzvišeni Allah, objavio je. ”Mi smo na nebu sazviježđa stvorili i za one koji ih posmatraju ukrasili i čuvamo ih od svakog šejtana prokletog; a onoga koji kradom prisluškuje stiže svjetlica vidljiva.” (El-Hidžr, 16.-18.)

– Čuvanje Zemlje

U ajetu dolazi: ”A Zemlju smo prostrli i po njoj nepomične planine razbacali i učinili da na njoj sve s mjerom raste.” (El-Hidžr, 19.)

  Čuvanje opskrbe

O tome govore sljedeći ajeti: ”I dajemo vam iz nje hranu, a i onima koje vi ne hranite. I ne postoji ništa čije riznice ne posjedujemo, a od toga Mi dajemo samo onoliko koliko je potrebno.” (El-Hidžr, 20.-21.)

– Čuvanje i zaštita vjernika

Poseban osjećaj sigurnosti u vjerničkom srcu stvara ajet iz ove sure u kojem Allah, subhanehu ve te'ala, govori o čuvanju i zaštiti vjernika. Naime, u priči o Iblisu i njegovom prokletstvu nakon što nije učinio sedždu Ademu, a.s., i nakon njegovih riječi: “Gospodaru moj” – reče –  “zato što si me u zabludu doveo, ja ću njima na Zemlji poroke lijepim predstaviti i potrudit ću se da ih sve zavedem.” (El-Hidžr, 39.), dolazi ajet u kojem Allah odgovara Iblisu: “Ti nećeš imati nikakve vlasti nad robovima Mojim, osim nad onima koji te budu slijedili, od onih zalutalih.” (El-Hidžr, 42.) Dok uči ovaj ajet vjernik osjeća ponos, sigurnost i povjerenje, posebno kod Allahovh riječi: ”Moji robovi” – ( عبادي), sretan što je i on jedan od njih i što spada u tu odabranu skupinu.

Čak se i spominjanje Dženneta i džennetskih bašči u suri El-Hidžr povezuje sa čuvanjem i sigurnošću, kao što dolazi u ajetu: ”Oni koji su se Allaha bojali i onoga što im je zabranjeno klonili, oni će u džennetskim baščama pored izvora biti. ‘Uđite u njih sigurni, straha oslobođeni!'” (El-Hidžr, 45.-46.)

Učeći suru El-Hidžr, vjernička srca osjećaju da je čitav svemir u ruci Svemoćnog i Sveznajućeg Čuvara, Allaha, dž.š. Tvoja vjera, Kur'an, opskrba, nebesa, Zemlja, sve to čuva Gospodar svjetova.

Stoga, budimo ponosni sa našom vjerom islamom i sa Kur'anom i stalno ga učimo da bi nas Allah čuvao. Primjenjujmo njegove propise i upute u praksi kako bi osjetili Božansku zaštitu i čuvanje te ustrajmo u ibadetu i obožavanju Allaha, subhanehu ve te'ala, bez obzira na prepreke, ismijavanja i nevolje dunjalučke, u skladu sa ajetima iz ove sure: ”Mi dobro znamo da ti je teško u duši zbog onoga što oni govore, zato veličaj Gospodara svoga i hvali Ga, i molitvu obavljaj i sve dok si živ, Gospodaru svome se klanjaj!” (El-Hidžr, 97.-99.)

 

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.