Studenti predstavili model jedinstva Fataha i Hamasa

0
6

Zapadna obala, Palestinci

Palestina – Nada da će se jedinstvo sa terena odraziti i na političko rukovodstvo svih palestinskih frakcija.

RAMALLAH – Piše: Awad Rajub

U svjetlu konstantnih sukoba sa izraelskim okupatorima na Zapadnoj obali i Gazi, Palestinci ne vide drugo rješenje osim da se ujedine kako bi se suprotstavili zajedničkom neprijatelju koji ne pravi razliku među Palestincima na osnovu stranačke pripadnosti. Međutim, jedinstvo naroda na terenu ne reflektira se na aktuelno stanje na političkom nivou.

Tokom posljednjih sukoba na vojnom punktu Beit El, sjeverno od Ramallaha, aktivisti studentskih organizacija pokreta Hamas i Fatah, sa palestinskog Univerziteta Birzeit, predstavili su model jedinstva i na taj način pretekli svoje političke predstavnike, te se približili osjećajima palestinskog naroda.

ad

Sa različitim političkim predznacima  – svako na osnovu svoje stranačke pripadnosti – studenti su i ranije, i to u više navrata, djelovali jedinstveno prilikom zajedničkih manifestacija. Međutim, priznaju kako je to imalo potpuno neznatan utjecaj na političkom nivou, iako se dešavaju očigledne promjene među studentima na palestinskim univerzitetima.

Zajedničko suprotstavljanje

Studentski aktivista islamskog bloka na Univerzitetu Birzeit, Ibrahim Jack, kaže da protekli period svjedoči jedinstvu među studentskim blokovima na samom Univerzitetu, što se reflektiralo i na terenu prilikom sukoba sa okupatorima izvan kampusa.

Dodaje da su sukobi sa okupatorima u velikoj mjeri ujedinili omladinu Islamskog bloka sa omladinom pokreta Fatah kako bi se zajedničkim snagama suprotstavili kontinuiranim izraelskim zločinima, gdje se posebno ističe napad na džamiju Al-Aksa. Spomenuo je i njihove prethodne zajedničke aktivnosti, uključujući i proteste u znak solidarnosti sa palestinskim zatvorenicima i džamijom Al-Aksa.

Jack je tokom razgovora za Al Jazeeru pozvao studente sa ostalih palestinskih univerziteta na nacionalno jedinstvo, te je izrazio nadu da će se jedinstvo sa terena odraziti i na političko rukovodstvo svih palestinskih frakcija.

Nasuprot očiglednom utjecaju ovih dešavanja na studente unutar univerzitetskog kampusa, studentski aktivista priznaje da studentske organizacije nemaju utjecaja na politička kretanja.

Podsjeća na to da se politička hapšenja aktivista jednog ili drugog bloka i danas kontinuirano provode na Zapadnoj obali.

Sa svoje strane, koordinator studentske mladeži, Alaa al-Barakah, skrenuo je pažnju na otvorenost među studentskim krugovima po kojoj je karakterističan Univerzitet Birzait.

U razgovoru za Al Jazeeru Al-Barakah kaže da jedinstvo studenata unutar kampusa ne zahtijeva proces pomirenja, kao što je to slučaj na političkom nivou. Također je naglasio da postoje i neka neslaganja oko pojedinih pitanja, što opisuje kao pozitivnu stvar, budući da postoji dogovor o osnovnim načelima a to je odbacivanje okupacije i izraelske politike.

Al-Barakah smatra da studenti danas svojim zajedničkim nastupom u suprotstavljanju izraelskoj okupaciji daju lekciju o jedinstvu, te se nadaju da će se to odraziti i na političko rukovodstvo.

Plodonosan pritisak

Što se tiče očiglednog neslaganja, gdje se na jednoj strani može uočiti podijeljenost na političkom nivou i s druge strane jedinstvo među narodnim masama, profesor političkih nauka na Univerzitetu Birzait Ahmad Azm smatra da su „političke odluke o narednim koracima i dalje nejasne, posebno u Ramallahu.“

Azm naglašava da sve dok rukovodstvo ne odredi svoje opcije biti će veoma teško govoriti o bilo kakvoj stvarnoj i snažnoj koordinaciji na terenu među frakcijskim kadrovima.

U svom razgovoru za Al Jazeeru, Azm ističe da, uprkos pojedinim formama koordinacije, rukovodstvo na terenu „još uvijek nije dovoljno zrelo za upravljanje narodnim pokretom.“ No, i pored toga, smatra da bi svakodnevna dešavanja mogla izazvati pritisak koji će dovesti do koordinacije, ali ne na rukovodećem nivou, nego na nižoj razini.

U kontekstu ovakvog isključivanja mogućnosti za ostvarivanje jedinstva na političkom i praktičnom nivou, Azm kaže da narod, koji je podijeljen između dvije rivalske frakcije Fath i Hamas, jedinstveno nastupa i reagira, posebno po pitanju doseljeničkih napada u kojima se ne pravi razlika među pristalicama Hamasa i pristalicama Fataha.

Politički analitičar smatra da, u osnovi, problem nedostatka zbližavanja među rivalskim grupama počiva u nejasnoj viziji onoga što se treba činiti u narednoj fazi. Pojasnio je da strane izvana igraju marginalnu ulogu, ukoliko postoji odluka o postizanju jedinstva i koordinacije na terenu „posebno što je jedan od razloga trenutnog ustanaka zanemarivanje palestinskog pitanja od međunarodnih strana.“

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.