Stavovi savremene medicine o postu

0
168

Piše: Mr sci med dr. Adem Zalihić

Danas sve više naučnici na post gledaju kao na prirodni fenomen bez kojeg skoro pa da nema zdravog i  ispravnog načina života. Još uvijek postoji otpor kod pojedinih naučnika iz prostog razloga sto je danas zapadna civilizacija predvodnik nauke pa i medicine a zapadnjaci su mahom ateisti i nemogu da uvide spoj izmedju vjere i vjerskih propisa sa jedne strane i moderne nauke, zasnovane na dokazima   sa druge strane. Ali tendencije su da se ta distanca polako smanjuje.

Postom, koji bi trebao prerasti u način življenja savremenog čovjeka, po mišljenju stručnjaka možemo mnogo učiniti za naše zdravlje, psiho-fizičku kondiciju i ljepotu. Opisuju ga kao „operaciju bez noža“.

U uslovima savremenog načina života, u kojem smo svakodnevno pod raznim psihičkim opterećenjima te se neredovno hranimo, a sama hrana je bogata raznim otrovima, pesticidima,  bojama, aditivima, konzervansima, emulgatorima itd,  čišćenje od otrovnih tvari nagomilanih u našem organizmu suzdržavanjem od hrane postaje zanimljivije nego ikad. Periodičnim suzdržavanjem od  hrane možemo pročistiti i regenerisati kako sistem za probavu, tako i cjelokupni organizam te ga tako osvježiti, obnoviti i pomladiti.

Uspostavljanje složenih  fizioloških procesa u tijelu za  vrijeme bolesti, poznatih kao gubitak apetita je ustvari automatsko uspostavljanje posta od strane našeg organizma. Naši stari bi kazali:“ ako jedeš kada si bolestan onda hraniš svoju bolest“.

I zaista danas je medicina na stanovištu da ako se čovjek razboli, naročito ako su u pitanju probavni organi da ograniči ili potpuno prekine unos hrane. To je prirodna metoda koja omogućuje tijelu da ponovo uspostavi ravnotežu koja je narušena  bolešću.

Takođe ta duhovna atmosfera koja je prisutna za vrijeme posta ublažava odnosno amortizuje stresne situacije, pogotovo kada je u pitanju psiho-socijalni stres.

Hronični  umor, glavobolja, nadutost, loša probava,  razdražljivost, može značiti  da vaše tijelo pati, da je puno toksina i da treba odmor. Sve češće se savjetuje najjeftinije, potpuno prirodno rješenje – post.

Alternativna medicina

Terapiju gladovanjem tridesetih godina prošlog vijeka afirmirao je dr. Otto Buchinger i pod imenom »totalna terapija« provodi se na mnogim alternativnim klinikama u svijetu iako službeno nije priznata. Zanimljivo je da se za vrijeme terapije ne preporučuje smanjivanje tjelesnih aktivnosti i apstinencija od hrane u većini slučajeva omogućava nastavak svakodnevnih aktivnosti. Uz sve to,  koristan je svjež zrak, tjelesna aktivnost, kupke, tuširanja, saune, oblozi,  glina.

Danas u svijetu (SAD-u, Rusiji, Engleskoj, Njemačkoj…) postoje klinike koje preporučuju post, zavisno od vrste i težine oboljenja. Post kao terapija traje tri do šest nedjelja.

Cilj je takve terapije detoksikacija, odnosno čišćenje organizma od štetnih uticaja svakodnevne prehrane koja sadrži previše proteina, masti, alkohola, nikotina, kofeina i rafiniranih namirnica.

Pored toga, u Americi danas postoji medicinska udruženje koja obučava ljekare koji  se žele specijalizirati na području “terapeutskog posta”.

Koji su efekti posta?

Ako posmatramo post sa medicinskog aspekta uočavamo dvije njegove dimenzije:

– tjelesnu ili somatsku i

– mentalnu ili psihičku

Takođe efekti posta mogu se posmatrati kao preventivno ali i kao terapeutsko sredstvo.

Somatska sfera

U pozitivne učinke posta po naše tijelo u fizičkom smislu navode se:

Prirodna detoksikacija,  kojom se svi organi i sve stanice, čiste od štetnih tvari i obnavljaju.

      Uspješno liječenje bolesti metabolizma, čiji je izvor u lošoj prehrani, a prije svih metaboličkog sindroma koji predstavlja povećanu koncentraciju masnoća i šećera u krvi, povišen krvni pritisak i gojaznost centralnog, tj abdominalnog  tipa. Ova četiri faktora imaju tendenciju da se pojavljuju zajedno, a na  sva četiri djeluje post. Nedvojbeno je dokazano da prehrana ima golem uticaj na krvni pritisak, nivo holesterola i šećera u krvi, te razumljivo na našu kilažu.

      Prevencija gojaznosti

Detoksikacija i smanjenje tjelesne težine je još jedna dobit koju ostvarujemo putem posta. Gojaznost je u sadašnjim relevantnim medicinskim knjigama osuđena kao riziko faktor (faktor koji pospješuje nastanak) mnogih opasnih i smrtonosnih oboljenja, a prije svega srca  (angina pectoris i infarkt miokarda) i krvnožilnog sistema, (ateroskleroza, povišen krvni pritisak), ali i organa za disanje, varenje, izlučivanje mokraće, endokrinih žlijezda (žlijezda sa unutrašnjm lučenjem- dijabetes melitus), osteomuskularnog sistema, i svakako nepobitan je uticaj gojaznosti na mentalno zdravlje gojaznih ljudi jer su to uglavnom osobe koje su nezadovoljne sopstvenim izgledom.

Naime, gojaznost u SAD- u  je državni problem, a uzrokovan je svakako nepravilnom ishranom. Više od 72 miliona odraslih Amerikanaca, odnosno 26,7 % je gojazno.  Pretilost je postala “glavnom prijetnjom javnom zdravlju”   u Sjedinjenim Državama,  a stanje se svake godine pogoršava,  navodi se u izvještaju  američkog Centra za kontrolu i  sprečavanje bolesti (CDC).

Unos hrane u organizam mora obezbijediti metaboličke potrebe organizma, ali ne i prekomjerne da uzrokuje gojaznost.

Gojaznost je bez sumnje uzrokovana  prekomjernim unosom energije u odnosu na njenu potrošnju. U liječenju gojaznosti dizajnirane su različite vrste dijeta, ali kod svih autora neizostavno je prisutno, u većem ili manjem stepenu ustezanje od hrane.

Sa fiziološkog aspekta post nastupa sa početkom korištenja masti kao izvora energije, a to je otprilike 8-10 sati nakon prekida unosa hrane, tj. nakon jela. Na početku gladovanja, kao i kod produžene tjelesne aktivnosti, tijelo prvo troši zalihe glikogena – osnovnog tjelesnog ugljikohidrata koji se nalazi u jetri i mišićima. U nedostatku hrane koja bi poticala stvaranje zaliha glikogena, proteina i masti, tijelo počinje razgrađivati vlastito tkivo. No, organizam to čini tako da prvo razgrađuje nepotrebne masne naslage.

Svakako ćemo se složiti da odrasla osoba, koja je po islamu dužna postiti, svake godine prođe neku vrstu dijete i time prevenira  ili liječi gojaznost.

Takođe, smanjenjem količine masnog tkiva smanjujemo površinu gdje se skladište otrovne lipofilne materije kojih je u ishrani savremenog čovjeka jako puno (lijekovi, pesticidi, prerađena hrana, boje, konzervansi itd) koji su nerijetko uzrok pojavi malignih i drugih oboljenja.

I na kraju valja reći da višak masnog tkiva je apsolutno  nepotrebni nam dio tijela koji bezrazložno dodatno zamara naše srce, a  bogato je vasularizovano.

Post snižava krvni pritisak

Osnova za visok pitisak je povećan unos soli i masti, te povećana napetost krvnih žila, a post djeluje na oba ova faktora. Dijeta je pored medikamentozne terapije osnova u liječenju visokog krvnog prtiska, a kazali smo da je post svojevrsna dijeta.

 Masnoće i Arteroskleroza

Post smanjuje nivo masnoća u krvi, holesterola i triglicerida koji su osnova  pojave ateroskleroze, oboljenja krvnih sudova koje je preduslov nastanka infarkta kako srčanog tako i  moždanog, odnosno začepljenje arterija zbog  nakupljanja masnih  naslaga na njihovom unutrašnjem zidu. Kinički se može manifestovati kao:

– KAB  – koronarna arterijska bolest (Angina pektoris, Srčani infarkt)

–  CVB –  cerebrovasularna bolest (TIA, Moždani udar)

–  Periferna arterijska bolest (klaudikacije, gangrena)

Vodeći uzrok smrti u svijetu i kod nas su upravo te kardiovaskularne bolesti.

Vrlo intereantno, ali i  istinito: Stanovništvo se najviše boji raka, a umire  ustvari najviše od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: saff.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.