Šta stoji između nas i primanja naše dove

0
72
Da li ste ikada zamolili Allaha Dž.š. za nešto, te uzaludno čekali na željeni odgovor?  …

Kada naše molitve ne budu odmah uslišene ili ne budu u onom obliku u kojem mi želimo, lahko padamo u očaj i počnemo se pitati da li radimo nešto pogrešno.

Ponekad neki faktori mogu stajati između nas i odgovora na naše dove.

Ovo su neki od njih:

Slabost vjere

Želimo nešto od Allaha (swt), ali ne ispunjavamo svoje obaveze kao muslimani. Da li se molimo samo kada nas zadesi neka nesreća ili samo onda kada želimo nešto dobro za sebe? Stanje naše vjere je važno za naše dove. Naših pet dnevnih namaza i drugi stubovi islama treba da budu dio našeg svakodnevnog života. To ne znači da Allah (swt) odgovara samo na molitve ‘savršenih’ muslimana; Međutim, nastojanje da ispunimo svoje obaveze kao muslimana je važan faktor koji utječe na našu komunikaciju sa Uzvišenim.

ad

Grijeh

Jedna od stvari koje stoje između nas i odgovora na naše dove je i grijeh. Muslimani nisu savršeni i su skloni su pasti u pogreške u različitim fazama života. Ipak, treba znati da grijesi utiču na naše dove koje upućujemo Allahu (swt). Rađenje stvari koje su zabranjene, bez pokajanja i čvrste odluke da im ne nećemo vraćati, može spriječavati da naše dove budu uslišene. Da bi se ovo ispravilo i da bismo zaradili zadovoljstvo kod Allaha (swt), musliman treba da se iskreno pokaje i čini svoje što može kako bi bio što dalje od grijeha.

Konzumiranje harama

Ovo također utiče na primanje naših dova. Osoba može dobijati svoj izvor prihoda od nečega što nije dozvoljeno u islamu i može da traži od Allaha Dž.š. da potpomogne taj njegov posao. Na takvu dovu se ne može odgovoriti, jer smo upozoreni da se držimo podalje od svih stvari koje su zabranjene za muslimane. Kako onda da očekujemo od naše dove da bude prihvaćena, a radimo takve stvari?
Najbolja stvar za muslimana je da se uključi u samo one stvari, bilo to izvor prihoda, hrane ili nečega trećeg, koje djeluju ili su stečene na halal način.

Ovdje je potrebno napomenuti da ako imamo halal zaradu da to nije dovoljno, jer ako kupujemo i hranimo se artiklima koji u sebi imaju haram sastojaka mi positovjećujemo se sa čovjekom iz hadisa kojeg je Poslanik, a.s., opisao da mu je i hrana, i odjeća i imetak haram. Zato posebno obratite pažnju da li kupujete proizvode sa halal certifikatom!

Nestrpljivost

Moguće je i da naša nestrpljivost predstavlja prepreku za uslišavanje naših dova. Može biti da Allah Dž.š. zna da trenutno nije najbolje vrijeme da dobijemo ono što smo tražili. Kada postanemo nestrpljivi, skloni smo da izgubimo revnost i prestanemo se molili za ono šta želimo. Njegujte strpljivost. Samo treba da se nastavite moliti. Allah Dž.š. će vidjeti vašu iskrenu želju i odgovoriti na vaše dove.

Izvor: iiph.com
Za Akos.ba uredio: jasmin Mujakić

(Akos.ba)

 Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.