Šta se deševalo jučer na masovnim demonstracijama Egipćana protiv Sisijeve tiranije

0
78

Jučer je Egipat svjedočio povratak masovnih narodnih demoinstracija na ulice širom zemlje. Ovaj put narod traži odlazak sa vlasti Trumpovog omiljenog diktatora.

Uprkos jakim sigurnosnim mjerama demonstranti su uspjeli „osvojiti“ nekoliko najvažnijih egipatskih trgova, među kojima i čuveni Trg Tahrir, simbol januarske revolucije, na kojem je godinama zabranjeno masovono okupljanje i protestiranje.

U sljedećih deset tačaka je pregled najvažnijih dešavanja sa jučerašnjih demonstracija:

  • Masovne narodne demonstracije protiv Sisijeve diktature održane su u niz egipatskih pokrajina, uključujući Kairo, Džizu, Aleksandriju, Sues, Garbiju, Dakhiliju, Kal'jubiju, Beni Svejf, Šerkiju, Dimjat. Najveće demonstracije održane su u Kairu, Aleksandriji i Suesu.
  • Demonstranti su se uspjeli domoći niza istaknutih egipatskih trgova, uključujući Trg Tahrir na kojem Sisijeve vlasti godinama zabranjuju svako masovno okupljanje, jer je simbol revolucije 25. jaunara i podsjetnik Egipćanima, naročito omladini, na snagu naroda kada se oslobodi straha od diktature.
  • Najistaknutija parola na demonstracijama bila je „Irhal ja Sisi“ (Sisi, odlazi!). Pored ove demonstranti su uzviklivali i druge parole kroz koje je Sisi okarakteriziran kao izdajnik i pozivan da odstupi sa vlasti.
  • Sigurnosne snage na različitim mjestima su se različito odnosile prema demonstrantima, ali se može reći da u većini slučajeva nisu bili „divljački“. Egipatske snage sigurnosti bacale suzavac na demonstrante okupljene na Trgu Tahrir u Kairu, te da su policijske snage blokirale ulice koje vode na trg, kao i da su naredili zatvaranje ugostiteljskih objekata u tom poručju. Drugi izvori navode da su sigurnosne snage provodile masovna hapšenja na trgu. Uprkos hapšenjima i intervenciji sigurnosnih snaga s ciljem razbija demonstracijama na nekim tačkama, svjedoci navode da su oficiri i pripadnici sigurnosnih snaga nastojali da uvjere demonstrante da im ne prijeti opasnost od njih, ponegdje su čak ohrabrivali proteste. Iz ovoga se, kako ističu neki analitičari, može zaključiti da unutar struktura Sisijevog režima postoje nesuglasice i unutrašnji sukob.
  • Egipatski umjetnik Muhammed Ali, koji je pozvao na demonstracije, kazao je kako su one ostvarile prvi cilj, a to je razbnijanje barijere straha usljed višegodišnjeg ugnjetavanja. On je obećao nastavka demonstracija i poduzimanej drugih koraka, te je pozvao ministra odbrane da uhapsi Sisija kako bi se izbjeglo krvoproliće.
  • Interakcija korisnika društvenih mreža bila je izuzetno velika, naročito na twitteru, gdje je već u prvom satu demonstracija objavljeno preko 700.000 statusa pod haštagom „mejdan tahrir“, koji je jučer bio najkorištenijih haštag na svijetu.
  • Još uvjek nema službene reakcije režima u vezi demonstracija.
  • Egipatski mediji o demonstracijama govore vrlo oprezno ili ih potpuno ignoriraju. Čini se4 d asu režimske televizije naučile lekciju iz demonstracija protiv Mubaraka, pa sada ne snimaju Nil, nego su sačekali da da sigurnosne snage rastjeraju demonstrante sa Tahrira, pa su onda snimili kako je trg prazan i nema demonstracija. Neki televizijski kanali su napravili emisiju u kojoj poznati umjetnici, pjevači itd., izražavaju lojalnost Sisiju.
  • Na jučerašnjim demonstracijama nije bilo istaknutih vođa revolucije 25. januar. Oni su većinom ili u zatvoru ili izvan Egipta ili pod budnom pratnjom sigurnosnog aparata režima. Na jučerašnje demonstracije izašli su većinom mladi Egipćani i Egipćanke.
  • Analitičari se slažu da su jučerašnje demonstracije, iako nisu dostigle masovnost općenarodne revolucije, postigle važan cilj, a to je slamanje barijere straha od Sisijevog režima i zid šutnje koji je režim izgradi proteklih godina brutalnošću i rigoroznim mjerama protiv svakog opozicionog stava.


Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.