Šta sam naučio u četiri godine bračnog života?

0
378

So The Brother Wants to Talk Marriage? 10 Questions You Need to Ask – Al  Shams Abayas

Autor: Aiman Azlan; Preveo: Nedim Botić

Ove godine obilježavam četvrtu godina braka sa ženom koju volim.

Kako vrijeme prolazi, sve više stvari isplivava na površinu i postaju jasnije. To su stvari o kojima nisam razmišljao tokom mojih ‘samačkih’ godina. Iako pokušavate što možete bolje da se pripremite za brak, postoje dijelovi braka za koje se ne možete pripremiti.

Bježanje od problema nije rješenje. Brak je posvećenost koja počinje kada kažete: “Pristajem”. Morate se suočiti sa onim što vam dolazi sa povjerenjem i zrelošću. Tako se prilagodite i nastavite dalje. Tako rastete kao osoba.

Među stvarima koje su se pojavile i postale mi jasnije jeste koliko je u braku važno upravljanje vremenom. Upravljanje vremenom je jedna od stvari o kojoj čujete kada ste na univerzitetu i znate da je važno. Ali tada vrijeme nije važno na velik način, već samo na način koji će vam pomoći da dobijete dobre ocjene.

Bar sam tako i ja gledao na upravljanje vremenom. Nije to baš dobar pogled, znam. Pogriješio sam što sam se previše fokusirao na tinejdžerski dio života i nisam obratio pažnju na ono šta je još važnije.

Upravljanje vremenom je od suštinske važnosti ne samo za učenike i studente, već i u svakodnevnom životu. Ako razmislimo o tome kako ono utječe na vas u svakodnevici, to će vam dati bolje razumijevanje važnosti vremena i njegovog pravilnog upravljanja.

Kako postajemo stariji i dobijamo više odgovornosti u životu, vidjet ćemo koliko je zaista važno upravljanje vremenom, ali ćemo i shvatiti koliko smo naivno razmišljali o tome samo kao o sredstvu za školske uspjehe.

Jednom kada stupite u brak, vidjet ćete da će se odgovornosti nagomilavati, jedna po jedna. Neke od njih bi mogle odjednom ući u vaš život. U početku, to može izgledati kao preveliko opterećenje. Ali dajte sebi šansu i prilagodite se novom načinu života.

Što se tiče mene, svoje vrijeme sam podijelio u 6 dijelova:

  1. Vrijeme za sebe – između vas i vašeg Gospodara.
  2. Romantično vrijeme – između vas i vaše druge polovine.
  3. Vrijeme za decu – između vas i vaših nasljednika.
  4. Roditeljsko vrijeme – između vas i osoba koje su vas podigle.
  5. Porodično vrijeme – između vas i vaše socijalne podrške.
  6. Vrijeme za zajednicu – između vas i vaših građanskih dužnosti.

Nijedan od ovih šest dijelova se ne smije zanemariti; svaki je bitan. Izazov je pronaći ravnotežu među njima. Ravnoteža ne znači uvijek i jednak dio vremena, jer iako je svaki dio bitan, ali nisu jednaki.

Ključ je prioritet. Morate naučiti koji dio vašeg vremena je važan, i u kojem kontekstu. Naprimjer, ne možete utvrditi da je romantično vrijeme uvijek važnije od onoga izdvojenog za zajednicu. To je možda istina u određenim okolnostima, ali u drugačijem okružju, vrijeme za zajednicu je važnije od romantičnog.

Ovo vam je slično žongliranju lopticama, jer ne možete ostati na jednom mjestu dok to radite. Kada to okolnosti zahtijevaju, kretat ćete se uokolo kako stvari kojima žonglirate ne bi pale svuda okolo. Da bi se ovo naučilo potrebno je vrijeme, trud i strpljenje.

Onaj ko piše ovaj tekst, i sam još uči ove stvari. Ali glavna poruka koju želim prenijeti je da razumijete ove stvari i da počnete.

Odlično mjesto za početak je da se oslobodite starog načina života.

Ne možete biti u braku i imati istovremeno način razmišljanja ‘samca’. Naučite da pustite svoj ‘stari’ život. Vi više ne živite tamo. Prešli ste (nadamo se) u bolju fazu života. Da, bilo je slatkih vremena u ‘samačkom’ životu. Nedostajat će vam. Ali život se kreće naprijed, a ne nazad.

A tako biste i vi trebali…

Izvor: akos.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.