Šta je to sreća?

0
24

Za neke sreća je jednaka uspjehu i dostignuću. Zadovoljstvo koje osjećate nakon što završite težak zadatak ili kada ste postigli cilj nakon više pokušaja. Drugi će sreću izjednačiti sa ljubavlju, osjećajima brige i privrženosti. Ipak, neki smatraju da je sreća izbjeći tešku situaciju. Sve su ovo okolnosti radosti, i trebaju biti. Međutim, postoji još jedna vrste sreće za kojom svako od nas žudi- sreća koja dolazi sa konačnosti, vrhovnim zadovoljstvom.

Sve vrste sreće i potrage ka njoj su ustvari lov za nečim dubljim; kada kažemo da želimo biti sretni mi zapravo mislimo da želimo biti zadovoljni. Zadovoljni sa onim ko smo, kako izgledamo, sa načinom našeg govora, našim prijateljima i našim ugledom.

Često u pokušaju da postignemo ove stvari mi trčimo za stvarima koje ubrzo izgube svoju vrijednost ili uradimo nešto zbog čega se kasnije kajemo. Kada naši ciljevi i želje dođu u sukob sa onim što nam život donosi postajemo depresivni, osjećamo kao da je sreća za kojom žudimo samo iluzija, da se sve što radimo u svakom slučaju završi pogrešno. Kada sve izgleda kao da će se zakomplikovali i da je sve uvijek protiv nas, odustajanje izgleda kao najlakši način. Kada očekivanja izgledaju prevelika, mi često odlučujemo da dignemo ruke od svega. To je razlog zbog čega se počinje sa drogom- kako bi se uspavala bol pretrpljena bol, bez obzira da li je to bol koju smo sami sebi nanijeli ili bol koju su nam nanijeli drugi. Samosažaljenje je najzaraznija droga, zaraznija od marihuane ili kokaina. Samosažaljenje nastaje kada vjerujemo da naši problemi postoje jer imamo neki urođeni problem, da nismo dovoljno dobri ili da nešto nije u redu sa tim ko smo mi zapravo.  Lahko je vjerovati da ste predodređeni na neuspjeh. To je definitivno lakše nego preuzeti odgovornosti i stotinu puta je lakše nego da budete instrument promjene.

Ali, istina je da Allah ne stvara neuspjehe. Ista ruka je stvorila ovaj savršeni univerzum gdje je sve povezano naučnim zakonima, gdje ništa nije slučajno, gdje sve ima svrhu. Možda ste ljuti na Allaha, s.v.t., jer vjerujete da vam je On propisao težak život i da je On uzrok vaših patnji. Puno puta bolne stvari koje nam se dešavaju ne izgledaju da je to zbog vlastitih greški (ili tako vjerujemo), tako da prva osoba koju krivimo jeste On.

ad

Svako od nas ima bolne trenutke u svom životu. Smrti, zlostavljanje, siromaštvo, depresije su samo neke od njih. I teško je. Teško je nekada nadati se, i onda se borimo da bismo ostali pozitivni. Nekada, možda većinu vremena, osjećamo da smo napušteni, sami, zanemareni. Osjećamo kao da nikome nije stalo niti će ikada biti. To nas toliko iscrpljuje da postajemo ljuti i puni mržnje, ali se bol ne završava, ona uvijek prijeti da nas okupira. Crna rupa će uvijek postojati osim ukoliko ne pronađemo način da se iz nje izvučemo. Ali to nikada ne možemo sami uraditi.

Ne znam kako gledate na predodređenost, ali za mene, ona znači da se određene stvari dešavaju u određenom periodu života, bez obzira da li su teške ili radosne. Svi događaji  su posebno pripremljeni za nas iz tri razloga, od kojih je svaki usmjeren u našu korist.
Prvo, oni su manifestacija istine da je život iskušenje. Tokom iskušenja morate se suočiti sa problemima i preprekama koje morate prevladati, i što je veća nagrada to je teže iskušenje. Iskušenja odvajaju jake od slabih, i omogućavaju da pokažete od čega ste sazdani. Način na koji reagujemo na iskušenja koja je On poslao u naš život, Allah, s.v.t,, nas ubraja u uspješne ili neuspješne (kao Učitelj, tiho). Zapamtite, Allah je Onaj koji je napravio prepreke; ali vaš je izbor hoćete li sjediti i plakati i samožaljevati se, ili ćete ustati i iskoristiti situaciju. Najmilostiviji, Allah, s.v.t., vam je podario iskušenje jer On zna da imate sposobnost da ga savladate. Hoćete li iskoristiti vlastite sposobnosti ili ćete im dozvoliti da propadaju unutar vas? Hoćete li iznevjeriti Allaha i sebe?

Drugo, loše stvari nam se dešavaju da bi nas sačuvale od gorih stvari. Naprimjer, čovjek planira da posjeti svoju majku, koja živi daleko, za bajram. Kupio je avionsku kartu, stavio je u džep pantalona i otišao da spava. Sljedećeg jutra se probudio, obukao pantalone i odvezao se na aerodrom. Kada je stigao, vrlo uzbuđen, pokušava pronaći kartu međutim uviđa da je džep prazan. Ispostavilo se da je obukao pogrešne pantalone. Vraća se kući nakon što je propustio let.  Sada on može sjesti i početi sa svaljivanjem krivice na sebe ili da krivi Boga za ovu nesreću. On razmišlja kako je Bog nepravedan. Želio je da pomogne svojoj majci, zar to nije dobro djelo? Sljedećeg jutra shvata da se avion srušio na pola puta do svog odredišta.

Često to nije očigledno ali princip je isti. Samo zato što ne shvatamo to ne znači da to nema smisla. Allah, s.v.t., sve vidi iz Svog sveznanja dok mi vidimo samo stvari koje su pred nama. Pokušajte razmisliti o stvarima koje vam se dešavaju i neka vam postane navika da imate nade. To što ćete biti pozitivni neće promijeniti ono što se dešava, ali će vas učiniti jačom i sretnijom osobom. Nemojte zaboraviti da budete strpljivi, također, jer se često stvari postaju jasnije tek na kraju priče.

Treći razlog dešavanja loših stvari jeste što su produžetak prvog razloga, ali i mog omiljenog, onog koji mi daje najviše nade. Allah, s.v.t., nas postavlja u teške situacije da bismo Mu se vratili, mi lutamo Zemljom, pokušavajući da zaglavimo u džehennemsku vatru na osnovu svojih djela i otvorenog neposluha, a onda se On sažali na nas. Pitate se kako se to sažaljenje manifestuje?

U ljudskoj prirodi je da se okrećemo višoj sili kada smo uznemireni, zbog toga je i izreka- Nema ateiste u lisičjoj jazbini (Pomoži Bože, reče ateista). Mi ignorišemo Boga u našim svakodnevnim životima, tvrdoglavo tvrdimo da sve što imamo je rezultat naše vlastite inteligencije. Ali onda krivimo za sve nesreće Allaha, s.v.t., što je prilično nepravedno. Najmirniji način života se postiže u pokornosti Allahu, a to nije izjava zasnovana na slijepom vjerovanju. Proizvođač zna najbolje kako radi njegov proizvod. Mi ljudi, genijalna stvorenja sa sistemom ispod naše kože koji se ne može uporediti ni sa jednom tehnologijom- također imamo svog proizvođača, koji nam je poslao instruktora, Poslanika, s.a.v.s., sa uputom za upotrebu, Kur’anom. Kur’an nije samo uputa za upotrebu već pismo od Allaha koje nam je poslato sa rješenjem svakog problema, lijekom za svaku bolest, svjetlom za svaku tamu. Kroz poteškoće nas Allaha poziva da se vratimo onome što će nam najviše koristiti.

Istinska sreća dolazi od svjetla- duhovnog svjetla koje prožima naše duše i obasjava nam put kroz šumu nesigurnosti i sumnje u sebe. Ako na sreću gledate kao ništa drugo do oslobađanje hormona u krvotok, vidite ljude kao strojeve koji igraju uloge u predstavi bez svrhe, onda će za vas sreća biti nedostižna. Ali oni koji su spremni da imaju nade i da ne odustaju zbog predrasuda ili lijenosti oni će sreću pronaći u Alahu, bez imalo sumnje.
Sve što trebate uraditi na početku jeste da Čitate.

Rubab Shahid

Izvor: islambosna.baIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.