Šta je opozicija ostvarila u bici za Halep?

3
12

Halep, Sirija, Opozicija, Bashar al-Assad, Nuran al-Naib

Šam – Oružana opozicija treći dan zaredom nastavlja bitku kojom se želi prekinuti opsada istočnih naselja u Halepu.

Piše: Nuran al-Naib

Jaish al-Fatah i druge frakcije sirijske oružane opozicije pokrenule su bitku kojom se želi prekinuti opsada istočnih naselja u Halepu (na sjeveru Sirije). Ove frakcije su u nekoliko sati uspjele preuzeti kontrolu nad više od desetak uporišta vladinih snaga.

Oružana opozicija treći dan zaredom nastavlja bitku kojom se želi prekinuti opsada istočnih naselja u Halepu (sjever Sirije). Do sada su uspjeli ostvariti primjetan napredak kroz preuzimanje kontrole nad brežuljkom Tal al-Mahrouqat i čitavim selom Al-Musharafa i školom Al-Hekma na jugu grada nakon direktnih borbi sa snagama režima. Također su likvidirali i veliki broj pripadnika režimskih snaga i milicija koje se bore na njihovoj strani.

ad

Jaish al-Fatah (armija oslobođenja) i druge opozicione frakcije došle su do samog ulaza u fabriku cementa i artiljerijskih položaja vladinih snaga u četvrti Ramouseh, koje dijele područja pod kontrolom oružane opozicije unutar grada Halepa i opozicionih snaga raspoređenih u južnim predgrađima, prema izjavi predstavnika za medije fronta Fatah al-Sham (oslobođenje Levanta) Abu Anasa al-Shamija.

Al-Shami je objasnio da ono što je do sada realizirano predstavlja prvu fazu bitke za razbijanje obruča oko Halepa, koja se manifestira preuzimanjem kontrole nad nekoliko uzvišenja koja dominiraju u tom području, zatim približavanje zidovima Artiljerijskog fakulteta u Ramousehu (jugu Halepa), tj. da se bitka danas vodi na jugozapadnoj strani grada.

Ukazao je na nekoliko značajnih elementa koje smatra uzrokom ovog vojnog napredovanja, a to je napad na više frontova istovremeno, što je režim i njegove saveznike dovelo u takvu poziciju da nisu u stanju poslati pojačanja na sve frontove.

Prema Al-Shamiju, područja na kojima se vode bitke su geografski i politički različita što nalaže promjenu u njihovim vojnim planovima. Skrenuo je pažnju da se bitka za Halep korjenito razlikuje od bitke za Idlib u smislu utvrđenih vojnih planova, pored smrtonosnog oružja koje predstavljaju osobe koje se infiltriraju i vrše samoubilačke napade, a oni su ti koji najviše mijenjaju odnos snaga na terenu.

Razlike u geografskoj politici

U ovom kontekstu, vojni ekspert brigadni general Ahmed Rahal kazao je kako svaka bitka ima svoje specifičnosti i različitu geografsku politiku. U Idlibu nije bilo iranskih, afganistanskih i hezbollahovih milicija, ukazavši na to da režim bitku za Halep smatra najvećom bitkom zbog čega je i okupio ogromne snage, a to od snaga opozicije iziskuje mobiliziranje na više frontova.

Brigadir Rahal je dodao da se snage opozicije danas suočavaju sa artiljerijskim formacijama u Ramoushi, ogromnim vojnim kasarnama na jugu Halepa, kao i školom artiljerije. Svi ovi položaji imaju veliki vojni značaj za sirijski režim.

On je istakao da više od 15 različitih frakcije učestvuje u komandi zajedničkim operacijama kako bi ova bitka uspjela i koja se smatra fazom konsenzusa svih frakcija Jaish al-Fataha, armije sačinjene od sedam frakcija. Ova armija trenutno predstavlja jedinstvenu vojnu snagu i u svoje redove uključuje sve one koji nose oružje.

Za brigadira Rahala bitka za Halep ima strateški i praktičan cilj. Snage opozicije žele pronaći alternativni put za Al-Castello, pored toga da postoje i drugi, taktički ciljevi – nakon preuzimanja kontrole nad selom Al-Musharafa opozicija je došla na samo nekoliko metara udaljenosti od četvrti Al-Sukeri.

On smatra da je opozicija završila drugu fazu bitke, ukazujući na to da se snage sirijskog režima suočavaju sa velikom konfuzijom u njihovom sistemu kontrole grada Halepa.

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.