Šta da radite da se lakše budite na sabah-namaz?

0
78

Ako odložiš, izgubiš….

Svi smo čuli za ovu izreku već mnogo puta. Pa ipak, veoma je lahko samo nastaviti pritiskati dugme za odgodu alarma sve do zore i na kraju prespavati sabah?

Zvuči li vam to poznato?

Svako ko je propustio sabah lahko može posvjedočiti da taj “ekstra” dio sna koji je dobio ne nudi ništa dobro. Možete se osjećati iscrpljeno cijeli dan, a pored toga i imati krivicu što ste propustili svoj obavezni namaz.
Dakle, kako osigurati da se probudite i na vrijeme vrijeme klanjate sabah namaz?

ad

Ovdje su neki već testirani savjeti:

1. Iskrena namjera

Prije odlaska na spavanje svake noći, odlučite da ćete se ranije probuditi sljedećeg jutra kako bi stigli klanjati sabah namaz. Zamolite Allaha Dž.š. da vam pomogne da ispunite tu svoju namjeru.

2. Pravovremeni alarm

Ako je izlazak sunca u 6:45 ujutro, a vi postavljate alarm u 06:30, vi jasno idete u opasnu zonu. Ako imate deset minuta vremena odlaganja i stisnete to dugmet za odlaganje u 6:30, spavat ćete do 06:40, što je definitivno prekasno. Podesite alarm mnogo ranije: u ovom slučaju, u 06:00 i neka pet minuta bude vrijeme za odlaganje jer čak i ako stisnete dugme, alarm će zvoniti nakon pet minuta i vi ćete se probuditi na vrijeme.

3. Mjesto gdje držite alarm/mobitel

Pametno bi bilo da nikada ne držite alarm na dohvat ruke. Stavite ga na vrh ormara ili u ladici (od kreveta), tako da morate ustati iz kreveta kako bi ga isključili.

4. Alarm aplikacije

Ako sve navedeno ne djeluje, isprobajte aplikaciju kao što je Mimicker Alarm koja zahtijeva da uradite određene zadatke prije nego što se alarm isključi (na primjer, da pokažete fotografiju crvenog objekta). Ovi zadaci bi trebali osigurati da se potpuno probudite.

5. Podsjetimo sami sebe na vrline ovog namaza

Uvije imajte na umu sljedeće dvije vrline sabah namaza. Podsjetimo se na njih kada nas šejtan pokušava odvući natrag na spavanje u zoru, kada zazvoni alarm.

Naš Poslanik je rekao: “Dva rekata sabah namaza su bolja od ovog svijeta i svega što je u njemu.” (Muslim)
“On koji obavlja namaz prije izlaska Sunca, neće ući u Džehennem.” (Muslim)

Bonus savjeti:

1. Držite se sunneta i idite rano na spavanje (po mogućnosti čim završite sa jacijom).
2. Držite se podalje od ekrana barem nekoliko sati prije odlaska u krevet – svjetlo sa ekrana neposredno prije spavanja ometa pravilan san.
3. Vodite računa vašoj večeri: ne jedite obilne obroke neposredno prije spavanja, a isto tako, izbjegavajte da rano jedete pa da vam do odlaska na spavanje, glad ne dopušta da spavate.
4. Kako bi se osigurali da se probudite na vrijeme, dogovorite se sa prijateljem koji, kao i vi, želi da ne propusti svoj sabah. Onaj koji se prvi probudi je dužan da probudi ovog drugog. Kada znate da neko zavisi od vas, vjerojatno ćete se probuditi na vrijeme.

 iiph.com

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Izvor: akos.ba

 Islam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.