Spor Turske i Iraka u borbi za Mosul

0
33

Turska, Irak – Ankara će nastojati iskoristiti svoje prisustvo u okolini Mosula kako bi spriječila PKK da prenese oružje i vojnu opremu iz Sirije u Tursku.

Piše: Rayhan al-Mawsili

Dok traju operacije za osvajanje iračkog grada Mosula, koji se nalazi pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), dolazi do eskalacije sukoba na relaciji Ankara – Bagdad u pogledu učešća turskih snaga stacioniranih u Bashiqi u ovim vojnim aktivnostima.

Irački analitičar Firas Ilyas, specijalista za pitanja Turske, smatra da postoji nekoliko razloga za zabrinutost Turske u ovom pogledu. Prije svega, kada Turska govori o demografskim promjenama, tada ne misli na promjene u čitavom Mosulu, jer veoma dobro zna da je riječ o gradu koji je naseljen pretežno sunitskom populacijom. Pod tim misli na određena područja, prvenstveno na Tal Afar i Ayadiju, ali i druga turkmenska područja na kojima dolazi do nacionalnog i sektaškog prožimanja.

ad

Ilyas za Al Jazeeru kaže da Turska ne želi da okrug Tal Afar bude tačka koja povezuje područje Mosula sa istokom Sirije gdje je uglavnom sunitska populacija, time što će spriječiti Narodnu mobilizaciju da učestvuje u oslobađanju ovog mjesta u nedostatku bilo kakve političke snage na koju bi mogla računati.

Naglašava da će Ankara nastojati iskoristiti svoje prisustvo u okolini Mosula kako bi spriječila elemente Kurdistanske radničke partije (PKK) koji se nalaze u Sinjaru i Rabiai da prenose oružje i vojnu opremu iz Sirije u Tursku preko planinskog masiva Kandil koji predstavlja vezu između Diyarbakira u Turskoj i Sinjara u Iraku.

Ankara, također, želi spriječiti pripadnike PKK-a da pruže podršku kurdskim milicijama (Jezidima) u vršenju odmazde i promjena u strukturi stanovništva na teritorijama koje se nalaze pod njihovom kontrolom, poput Sinjara.

Ilyas ne odbacuje mogućnost ulaska Turske u politički i vojni sukob sa iračkom Vladom, jer ne prihvata da se nađe pred novim sirijskim scenarijem i svime onim što bi joj time bilo nametnuto.

Razaranje društvenog tkiva

Fawaz Al-Tayeb, pisac i novinar iz Mosula, smatra da je ISIL razorio društveno tkivo pokrajine Niniva, kada je u junu 2014. godine preuzeo kontrolu nad Mosulom, centrom ove pokrajine.

ISIL je tada započeo „protjerivanje kršćana, ubijanje Jezida i porobljavanje njihovih žena, raseljavanje šiita Turkmena i Šabaka, te oduzimanje njihovih domova i imovine.“

Što se tiče perioda nakon preuzimanja kontrole nad Mosulom, Al-Tayeb kaže da stanovništvo Ninive, posebno manjine, odbijaju da se ponovo vrate pod zaštitu federalne Vlade koja ih je prvi put ostavila kao „lak zalogaj“ ISIL-u, te traže da im se pruži međunarodna zaštita za očuvanje mira. Pojedini kršćani i Šabaci, pak, traže da se ovoj oblasti dodijeli poseban administrativni status u formi regija ili da se pridruži regiji Kurdistan.

Pod kontrolom snaga ISIL-a u gradu Mosulu trenutno živi oko milion i po ljudi. Velika većina stanovnika su arapske nacionalnosti, pored kurdskih i turkemnskih manjina. Stanovnici koji su ostali u gradu su sunitski muslimani, nakon što je ISIL protjerao pripadnike drugih skupina i oduzeo njihovu imovinu.

ISIL je zabranio ulazak i izlazak iz grada, bez obzira o kojim razlozima se radilo. U gradu je prekinut obrazovni proces i vlada ozbiljna nestašica hrane, lijekova i osnovnih usluga.

Istovremeno, snage međunarodne koalicije nastavljaju vršiti napade na snage ISIL-a u Mosulu, dok se različite vojne snage pripremaju za ulazak u grad sa njegove sjeverne, južne i istočne strane.

Postoje strahovi da bi moglo doći do raseljavanja blizu milion osoba.

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.