Širite davu čak i ukoliko vam glas podrhtava

0
24

Ponekad se zapitam, zbog čega pišem? Zbog čega težim onome čemu težim? Drugi, koji su znatno bolji u pisanju od mene, pišu u izobilju. Drugi koji imaju znatno više znanja od mene šire svoje znanje. Drugi imaju znatno veću platformu za širenje informacija i mišljenja od mene.

Kakva je korist od moga glasa u moru drugih, ponekad glasnijih i gnevnijih glasova?
Podsjetili su me na divnu priču u suri Jasin gdje Allah, s.v.t., objašnjava da je On poslao dva poslanika u grad, ali stanovnici grada su ih odbacili i odbili da vjeruju. Pa je Allah, s.v.t., poslao trećeg poslanika da ih podrži, ali narod i dalje nije vjerovao….

Uzrok vaše nesreće je s vama!” – rekoše oni. “Zar zato što ste opomenuti? Ta vi ste narod koji svaku granicu zla prelazi.” I s kraja grada žurno dođe jedan čovjek i reče: “O narode moj, slijedi one koji su poslani, slijedite one koji od vas ne traže nikakvu nagradu, a na Pravom su putu! Zašto da se ne klanjam Onome koji me je stvorio, a Njemu ćete se vratiti? Zašto da prihvaćam druge bogove mimo Njega? Ako Milostivi hoće da me snađe neko zlo, njihovo posredovanje neće mi biti ni od kakve koristi i oni me neće moći spasiti, a ja bih tada bio u pravoj zabludi; ja vjerujem u Gospodara vašeg, čujte mene!” (Jasin, 20-25)

Tu je i muškarac koji dolazi žurno (ne hodajući već trčeći) kako bi podržao poslanike i njihovo učenje. Allah, s.v.t., je tom gradu poslao tri poslanika. Poslanici su sigurno imali više znanja od ovog čovjeka. Oni su sigurno imali više kapaciteta i vještina da šire Allahovu riječ od njega, na kraju krajeva, Allah je posebno odabrao njega za ovaj zadatak.
Pa ipak, ovaj čovjek je došao i koristio svoj glas kao vjernik koji pokušava da vodi ljude ka istini.
Naredni ajeti u suri pokazuju da je ovaj čovjek ubijen od nevjernika zbog onoga što je rekao, a evo kako je on nagrađen: I reći će se: “Uđi u Džennet!’ – a on će reći: “Kamo sreće da narod moj zna zašto mi je Gospodar moj oprostio i lijep mi prijem priredio!” (Jasin, 26-27)

ad

Samo zbog toga što je koristio svoj glas, Allah, s.v.t., mu je ukazao čast i uveo ga u Džennet. Njegova priča je postala važna analogija u Kur’anu. I Allah, s.v.t., je ispunio želju ovog čovjeka- sada svi oni koji čitaju ove ajete znaju da mu je oprošteno i da je počašćen Džennetom.
Govorite i pišite i prenosite istinu, čak iako je vaš glas mali i slomljen i jedva čujan, čak i ukoliko ste uplašeni, a možda posebno kada ste uplašeni. Govorite, pišite i prenosite sve dok Allah ne ojača vaš glas i omogući vam da steknete znanje i hrabrost koji su vam potrebne na ovom putu.

Glasni nijednog vjernika nije beznačajan. Nijedan trud nije premali. Ne zaboravite da je Poslanik Muhammed, s.a.v.s., tražio od nas: ‘Prenesite od mene pa makar jedan ajet. (Buharija)
Hodajte putem govora istine i hrabosti, čak iako bude teško. Širite znanje koje imate, čak iako je malo.
Onda možda jednog dana vi budete osoba koja će stajati pred Gospodarom govoreći- “Kamo sreće da narod moj zna zašto mi je Gospodar moj oprostio i lijep mi prijem priredio!

 

Napisala: Esma Hussejn

Prijevod i izvor: IslamBosna.ba

* Esma Hussejn je magistrica socijalnog rada, ponosna majka dvoipogodišnje Rukaje.

Kada je njen suprug ubijen u avgustu 2013. godina, njihovoj kćerci je bilo samo devet mjeseciIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.