Sirijska djeca se školuju u skladištu stočne hrane

0
30

Šam – U oronulom objektu, pored ostataka slame i vreća sa stočnom hranom, gotovo 200 djece pohađa nastavu.

Piše: Omar Horani

Budući da nisu uspjeli obezbijediti šator u kojem bi se odvijala nastava, prosvjetni radnici iz sirijskog kampa za raseljene osobe, nedaleko od mjesta Al-Musayfirah u istočnoj periferiji Dara'e na jugu Sirije, organizirali su nastavu za djecu ovog kampa u objektima izgrađenim za skladištenje stočne hrane, pokušavajući se izboriti s veoma teškim uvjetima u kojima se nalaze.

U oronulom objektu, pored ostataka slame i vreća sa stočnom hranom, približno dvije stotine djece mlađe od dvanaest godina pohađa nastavu koju je organizirao tim prosvjetnih radnika volontera, kojeg čine dva učitelja i dvije učiteljice. Učitelji se smjenjuju tokom sedmice u podučavanju djece, te naglašavaju kako su odlučni u tome da spriječe širenje neznanja među djecom, bez obzira na poteškoće sa kojima se suočavaju.

ad

Neuslovan prostor

Mohammed Zaid, direktor škole Al-Manahil za Al Jazeeru kaže da u kampu za raseljene osobe živi veliki broj djece čije je školovanje prekinuto. Ova djeca ne mogu ići u škole u susjednom mjestu, budući da je do njega teško doći. Takva situacija nagnala je nastavni kadar iz ovog kampa da počnu držati časove za djecu mlađu od dvanaest godina u skladištu.

Zaid pojašnjava da ovoj “školi” nedostaju klupe i nastavna sredstva, a objekat nema ni toalet. Djeca su primorana da sjede na kamenju i ciglama umjesto na stolicama. Pored toga, u skladištu je veoma hladno jer nema ni vrata ni prozora.

Učenici su ponekad primorani da legnu na pod ili da se naslone na zid dok pišu školske zadatke. Neki od njih sjede na podu prepunom slame jer im duže sjedenje na neravnim ciglama i kamenju predstavlja problem.

Osigurati prostor i udžbenike

Dječak Jamal al-Farj za Al Jazeeru kaže da je pobjegao sa svojom porodicom iz mjesta Lajat na sjeveroistoku Dara'e u kamp za raseljenje osobe u Al-Musayfirahi. Ranije je sa drugovima išao na časove koji su se održavali u masliniku ovog kampa, kaže on. Učitelji su zatim odlučili premjestiti nastavu u skladište za stočnu hranu i tamo održavati nastavu za djecu. Međutim, ni ovo mjesto nije odgovarajući prostor i “uopšte ne liči na škole u koje smo nekada išli”, kaže on.

Devetogodišnji Jamal zamolio je sve one koji su u mogućnosti da im pomognu tako što će donirati šator u kojem bi sa drugovima mogao nastaviti obrazovanje. Skladište stočne hrane je neuslovno i tu se učitelji i djeca pate, kaže Jamal, te ističe da je kamp posjetilo nekoliko ljudi koji rade u lokalnim upravama i organizacijama, ali da se sve završilo samo na obećanjima da će im osigurati pomoć za školu.

Važno je napomenuti da se veliki broj škola za raseljenu djecu, koje su razasute po ruralnim područjima Dara'e i Quneitre, pokušava izboriti sa veoma teškim uvjetima za rad. Jedan od glavnih problema je nedostatak adekvatnog prostora za održavanje nastave, a učenici nemaju udžbenike niti školski pribor. U isto vrijeme, stotine djece na jugu Sirije nisu u mogućnosti nastaviti školovanje u svojim kampovima i selima jer je nastava obustavljena zbog neprekidnog nasilja.

Izvor: Al JazeeraIslam PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.